Massanassa rep un guardó del VIII Concurs de Bones Pràctiques Locals contra la Violència sobre les Dones

En el concurs, organitzat per la FEMP i la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, l'entitat local ha sigut premiada pel seu Servei d'Atenció Psicològica a Dones Víctimes de Violència de Gènere

Guardar

Paco Comes recollint el premi de la seua categoria, al costat de la ministra d'Igualtat i la presidenta de la FEMP
Paco Comes recollint el premi de la seua categoria, al costat de la ministra d'Igualtat i la presidenta de la FEMP

L'Ajuntament de Massanassa ha sigut guardonat en la categoria d'"Assistència, ajuda i protecció a les dones víctimes de les violències masclistes, i als seus fills i filles" pel projecte "SERVEI D'ATENCIÓ PSICOLÒGICA A DONES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE", en el VIII Concurs de Bones Pràctiques Locals contra la Violència sobre les Dones organitzat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere. En aquesta categoria, també han sigut premiats els ajuntaments de Vitòria-Gasteiz i Madrid.

La FEMP, a través del conveni signat amb la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, va convocar el mes de setembre la VIII edició del Concurs de Bones Pràctiques Locals contra la Violència sobre les Dones corresponent a l'any 2023, amb l'objectiu de fomentar l'intercanvi d'experiències i reconéixer les actuacions més eficaces i innovadores dutes a terme per les entitats locals en les següents quatre àrees: ruptura del silenci: sensibilització i prevenció de la violència contra les dones, millora de la resposta institucional a través de la coordinació i el treball en xarxa, entre les autoritats i organismes responsables, assistència, ajuda i protecció a les dones víctimes de les violències masclistes, i als seus fills i filles i impuls de la formació dels diferents agents per a garantir la una resposta especialitzada i integral a les dones víctimes.

El projecte té com a objectiu general oferir una atenció integral a dones víctimes de violència de gènere basada en la seua protecció immediata, a partir d'una valoració de risc continuada i actualitzada en el temps, amb independència que existisca o no ordre d'allunyament, ni que hagen interposat o no denúncia per maltractament.

"Aquest premi remarca el treball que fem des de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Massanassa, un treball en el qual hem d'unir-nos tots per a erradicar la violència de gènere", expressa l'alcalde de Massanassa, Paco Menges. "Vull agrair a la FEMP i al Ministeri d'Igualtat per convocar aquests premis que ajuden a visibilitzar la labor que fem des dels municipis per a lluitar contra aquesta xacra".

Els objectius específics del servei local són la recuperació psicològica de les dones víctimes de violència de gènere, aconseguir empoderar-les per a autogestionar els seus processos vitals i les seues relacions de parella, assessorar-les i informar-les de tots els recursos i eines de protecció a la seua disposició i dotar-les d'eines i habilitats per a trencar amb estereotips i evitar que repeteixen patrons tòxics en les seues relacions.

Motivació

L'increment de casos derivats amb denúncia i mitjanes de protecció per a dones víctimes de violència de gènere durant i postpandèmia va actuar de determinant clau per a la gestió d'un servei propi que s'oferira en les instal·lacions dels Serveis Socials municipals per a cobrir la demanda de la seua atenció psicològica i acompanyar-les en el seu procés de recuperació des de tots els vessants possibles oferint-los tots els recursos propis disponibles o derivant-les a serveis externs competència d'altres administracions públiques.

Població destinatària del servei

La població destinatària d'aquest servei són dones adultes del municipi de Massanassa víctimes de violència de gènere i els seus familiars de primer grau amb els qui convisquen (mares, germanes, filles, etc.) que siguen derivades de Serveis Socials d'Atenció Primària, des de qualsevol dels seus programes i serveis.

Així mateix, són objecte d'aquest servei també les dones de 16-18 anys víctimes de violència de gènere, recaptant-se autorització de les persones que ostenten la pàtria potestat o tutela i en defecte d'això, autorització judicial, els qui acompanyen a la menor en la primera sessió.

El servei compta amb una mitjana anual de 45 dones ateses. Cada dona rep atenció mínima quinzenalment, amb horari d'atenció de jornada contínua (matí i vesprada) adaptat a les necessitats de les usuàries. Aquesta periodicitat s'incrementa o redueix en funció de les necessitats de cada dona atenent la seua situació i fase del procés de recuperació en què es trobe.

Destacats