Eva Sanz: "Benetússer és un poble per a viure-ho per la gran activitat associativa i participativa que té"

Entrevista a Eva Sanz, alcaldessa de Bentússer després de revalidar el seu càrrec en les eleccions municipals del passat 28 de maig

Guardar

Eva Sanz: "Benetússer es un pueblo para vivirlo por la gran actividad asociativa y participativa que hay"
Eva Sanz: "Benetússer es un pueblo para vivirlo por la gran actividad asociativa y participativa que hay"

Eva Sanz (PSPV-PSOE) va arribar a l'alcaldia de Benetússer l'any 2004, un càrrec al que va tornar entre 2007 i 2011 i, al que, després d'una legislatura de govern popular, ocupa de nou des de 2015. Així, aquesta serà la seua quarta legislatura al capdavant de l'equip municipal d'aquesta localitat de l'Horta Sud.

Encara que la força socialista va ser la més votada en les passades eleccions municipals del 28 de maig, Sanz va reeditar un pacte de govern amb Compromís, en el qual també va entrar Esquerra Unida, per a superar la majoria absoluta.

Parlem de les prioritats del seu equip de govern, de com augmentarà la participació ciutadana i dels grans projectes que s'escometran en la localitat en els pròxims anys.

Com han sigut aquests primers mesos de legislatura i què espera dels pròxims quatre anys?

Reconec que sempre es diu que comencem amb il·lusió i, a voltes, pot semblar que es diu molt; però sí que és veritat que cada vegada que comences una nova etapa com has estat treballant tant planificant què és el que vols aconseguir en aquests quatre anys, sí que comences amb molta il·lusió i enfocada a aconseguir-ho.

Principalment, el què ens projectem des del grup socialista és sobretot aconseguir més espais per a la ciutadania. Això és un repte que tenim per davant i és en el que ens vam posar a treballar el mes de juliol i el que esperem aconseguir en aquests quatre anys; i a més espais de tot tipus.

Quines seran les prioritats del seu govern?

A més de crear nous espais, portenciar la participació perquè la gent se sentisca part del que estem fent i que això siga una resposta al que ells ens demanden. Per exemple, dins dels espais que volem crear, hi ha un que és una ampliació de quasi 4000 metres quadrats de zona verda i l'espai ja està comprat, però ara cal edificar-ho.

També volem treballar a aconseguir l'antic molí de Meivel perquè realment siga municipal i estem treballant també que es construïsca un centre de dia. Això no s'aconseguirà en quatre anys, però, potser, sí en sis i aquests primers quatre anys són el tret d'eixida.

Aleshores, aquests espais sorgeixen de les demandes que la ciutadania ens expressa i és important no inventar-nos coses que a la gent realment no li interessen.

Com es va a impulsar la participació de la ciutadania en les decisions municipals?

Ara estem treballant en la creació d'un reglament de participació ciutadana. Vam fer un assaig de pressupostos participatius que va tindre bastant èxit, però després ha sigut un poc difícil continua-lo perquè has de buscar a la gent que participe.

Llavors, buscant totes les fórmules vam entendre que el principal era crear un reglament de participació ciutadana obert en el qual hagueren diferents fórmules en les quals la gent puga participar, com per exemple, enquestes o referèndums i així arribar a tindre uns pressupostos participatius.

Una cosa que tenim en el cap ja és eixa futura plaça verda i farem un concurs d'idees en el qual equips experimentats ens dissenyen eixe nou espai i després el que volem és fomentar un referèndum en el qual la gent vote quin és el tipus de plaça o d'espai verd que vol.

I es preveu quan poden començar les obres d'eixa gran zona verda en la plaça Cardenal Benlloch?

Nosaltres volem tindre el concurs d'idees en marxa abans que finalitze l'any i, amb un poc d'agilitat, encara que les gestions són lentes per la burocràcia, al maig podria estar eixa exposició perquè la gent vote com volen que siga el disseny d'eixa plaça.

