L'àrea d'autocaravanes de La Pobla de Farnals deixarà de ser gratis per a contribuir amb el seu manteniment

L'Ajuntament implanta un nou preu públic, que tindrà un cost de 6 euros, a partir del mes de juliol i estarà vigent durant tot l'any

Guardar

Zona d'estacionament de caravanes a la platja de La Pobla de Farnals
Zona d'estacionament de caravanes a la platja de La Pobla de Farnals

El sector turístic es troba en una fase de constant canvi i cada temporada es registren noves formes de fer turisme i viatjar. És el cas dels viatges en autocaravanes les reserves de les quals de cara a estes estiu 2024 han augmentat en un 153 % a nivell nacional si es compara amb el passat any 2023, segons l'agència de lloguer d'este tipus de vehicles, Camper Days. L'auge d'este tipus de turisme ha fet que moltes localitats valencianes opten per crear àrees específiques per a l'aparcament d'estos vehicles; unes instal·lacions en les quals a més es poden trobar zones per a la connexió d'aigües residuals i d'aigua potable, espais de pícnic o àrees d'esbarjo infantils i també canines.

Precisament, les anteriorment esmentades són les dotacions que té l'àrea d'aparcament d'autocaravanes que va obrir en 2022 a la Pobla de Farnals. Situada a menys de 15 minuts de la platja d'esta localitat, l'espai compta amb 20 parcel·les destinades a estos vehicles, la seua construcció va suposar una inversió municipal de 32.000 euros i va ser la proposta guanyadora del procés d'inversions participatives que va tindre lloc en 2021. No obstant això, l'alta afluència d'este tipus de vehicles en esta ubicació ha obligat a l'Ajuntament de la Pobla de Farnals a establir un preu públic que ha d'abonar-se per a poder aparcar la caravana en esta zona municipal.

Es tracta d'una iniciativa proposada per l'Executiu local socialista que va rebre el suport majoritari en la comissió informativa en la qual es va presentar i que ja compta amb llum verda per part de la Junta de Govern Local. Així, el govern municipal preveu implantar este preu públic este estiu i a partir del mes de juliol les autocaravanes que vulguen estacionar en esta àrea hauran d'abonar una taxa de 6 euros que els habilitarà a romandre en aquesta un màxim de tres dies i fer ús dels serveis públics que allí es troben. Una mesura que no es limitarà a la temporada estival, sinó que estarà vigent durant tots els mesos de l'any.

Tal com ha explicat a València Extra l'alcalde de La Pobla de Farnals, Enric Palanca, el cobrament d'esta taxa començarà el pròxim mes de juliol, encara que mitjançant un sistema "provisional" en el qual el pagament dels 6 euros es farà bé través d'un funcionari públic que es desplaçarà fins a eixe punt per a cobrar la taxa; o bé per mitjà d'una "autoliquidació" a través de la seu electrònica del consistori. Així i tot, l'Ajuntament treballa en un sistema automatitzat de barreres interconnectat amb les càmeres de videovigilancia que ja controlen l'accés a este estacionament i que facilitarà el procés de pagament abans d'entrar al pàrquing.

Contribuir amb les despeses de manteniment sense "demonizar al turisme"

La proposta d'este preu públic per a usar l'àrea d'autocaravanes ve motivada, d'una banda, a causa de les queixes veïnals davant la falta d'aparcament a l'entorn de la platja. "La zona d'autocaravanes té el problema de ser menuda, ja que només hi ha 20 places, per la qual cosa quan esta s'ompli la resta de vehicles que arriben aparquen en el solar annex i lleven espai d'aparcament als veïns", exposa el primer edil. Un solar que l'alcalde destaca que "és de titularitat privada i que es preveu urbanitzar en el futur", però que, mentrestant, servix com a zona d'aparcament per als residents a La Pobla de Farnals.

D'altra banda, el govern municipal justifica la implementació d'este nou preu públic per l'augment de la despesa en neteja i manteniment en els últims anys, ja que l'increment de l'afluència de turistes i visitants ha fet que els costos d'aquests serveis també cresquen. "Amb els 6 euros de taxa, els qui aparquen les seues autocaravanes contribuiran a pagar les despeses com l'aigua, la neteja, la recollida de fem i també es millorarà la imatge i l'estat de la platja", afig Palanca.

Així mateix, l'alcalde subratlla la necessitat d'"evitar un efecte cridada" que s'haguera produït si este servei d'estacionament seguia sent gratis. "L'Ajuntament no ha implantat esta taxa com una qüestió imperativa perquè no vinga gent, simplement volem treballar en la idea que qui ve a La Pobla de Farnals ho fa perquè li agrada, no perquè és gratis", explica l'alcalde.

Encara així, Palanca recorda que "la platja va començar sent turística abans que residencial i que part dels seus veïns van començar sent turistes". És per això que l'alcalde advoca per "no demonitzar" l'arribada de turistes: "Nosaltres volem que seguisca venint la gent, però que ho facen contribuint econòmicament", assegura. "Esta iniciativa atén a les inquietuds dels veïns, però no vol demonitzar al turisme perquè tots els veïns de la platja van ser turistes en el seu moment", finalitza.

Destacats