Sagunt reclama al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el cobriment de les vies ferroviàries i millores en la carretera V-23

Es tracta de reduir l'important impacte del pas de trens d'alta velocitat per la ciutat que el Ministeri ha triat com la seua opció

Guardar

 Vies del ferrocarril de Sagunt
Vies del ferrocarril de Sagunt

L'Ajuntament de Sagunt exigirà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i a l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries el cobriment de les vies del ferrocarril al seu pas per la ciutat mitjançant la construcció d'una llosa. El ple municipal entén que aquesta mesura correctora és obligatòria conseqüència de la decisió del pas de la nova plataforma de tren d'alta velocitat entre València i Castelló per dins de la ciutat.

Igualment, exigirà també la construcció d'una nova estació de ferrocarril en la ciutat que permeta la intermodalitat del transport en el seu entorn. Així mateix, acorda demanar un accés sud a l'aparcament actual de l'estació, així com ampliar-ho, integrar la llosa o estructura de cobriment de l'entorn de la ciutat i que no la dividisca més i col·locar pantalles acústiques. D'altra banda, insta a la Generalitat Valenciana a incloure a Sagunt en el seu pla de mobilitat, amb dues estacions, dins de la xarxa de metro de l'àrea metropolitana de València, a conseqüència de la necessitat que sorgirà per l'increment de població gràcies a la gigafactoria Volkswagen.

Aquestes exigències formen part de l'acord plenari proposat pel Grup Municipal de PSPV-PSOE i defensat pel seu portaveu, Javier Rar, i que va ser aprovat per unanimitat en l'últim ple ordinari després d'haver incorporat el Grup Socialista esmenes de Compromís i d'IP.

Així mateix, també es va acordar reiterar l'exigència al Ministeri i a la Generalitat Valenciana de l'estudi, compromís i realització d'un projecte per a l'arribada de trens de rodalia a Port de Sagunt; exigir al Ministeri i a la Demarcació de Carreteres de València engegar el projecte de remodelació de la carretera V-23 en el seu tram més proper al Port de Sagunt. L'objectiu d'aquesta petició és eliminar la perillositat de la via que ha provocat diversos accidents mortals i així mateix s'insta al fet que inicien els tràmits que permeten construir una passarel·la per als vianants en aqueixa mateixa carretera a l'altura de la C/Tallers amb l'objectiu de millorar la mobilitat sostenible entre tots dos marges.

El portaveu de Compromís, Pepe Gil, va plantejar una esmena en el sentit de canviar el concepte de mesures compensatòries pel de correctores, perquè va explicar que són requisits que cal complir. A més, també va plantejar en la seua esmena mesurades correctores com que s'amplie la zona d'aparcament, perquè està quedant xicotet per a tots els vehicles que ha de contindre, així com que es cree un accés sud al mateix, perquè tant vehicle com a persones només tenen una entrada a l'aparcament per l'estació. D'altra banda, durant el temps que transcórrega fins que s'instal·le la llosa, que va sol·licitar també que estiga integrada estilísticament en la ciutat i que no la dividisca més del que ja ho està, i que s'incorporen pantalles acústiques per a pal·liar els problemes que patisca el veïnat.

Per la seua banda, Juan Guillén, regidor d'Iniciativa Porteña, va plantejar que s'incorporara la importància de valorar el projecte del tren fins al Port de Sagunt i la seua contextualització històrica. A més, va apuntar la importància d'aquest projecte en un futur pròxim per l'impacte poblacional que suposarà la implantació de la indústria alemanya, amb una major demanda de serveis públics i també de transport. Va insistir que és una basa que es presenta i que han de prendre-la amb força i reivindicar el tren fins al Port, perquè les necessitats seran majors que les que tenim fins ara. D'altra banda, va expressar la seua disconformitat amb el pla de mobilitat de la Generalitat Valenciana, ja que aquest no va tindre en compte quan es va dissenyar l'impacte poblacional que suposarà la nova gigafactoria, i per aquest motiu se sol·licite que la línia de metro arribe a tots dos nuclis de població.

La moció argumenta que: «Recentment, hem rebut la notícia que el Ministeri de Transport s'ha mostrat partidari de l'opció litoral per a la construcció de la línia d'alta velocitat entre València i Castelló, remetent al Ministeri de Transició Ecològica aquesta opció per a sotmetre-la a declaració d'impacte ambiental». Aquesta alternativa suposa que la construcció de la nova plataforma ferroviària es durà a terme paral·lela a les actuals vies.

Si bé ambdues alternatives plantejades pel Ministeri tenen afecció sobre el territori, l'Ajuntament es va posicionar particularment en contra del traçat que passa per dins de la ciutat per entendre que el seu impacte era major, sobretot pel que fa a la nostra ciutadania i el seu benestar, per la quantitat de sorolls i vibracions que es poden generar, tal com explica l'acord.

Per això, expressa la moció, és el moment de reiterar l'exigència d'iniciar els tràmits per a la construcció d'una llosa que cobrisca la totalitat de les vies de ferrocarril al seu pas per la ciutat, sent especialment sagnant la situació que es podria donar si finalment es construeix la nova plataforma d'alta velocitat sense aquesta mesura compensatòria que ha d'anar acompanyada de la construcció d'una nova estació intermodal.

A més, i en relació amb les infraestructures ferroviàries, «encara no coneixem una solució de mobilitat sostenible per a Port de Sagunt alternativa a l'autobús, per la qual cosa hem de reiterar també la petició d'una connexió del servei de rodalia amb aquest nucli de població», recalca l'acord.

En un altre ordre de coses, relacionat amb el mateix Ministeri, la moció també tracta les carreteres de la ciutat. Doncs després de l'augment de la conflictivitat i els accidents mortals en la carretera V-23 en el seu tram més proper al Port de Sagunt, en el ple de març de 2022 es va presentar pel Partit Socialista una moció que instava a realitzar millores en aquesta perillosa carretera. Si bé la moció va ser esmenada per diversos partits amb l'objectiu de tractar aspectes de mobilitat més genèrics en la ciutat, és important centrar-nos hui en els problemes que es continuen trobant en aquesta carretera com que no s'ha actuat encara.

Segons diu textualment l'acord plenari, si bé en una reunió bilateral celebrada el novembre passat entre l'Ajuntament de Sagunt i la Demarcació de carreteres de la província de València, està última administració es va comprometre a redactar un projecte i posteriorment executar una obra que millore aquesta carretera especialment referent a l'eliminació del doble sentit de circulació entre barreres, que ha ocasionat diversos accidents mortals. Llocs en contacte des del Departament de Mobilitat Urbana amb la mateixa demarcació per a conéixer l'estat d'execució del projecte, s'ha traslladat que aquesta actuació no ha avançat en la seua tramitació, mantenint-se en aquest moment la perillositat de la carretera, inclou l'acord.

D'altra banda, la moció explica que en aquesta carretera V-23 pel teixit empresarial i social de la ciutat s'ha plantejat l'interés que tindria la construcció d'una passarel·la per a ciclovianants aproximadament a l'altura de la C/Tallers, que permetria connectar Port de Sagunt amb la zona sud del polígon Ingruinsa i el polígon siderúrgic de la nostra ciutat mitjançant maneres de transport blans.

Destacats