La Diputació aprova 74 obres de millora en espais i serveis públics de la Hoya de Buñol i el Valle de Ayora

Guardar

Plenari de la Diputació de València
Plenari de la Diputació de València

La Diputació de Valéncia ha donat llum verda a 74 projectes de millora d'espais i serveis públics presentats pels ajuntaments de la Hoya de Buñol-Chiva i el Valle de Ayora-Cofrentes i la Mancomunitat de la Hoya de Buñol, amb una aportació global de 8,6 milions d'euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg d'enguany i el pròxim exercici, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d'Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d'euros.

El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou 48 projectes dels consistoris de la Hoya de Buñol-Chiva, a més de la mancomunitat, i 25 projectes dels pobles del Valle de Ayora-Cofrentes.

Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l'eliminació de la burocràcia i l'ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas del Valle de Ayora i la Hoya de Buñol, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu intent de “agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.

El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.

Infraestructures i xarxa d'aigua potable

Altra de les característiques d'este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l'eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l'accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d'estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d'aigua potable i la instal·lació d'enllumenat eficient en la zona.

En el cas de la Hoya de Buñol, el ple provincial ha aprovat 16 obres de millora d'infraestructures i serveis públics, una tercera part del total de projectes sol·licitats pels ajuntaments de la comarca. Li seguixen les actuacions vinculades a la reurbanització de carrers i places i la millora de l'accessibilitat (12); les de renovació de la xarxa d'aigua potable i clavegueram (7); obres de millora d'instal·lacions esportives (6); i l'adequació de zones verdes i parcs infantils (4).

En el Valle de Ayora, en canvi, són majoritàries les actuacions relacionades amb la renovació de la xarxa d'aigua potable i clavegueram, amb un total de nou projectes que suposen una tercera part de les sol·licituds validades a la comarca. A continuació, se situen les actuacions de reurbanitzacions i millora de l'accessibilitat en carrers i places de diferents municipis (6); les relacionades amb el desenvolupament sostenible (4), i a una certa distància l'adequació d'instal·lacions esportives i zones verdes, amb dos projectes de cada categoria; un projecte per a adequar camins i una altra actuació per a la millora d'infraestructures i serveis públics.

En xifres globals de les dos comarques, en els pròxims mesos es duran a terme 18 obres de reurbanització i millora de l'accessibilitat en carrers i places; 17 obres de millora d'infraestructures i serveis públics; 16 de substitució de la xarxa d'aigua potable i clavegueram; 10 obres d'eficiència energètica; sis actuacions de creació o manteniment de zones verdes i parcs infantils; quatre projectes d'ampliació i renovació d'instal·lacions esportives; dos de reurbanització i millora de l'accessibilitat en carrers i places; dos de millora de camins en diversos municipis, i una altra relacionada amb la millora de serveis informàtics.

En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d'alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d'executar-se”.

Inversions en les dos comarques

El llistat d'actuacions incloses en el Pla d'Inversions 2022-23 de la Diputació de València presenta municipis que han decidit destinar la seua assignació a un sol projecte, cas de Cheste en la Hoya de Buñol i Jalance en el Valle de Ayora, enfront de localitats que han distribuït la inversió en múltiples projectes de menor pressupost però igualment importants, com per exemple Macastre amb 11 sol·licituds aprovades, seguida de Siete Aguas i Ayora amb huit, i Yátova amb set.

Entre les obres amb major pressupost en la Hoya de Buñol destaquen els més de 730.000 euros que Cheste té previst invertir en la renovació de la canalització subterrània del Barranc Silleta i el condicionament dels carrers superiors, carrer Laurel i carrer Ramón Codoñer; la instal·lació d'elements de joc, sòl de cautxú i mobiliari urbà en parcs infantils de Chiva amb una dotació de 580.000 euros; el projecte d'adequació mediambiental i de mobilitat urbana sostenible en l'avinguda València d'Alborache, amb un cost de 310.000 euros; i el projecte de construcció de dos rotondes en l'avinguda Vicente Lassala de Godelleta, així com un mur de contenció, i millores en l'enllumenat públic en la prolongació de la mateixa avinguda fins al passeig del Recreo, amb un pressupost de 263.000 euros.

També destaquen els projectes de creació d'un parc infantil amb arbratge i aparells de manteniment per als majors en Alborache; l'ampliació de l'Ajuntament de Buñol mitjançant el local confrontant a l'edifici i el seu condicionament interior per a ús administratiu; la millora de l'accessibilitat dels carrers Doctor Nacher i Pascual Piquer a Chiva; i el projecte de reurbanització completa del carrer Peñas i l'asfaltat dels carrers Azabaches, Turquesa, Amatista, Cristal de roca, Zirconita, Jaspe, Topacio, Nácar, Aventurina, Rubí, Ópalo, Ágata, Zafiro, Puerto Conterras y Rincón Cuesta del Cardador, en la mateixa localitat.

En esta comarca s'executaran altres projectes com la fase VII de la restauració parcial del Castell de Dos Aguas; la rehabilitació de la Casa de la Música de Macastre o el projecte per a l'adquisició d'una nau al carrer Esports per a usar-la com a gimnàs; la millora de l'accessibilitat de l'edifici que alberga l'Ajuntament de Siete Aguas, així com l'adquisició d'un vehicle per a la Policia local d'esta localitat. Per part seua, la Mancomunitat Hoya de Buñol-Chiva ampliarà les seues instal·lacions.

En el Valle de Ayora trobem projectes d'envergadura com la reurbanització completa del carrer Colón de Jalance (384.000 euros). Cortes de Pallás també reurbanitzarà el carrer Cantó i la plaça Chirel (372.000); Cofrentes urbanitzarà la zona industrial per a facilitar la implantació d'empreses i fomentar l'ocupació (363.000 euros); Teresa de Cofrentes destinarà 300.000 euros per a la renovació de l'enllumenat públic de tot el municipi; Ayora optarà per millorar el frontó municipal cobrint la instal·lació esportiva amb 259.000 euros del pla provincial, i el mateix municipi millorarà la pavimentació d'alguns camins (200.000 euros); Jarafuel aposta per la renovació de la xarxa d'aigua potable i sanejament i per la substitució del paviment al carrer i en la placeta Morchón; i Zarra se suma a les actuacions de renovació de les xarxes d'aigua potable i sanejament al carrer Arriba, el carrer Tollo i el carrer Alta, així com la pavimentació d'estos vials.

En un altre àmbit, Zarra també construirà una rampa d'accés per a la piscina municipal; Cofrentes instal·larà pèrgoles solars fotovoltaiques en les places d'aparcament en el Balneari Hervideros per a autoconsum i punts de recàrrega de vehicles (fase 2); i Ayora construirà instal·lacions de compostatge comunitari en les aldees de San Benito i Casas de Madrona.

Destacats