Carmen Lapeña: "L'àmbit educatiu és un aliat fonamental en les polítiques d'igualtat de Mislata"

La regidora de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Mislata, Carmen Lapeña, destaca les activitats amb motiu del 25N per a eradicar la violència de gènere

Guardar

Carmen Lapeña, regidora de Polítiques d'Igualtat a l'Ajuntament de Mislata
Carmen Lapeña, regidora de Polítiques d'Igualtat a l'Ajuntament de Mislata

Les institucions locals tenen un paper fonamental en la creació de polítiques d'igualtat que tinguen un objectiu comú: erradicar la violència de gènere des de la municipalitat. És per això, que l'Ajuntament de Mislata desenvolupa al llarg de tot l'any múltiples accions perquè la desigualtat de gènere siga un element que es quede al passat.

Unes acciones que s'intensifiquen especialment al mes de novembre amb motiu de hui 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Carmen Lapeña, regidora de Polítiques d'Igualtat a l'Ajuntament de Mislata, explica què es fa des de la corporació municipal per a lluitar contra aquesta xacra social que ha convertit a la Comunitat Valenciana en la tercera regió amb una major taxa de víctimes per violència de gènere. 

 

Per què s'ha triat enguany el lema “No quiero rosas envenenadas” per al cartell representatiu del 25N?

Per a la imatge del cartell de les XIX Jornades contra la violència de gènere s'ha utilitzat el cartell guanyador de la XIII edició del Concurs de cartells contra la violència de gènere 2022. 

És un cartell creat per l'artista Enrique Díaz Núñez amb el qual s'ha pretés trencar amb un dels mites de l'amor romàntic: aquelles roses enverinades amb actes de violència representats pel puny americà que substitueix als pètals de rosa.

S'elimina així del cartell la presència de la imatge femenina per a evitar la seua victimització i volent mostrar que qui et vol ben no et danya, i l'amor que causa dolor no val la pena.

 

En quins aspectes s'han centrat les activitats programades per a aquest 25N?

Principalment, en la sensibilització a la població en general i especialment a l'alumnat d'educació secundària i batxillerat per a l'eliminació de qualsevol tipus de violència contra les dones, per la qual cosa s'ha oferit una programació diversa que ha comptat amb activitats proposades des de la Regidoria i altres oferides per les associacions de dones de Mislata.

Concentració pel 25N a Mislata l'any 2019
Carmen Lapeña en la concentració pel 25N a Mislata l'any 2019


Quins temes s'han volgut destacar en el manifest que s'ha elaborat enguany 2022?

El manifest ha sigut elaborat per l'alumnat de secundària dels centres de Mislata pel que recull les inquietuds de la joventut respecte a la violència de gènere.

És per això que tracta sobre la seua visibilitat com a xacra social que ens afecta a totes les persones i no solament a les dones que la pateixen, fa visible el rebuig a la violència masclista i fomenta models de convivència basats en el respecte i en la igualtat.

 

S'han programat activitats per a desenvolupar en els centres educatius de la localitat amb motiu del 25 de novembre?

Per descomptat. L'àmbit educatiu és un aliat fonamental en el desenvolupament de les jornades del 25N i de les polítiques d'igualtat municipals, ja que formen part de la comissió d'igualtat i convivència de Mislata.

S'ha fet lliurament a tots els centres de secundària d'una pancarta amb el lema "Fora el masclisme dels nostres aules" per a col·locar en l'exterior dels centres durant aquestes setmanes.

Han participat en l'elaboració del manifest i serà l'alumnat l'encarregat de la seua lectura en l'acte públic que es realitzarà el 25 de novembre a les 11 hores en la Plaça de la Constitució.

En aquest acte, se'ls farà lliurament d'unes frases reivindicatives en forma d'entrepans de còmic per a la conscienciació ciutadana sobre aquesta problemàtica social.


A més de l'ampli programa d'actes que se celebren aquest mes amb motiu del 25N, què altres iniciatives municipals es duen a terme al llarg de l'any per a eradicar la violència de gènere des de la regidoria?

L'eradicació de la violència de gènere és un eix principal de les activitats desenvolupades per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat al llarg de tot l'any i són molts els projectes que es desenvolupen.

Per destacar alguns, podria dir l'assessorament jurídic a través de l'Oficina d'Assistència a les Víctimes (OAVD); l'assessorament psicològic individualitzat i grupal a través del taller d'apoderament que s'ofereix a les dones víctimes de violència de gènere.

Carrers de Mislata pel 25N
Carrers de Mislata pel 25N

També la instal·lació del punt violeta en les festes populars i activitats d'oci nocturn organitzades a nivell municipal. Els tallers de prevenció i actuació enfront de la violència de gènere en els centres educatius; les campanyes de sensibilització per a la població com poden ser des de la col·locació d'una tanca publicitària amb un missatge combatiu contra la violència de gènere.

A més, també s'ha llançat la campanya de borses de pa amb el concepte explicat i definit de violència de gènere per a la seua distribució en els forns i despatxos de pa. És molt important la didàctica tant a nivell social com de la nostra joventut ja que ells està el futur.


Quins són els principals problemes que heu detectat aquest últim any quant a la violència de gènere?

Realment, observem que se segueixen mantenint el nombre de casos de violència de gènere, de moment no observem una reducció. Per aquest motiu, la qual cosa tenim i hem de fer és seguir treballant per a aconseguir conscienciar a les dones i als homes respecte a les relacions basades en la igualtat, la llibertat i la seguretat.

 

En maig, Mislata va acollir el fòrum per a l'abolició de la prostitució organitzat per la Generalitat Valenciana. El consistori preveu aprovar una ordenança que prohibisca la prostitució a Mislata?

Sí està previst aprovar una ordenança que prohibisca que a Mislata s'exercisca la prostitució tal com s'ha fet en altres municipis de la comarca. No obstant això, s'està treballant en això i encara no hi ha una data concreta en la qual s'aprovarà aquesta normativa.

Encara así, des de l'Ajuntament estem duent a terme accions en defensa de l'abolició de la prostitució. Per exemple, al setembre es va realitzar una exposició cedida pel Ministeri d'Igualtat amb el títol "No. Les dones no estem en venda".

La consellera Gabriela Bravo
La consellera Gabriela Bravo al fòrum valencià per a l'abolició de la prostitució

Aquesta mostra estava presentada en format de còmic basada en la vida d'Amelia Tiganus, activista feminista i abolicionista, que ha pogut reconstruir la seua vida després d'haver sigut explotada sexualment en el nostre país durant anys.

Precisament, hem comptat amb la presència d'Amelia Tiganus en la programació de la Tardor Feminista amb una conferència destinada a l'alumnat de secundària i una altra per a la població en general sobre "Les connexions entre violència sexual, pornografia i prostitució: propostes ètiques per a viure una sexualitat saludable".

Destacats