La igualtat arriba a tots els racons de Foios amb bancs i plaques commemoratives de dones

Guardar

Banc morat amb placa a Foios
Banc morat amb placa a Foios

La regidoria d'Igualtat de Foios ha pintat aquesta setmana nou bancs violetes i ha instal·lat en ells plaques commemoratives de dones que han canviat la història amb la seua obra literària i artística, educativa, política, científica o activista. Una iniciativa que pretén conscienciar a la ciutadania sobre el seu paper, moltes vegades oblidat i sobretot invisibilitzat, en paral·lel al programa del Dia Internacional de la Dona.

"Aquest 8 de Març vivim la nostra jornada més reivindicativa a favor de la igualtat d'homes i dones. No podem viure en una societat on encara queden desigualtats en molts àmbits professionals o socials. Per això, des de l'Ajuntament treballem cada dia en aquest objectiu que requereix l'acció coordinada de totes i tots", ha assenyalat Juan Antonio Pacha, regidor d'Igualtat.

"Ara, a més de viure dies de molta participació amb la Setmana de la Dona, hem acabat amb el pintat i instal·lació de plaques en nou bancs que es troben en espais emblemàtics de Foios. Una acció per a recordar al llarg del temps què van fer algunes dones per a ser una societat més justa hui dia", ha afegit.

Així, els bancs es troben al parc Rei En Jaume, amb Alejandra Soler (1947-2018), mestra i pionera en l'associacionisme; l'Albereda, amb Federica Montseny (1905-1994), escriptora i política; el parc del Barri, amb Matilde Salvador (1918-2007), compositora i pintora; l'Escorxador, amb Margarita Nelken (1894-1986), escriptora i representant feminista del segle XX; i el parc de l'avinguda del Cid, amb Anna Lluch (1949), científica i investigadora del càncer.

També, en el barri de Cuiper, amb Emilia Pardo Bazán (1851-1921), novel·lista i icona feminista; l'avinguda del Mediterrani, amb Maruja Mallo (1902-1995), pintora i membre de la Generació del 27; la plaça del Poble, amb Carmen Alborch (1947-2018), política i escriptora; i el parc de Les Alqueries, amb Teresa Meana (1952), filòloga de llengua castellana i activista feminista.

Continuen els actes del 8M

Aquest divendres, 8 de Març, se celebra la jornada més reivindicativa del programa. A les 11.00 hores ha començat una multitudinària marxa i manifestació pels carrers de Foios amb l'acompanyament de tabal i dolçaina, partint del parc Rei En Jaume.

A les 14.30 hores serà el menjar del Dia de la Dona en el Centre de Majors, i a la vesprada, a les 18.30 hores, el Cercle d'Art de Foios celebrarà en el seu local una tertúlia per a posar en valor la figura de la pintora Maria Blanchard.

Aquest cap de setmana segueix el programa i el dissabte 9 de març, a les 10.00 hores, se celebrarà un Passeig violeta per la comarca que començarà a Vinalesa i finalitzarà a Almàssera, organitzada per la Mancomunitat del Carraixet.

Destacats