Això a més coincidiria amb la Fira Associativa i Comercial (FAC) de Benetússer. Per tant, les obres ja podrien començar a la volta de l'estiu, segons els terminis que té l'ajuntament.

Fira Associativa i Comercial (FAC) de Benetússer
Fira Associativa i Comercial (FAC) de Benetússer

Què projecta l'ajuntament en la zona industrial on abans s'assentaven les empreses del moble?

Ací vam fer una modificació del Pla General perquè és una zona catalogada com a industrial, però també hi ha habitatges, per la qual cosa és molt difícil compatibilitzar una indústria com és el moble i els habitatges que hi ha al voltant. Per això, ho convertirem en terrenys de sector terciari en els quals es pogueren situar un altre tipus d'activitats com ludoteques, gimnasos o un centre comercial i volem que aquesta es convertisca en una zona comercial.

El primer sector amb el qual parlarem van ser els propietaris de les naus que demanaven una reconversió perquè aquestes foren útils. En els últims anys, ací també s'han instal·lat diverses empreses artesanals de construcció de falles, ja que hi ha quatre empreses d'artistes fallers i eixa és una de les línies que volem explotar i treballar perquè Benetússer puga tindre també en eixa zona de polígon més artistes fallers.

Què és el que li transmet la ciutadania que s'ha de millorar o canviar al municipi?

Jo crec que la ciutadania el que més transmet és major accessibilitat o major neteja, sobretot, en els espais oberts. I també demanen més dotacions per a la gent gran perquè cada vegada aconseguim una edat més alta i tenim molta població major de 65 anys que poden tindre problemes de mobilitat. És per això que recursos com a centres de dia o assistencials són els que més demanden. També tenim una residència, però és molt xicoteta i amb poques places i tant de bo poguerem duplicar-les.

Eva Sanz, alcaldesa de Benetússer
Eva Sanz, alcaldessa de Benetússer

I, d'altra banda, està l'altre sector de la població que, sobretot, el què més reclama és el tema de la neteja. Jo no crec que Benetússer siga un poble que estiga brut, però sí que és veritat que som 15.000 habitants en un quilòmetre quadrat de superfície i hi ha vegades que és molt complicat controlar i mantindre la neteja, sobretot, de la femta canina.

En què s'està treballant perquè Benetússer siga un poble més sostenible i respectuós amb el medi ambient?

Ja tenim bastants plaques solars instal·lades, per exemple en l'edifici de l'Ajuntament de Benetússer. També hem instal·lat en el mercat municipal, en el poliesportiu, en la piscina. Ens queden algunes teulades per cobrir i, en primer lloc, volem que tots els edificis municipals siguen sostenibles energèticament.

I en la següent fase, ja vam fer unes modificacions en l'ordenança de contribució perquè els veïns i veïnes de Benetússer que volgueren pogueren instal·lar plaques solars a les seus cases i amb això pogueren tindre una contrapartida de reducció de l'IBI.

Ara també volem abordar les comunitats energètiques en les quals ja entra la part privada i la part pública. La nostra idea és que en algunes finques de veïns puguen instal·lar plaques solars perquè això els repercutisca controlant el seu consum en la part econòmica, però també cuiden el medi ambient.

L'eliminació del pas a nivell Alfafar és una iniciativa que també beneficiarà a Benetússer, sap en quin punt es troba aquest projecte?

Benetússer no participa en totes les reunions perquè el pas a nivell no es troba en el seu terme municipal, encara que sí que és un poble adjacent i ens afecta perquè els veïns del municipi també usen eixe servei de tren.

Llavors, la informació que jo tinc és que hi ha un pla sobre la taula per a abordar possibles solucions, però primer es va signar un conveni entre Adif i els ajuntaments de Sedaví i Alfafar per a establir com anava a ser eixe pla de reordenació del tràfic i en això estan.

