Llíria participa per primera vegada en la trobada anual de Ciutats Creatives de la UNESCO

L'esdeveniment internacional s'ha celebrat en la ciutat de Santos, situada a Brasil

Guardar

Trobada anual de Ciutats Creatives a Santos, Brasil
Trobada anual de Ciutats Creatives a Santos, Brasil

Llíria, com a membre de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, ha estat present, per primera vegada, en la trobada anual d'aquesta organització que s'ha celebrat recentment al municipi brasiler de Santos. La 14a edició d'aquest esdeveniment internacional es va posposar de l'any 2021 a causa de la pandèmia de la COVID-19.

Amb el lema "Creativitat com a camí per a la igualtat", este fòrum va ser inaugurat pel subdirector General de Cultura de la UNESCO Ernesto Ottone, l'alcalde de Santos Rogério Santos i la secretària de la Xarxa de Ciutats Creatives, Denise Bax.

El tècnic de Turisme i focal point de Llíria City of Music, Vicent Sesé, va participar, en representació de l'Ajuntament de Llíria, en el programa que va tindre com a objectiu que les 246 ciutats del món que identifiquen la creativitat com a base fonamental del seu desenvolupament sostenible, enfortisquen els seus llaços i focalitzen els seus esforços a aconseguir quotes satisfactòries d'igualtat.

En aquest sentit, els set clústers de les Ciutats Creatives (Art Digital, Artesania, Disseny, Cinema, Gastronomia, Literatura i Música) van tractar temàtiques com la recuperació de la competitivitat de les indústries creatives després de la pandèmia; la necessitat de ser resilients en l'àmbit local per a pal·liar la desigualtat social; la creació d'accions climàtiques i de xarxes de protecció per a la inclusió social, la igualtat de gènere i d'oportunitats; i la protecció de les llengües minoritàries.

En definitiva, es van traçar les línies mestres a seguir per part de totes les ciutats de la Xarxa, independentment de la seua disciplina creativa, en aquests moments de reconstrucció social i econòmica. Principalment, es va tractar la necessitat que les ciutats exercisquen de laboratoris estratègics per a la igualtat social, el desafiament climàtic i el respecte a la diversitat a través de la creativitat i la innovació en el si dels seus respectius sectors productius i infraestructures culturals.

Clúster de música

Vicent Sesé va participar activament en les reunions del clúster de música i va col·laborar en l'elaboració de la ruta a seguir en el futur més pròxim per part de les seues ciutats. Les conclusions d'aquestes trobades van ser exposades, posteriorment, en un fòrum comú de tota la xarxa pels coordinadors del clúster, Rainer Kern de Mannheim (Alemanya) i Jacob Wagner de Kansas City (els Estats Units).

Les 59 ciutats de la música es van comprometre a adaptar els seus projectes en xarxa ja consolidats com La Fête de la Musique, We'Re Culture i The Journey of Drums a les noves realitats exposades en la conferència per a poder, així, aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i complir amb les exigències de l'Agenda 2030.

Llíria, en particular, a través del seu tècnic i focal point, va reafirmar el compromís amb la Xarxa i va manifestar la necessitat de consolidar projectes locals ja iniciats que valoren els objectius de la UNESCO com són la celebració del Dia Mundial de la Música Antiga (21 de març) a través del festival eMe com a estratègia de preservació del patrimoni històric, del Dia Mundial del Jazz (30 d'abril) a través del festival El DesenJazz com a vehicle per al diàleg entre els pobles, i del Dia Internacional de la Música (21 de juny) amb el LLUM Fest, festival de músiques del món que aposta per la diversitat cultural.

De la mateixa manera, els grans esdeveniments musicals de Llíria com són el Festival de Bandes, el Festival de Música Simfònica o el Concurs de Direcció, entre altres, van ser exposats per Vicente Sesé com a exemples de gestió cultural que aposten, cada vegada més, per la diversitat i la igualtat.

També va estar present la gestió privada de les societats musicals edetanes, principalment de la Banda Primitiva i la Unió Musical, destacant la seua gran labor cultural, pedagògica i social exercint d'autèntiques vertebradores de la societat del municipi i de centres neuràlgics de l'activitat econòmica i cultural de la ciutat.

Igualment, es va reflectir la labor del Conservatori Professional de Música de Llíria pels intercanvis de professorat i alumnat, així com de metodologies i tecnologies que ja s'han iniciat amb altres institucions educatives pertanyents a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO en la disciplina de música, com és el cas de Leiria a Portugal.

Finalment, el clúster de música va decidir, per unanimitat, que Llíria City of Music exercisca de ciutat amfitriona de les noves ciutats de la música de parla hispana incorporades a la Xarxa l'any 2021, i que faça de nexe d'unió entre elles i la resta perquè puguen ser acollides amb l'hospitalitat que mereixen.

Arxivat a:

Destacats