Un estudi sobre els capbreus dels segles XVII i XVIII guanya la segona edició del Premi d’Investigació Local de Rafelbunyol

Guardar

Jurat del Premi d'Investigació Local valorant els treballs
Jurat del Premi d'Investigació Local valorant els treballs

El jurat del Premi d’Investigació Local ha acordat premiar el projecte “Marquesos i vassalls a Rafelbunyol. Estudi dels capbreus de 1614 a 1721” de José Manuel Garrido Sancho.

El seu autor, natural de Rafelbunyol, és llicenciat en Història i màster en Patrimoni Cultural per la Universitat de València i ha publicat “Terres, cultius i toponímia a Paterna. Anàlisi del capbreu de 1734”, “Evolució de la població de Paterna: estudi de demografia històrica (1399-1857)” i “La Cisterna de Paterna (1596-2020)”

En la investigació actual ha decidit abordar l’anàlisi i recerca als capbreus de Rafelbunyol, és a dir els documents on s'anotaven els reconeixements que feien els emfiteutes als senyors directes, per a evitar prescripcions.

L’alcalde de Rafelbunyol, Fran López, ha agraït a les persones que s’han presentat “la qualitat dels projectes i la diversitat d’enfocament, el que significa que hi ha matèria per a la investigació i per tant, garantia de la continuïtat de la beca”.

El jurat ha destacat en la seua deliberació “la rigorositat en el plantejament de la investigació d’uns documents que en permetran acostar-nos al Rafelbunyol dels segles XVII i XVIII i obtindre referències documentals molt rellevants i fins ara desconegudes”.

El premi consisteix en una beca amb una dotació de 2.500 € per a realitzar durant un any la investigació i la redacció del projecte. La beca ha sigut impulsada per la Regidoria de Cultura amb l’objectiu d’enriquir el coneixement sobre el municipi, fomentant l’estudi, la investigació i la millora de la documentació referent a la localitat. En aquest sentit la regidora de Cultura s’ha mostrat molt satisfeta de la decisió del jurat perquè “aquest treball ve a omplir un buit molt gran en la historiografia sobre Rafelbunyol perquè la manca d’arxiu històric previ a 1936 ens impedeix saber com era el nostre poble, l’estructura de les propietats o les relacions entre o entre senyors i vassalls en l’època moderna”.

El jurat ha estat format per: Juan José Borràs Almenar, doctor en Química per la Universitat de València i catedràtic de la Universitat en l’àrea de coneixement de Química Inorgànica; l’escriptor Llorenç Delgado i Santos; Laura Natividad Soriano, tècnica de la Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones; Rosa Navarro Piquer, directora de l’Escola de Persones Adultes de Rafelbunyol; el tècnic de la Biblioteca Municipal de Rafelbunyol, Agustí Granja González, com a secretari i la regidora de Cultura, Alicia Piquer Sancho en qualitat de presidenta, sense vot.

Destacats