Creu que l'Ajuntament de Benetússer hauria d'estar en eixes reunions amb Adif i els altres consistoris?

Jo crec que Benetússer està on ha d'estar i l'actuació que es va a fer en aquest moment va a competir, principalment, als ajuntaments d'Alfafar i Sedaví i confie plenament en ells per a aconseguir un acord.

Reunión entre Adif y los ayuntamientos de Alfafar, Sedaví, Benetússer y Llocnou de la Corona
Reunió entre Adif i els ajuntaments d'Alfafar, Sedaví, Benetússer i Llocnou de la Corona

Però el soterrament de les vies és una qüestió que sí ens afecta molt directament perquè és on nosaltres realment tenim el pas a l'estació i en eixe debat nosaltres com a ajuntament sempre hem estat i estarem; i encara que no ens criden, ens presentarem. A més, és un pas que també és molt problemàtic perquè l'ascensor se sol trencar en moltes ocasions i ja no és accessible.

Després d'analitzar la gestió de Bensermu S.A, quines conclusions s'han extret i quines millores es faran?

L'empresa està funcionant bé. Primer, va començar portant la neteja viària i d'ací va passar a encarregar-se de la neteja d'edificis i la jardineria. I ara hem fet un estudi de l'eficiència d'aquesta empresa perquè puga gestionar també més assumptes com el manteniment i la gestió d'obertures i tancaments dels edificis municipals, és a dir, el lloc de consergeria.

El que volem és ampliar l'objecte social de l'empresa per a aconseguir que també puga dur a terme un altre tipus d'activitats, no solament la neteja i la jardineria; i que, per tant, no hàgem d'acudir a empreses privades perquè siga més econòmic i a més creem llocs de treball entre la població.

Ahir va ser el Dia mundial del Turisme, en què s'està treballant per a impulsar les atraccions turístiques locals?

El vessant turístic de Benetússer és una poc complicat perquè no hi ha platja, està pegada a la capital i tampoc hi ha muntanya. El nostre lema és "Viu Benetússer" perquè aquest és un municipi per a viure-ho per la gran activitat associativa i participativa que té. No solament les falles, els moros i cristians o les festes majors, sinó també altres festes perquè celebrem absolutament tot.

Crec que l'Hotel Benetússer que està en la localitat és un punt en el qual durant quasi tot l'any es queden persones que vénen al municipi. I també vam posar en marxa les rutes turístiques per a conéixer el patrimoni i els punts més estratègics de Benetússer i en eixa línia seguirem mantenint i promocionant tot el que hi ha perquè el turista no solament vaja a València, sinó que també sàpia que a cinc minuts en tren pot arribar a Benetússer i participar, per exemple, en les paelles que celebrem en la nit del 8 d'octubre.

Com li agradaria que fora el Benetússer del futur?

Jo ho veig un poc més verd que ara. També m'agradaria aconseguir zones d'aparcament adequades perquè hi haguera menys cotxes en els carrers i poder fer de vianants alguns espais. També ho veig amb la residència de majors ampliada i amb el centre de dia en marxa i ho veig com un municipi on viure a gust.

Hi ha algun pla per a crear nous aparcaments en la localitat?

Estem en això. Vam fer un pla a través del que féiem convenis singulars amb alguns solars de propietat privada que estaven en desús i va haver una cessió perquè l'ajuntament s'encarregara del manteniment d'eixos solars i els poguérem utilitzar perquè aparquen cotxes.

Però això pot acabar perquè pot arribar un dia en el qual vulguen edificar en eixos solars i eixos aparcaments desapareixeran. Llavors, seguim, d'una banda, en eixa línia amb cessions de solars privats i també buscant espais en els quals es puguen crear aparcaments dissuasoris perquè la gent puga deixar el vehicle i que no entren al centre de la localitat. No volem fer sols de vianants tots els carrers, però sí creiem que hi ha una sobrecàrrega de vehicles per la gran densitat de població que hi ha.

Arxivat a:

Destacats