Rafelfestival: Una trobada avantguardista que fusiona música i multimèdia

Guardar

concert Amores de Percussió (1)
concert Amores de Percussió (1)

RafelFestival celebra la seua onzena edició amb una programació artística que fusiona les obres de música de nova creació, especialment aquelles que fan ús de les últimes tecnologies. En aquesta edició s'ha augmentat la participació d'estudiants de primària, secundària i universitat amb l'objectiu de conrear noves audiències i introduir a la joventut en l'àmbit de la creació contemporània.

La clausura dels quatre dies de festival serà un concert de l'orquestra simfònica de la Societat Musical "La Primitiva" de Rafelbunyol al costat del solista de violoncel Iván Balaguer. que estrenaran una obra de Carlos Fontcuberta, guardonat amb el Premi Regna Sofia de Composició Musical en 2020. El programa del concert inclourà peces de Voro García, Darius Milhaud i Miguel Ángel Berbis.

"El Festival ha demostrat al llarg de les seues deu edicions que és una finestra d'oportunitats per a tots els i les participants. Les formacions que ens visiten coincideixen amb compositors, músics i intèrprets locals generant experiències que repercuteixen en les seues trajectòries posteriors" afirma Alicia Piquer.

"Ens enorgullim de celebrar l'onzena edició del Rafelfestival amb una programació artística que roman fidel a les seues arrels fundacionals. Des del seu inici, RafelFestival ha tingut com a principal objectiu destacar i difondre les obres de música de nova creació, especialment aquelles que fan ús de les últimes tecnologies" assegura Miguel Ángel Berbis, director artístic del festival.

La programació de l'XI RafelFestival inclou un concert únic, "PekeCámara", dut a terme pel Conservatori Professional "José Iturbi" en el qual joves talents del conservatori, juntament amb alumnes de l'escola de música "La Primitiva" de Rafelbunyol, interpretaran peces d'estrena per als estudiants de primària. El projecte que gira entorn d'un Jardí de Sonoritats, comptarà amb el poeta i actor, Ismael Carretero, com a mestre de cerimònies. Està liderat per la violoncel·lista Elena Solanes i recolzat per la Fundació SGAE i Ajuntament de València.

La coproducció d'aquesta edició és un esdeveniment multimèdia i multidisciplinari que explora els desafiaments i les possibilitats que planteja la intel·ligència artificial en la música contemporània. El grup resident del festival, Ensemble d'Arts al costat de l'Ensemble Spaziomusica de Càller assumeixen aquest repte contemporani i incorporen al raper Malparlat en una èpica batalla de galls contra la IA representant a la humanitat.

Una altra de les propostes aborda la intersecció de la tecnologia i la música entorn de l'obra "Traces II" del compositor argentí resident a París, Martín Matalón. Està dirigida a estudiants de música de conservatoris professionals i al públic en general i combina la viola, l'electrònica i la narració. Està inspirada en la pel·lícula "Las Hurdes" de Luis Buñuel i serà interpretada per la solista Aglaya González.

A més, es presentarà una producció multimèdia dirigida per la compositora Edith Alonso i el compositor Antony Maubert, amb creacions visuals a càrrec d'Elena Juárez i Edu Cortina. Aquest projecte reflexiona sobre l'origen de la vida i la complexitat del cervell humà.

Destacats