València posa en marxa el projecte que monitora persones majors per a millorar la seua autonomia i vida saludable

Compta amb una dotació d’1,4 milions d’euros i hi participen les regidories d’Innovació i Benestar Social

Guardar

El projecte europeu «Smart Living per a envellir millor», en què participen les regidories d’Innovació i Benestar Social de l’Ajuntament de València, compta amb una dotació d’1,4 milions d’euros. Les entitats que desenvoluparan el projecte pilot a la nostra ciutat es reuniren a Las Naves per a iniciar un treball que utilitzarà les tecnologies de la informació –a través de sensors i aplicacions– per a fer un seguiment constant de les activitats diàries de les persones majors i facilitar-los més autonomia.

El projecte «Smart Living per a envellir millor» desenvoluparà un programa pilot a la nostra ciutat agafant una mostra aproximadament d’un miler de persones de més de 65 anys que visquen a soles o passen molt de temps sense companyia. Seran persones amb graus de fragilitat previs als de dependència, a les quals es connectaran sensors sense fils dins i fora dels seus domicilis per a fer seguiment de les seues activitats de manera continuada.

El regidor d’Innovació, Jordi Peris, ha explicat que este sistema «supervisarà constantment la persona, amb la intenció d’arreplegar dades amb les quals s’identificaran patrons i rutines de comportament que permetran detectar desviacions i canvis significatius. Eixes desviacions podrien ser símptoma d’alguna incidència, per la qual cosa la detecció primerenca ajudarà a organitzar una actuació ràpida d’assistència».

Este dimarts tingué lloc una reunió a Las Naves entre InnDEA València, entitat líder del pilot a la ciutat, i les diverses entitats que també hi participaran i que estan especialitzades en teleassistència, ajuda a domicili i servicis sociosanitaris per a persones majors, així com en la part tecnològica, que confeccionarà el sistema de seguiment constant a les persones que formen part del projecte.

Esta primera reunió ha permés començar a aprofundir en el pla de treball i identificar les primeres tasques que cal desenvolupar a partir de gener. S’espera que el pilot s’inicie a final del pròxim any 2017, i abans les entitats associades treballaran en el desenvolupament de la tecnologia, així como en la definició i el perfil de les persones usuàries, els diferents casos d’ús i en el procés de cocreació amb les persones usuàries finals, les seues famílies i persones cuidadores.

La responsable de Benestar Social, Consol Castillo, ha subratllat que este projecte «tindrà molts beneficis; entre altres, facilitarà tranquil·litat als usuaris i usuàries, donarà suport a la seua mobilitat i autonomia, millorarà el treball a les seues cuidadores i cuidadors, donant-los també tranquil·litat i informació, i detectarà de manera precoç possibles deterioraments de capacitats físiques i cognitives». Castillo ha remarcat que es respectarà estrictament la intimitat de les persones majors que participen en el projecte i es garantirà la privadesa de les dades.

La Unió Europea destinarà 25 milions d’euros a la totalitat del projecte, dels quals 1,4 milions d’euros s’assignaran a la ciutat per a desenvolupar el programa pilot. L’objectiu final d’esta iniciativa és augmentar els anys de vida saludable i autònoma de la ciutadania europea, amb impacte en la qualitat de vida, l’estalvi en el sistema de benestar social i la generació d’innovació local. 

L'objectiu final d'esta iniciativa és augmentar els anys de vida saludable i autònoma de la ciutadania europea, amb impacte en la qualitat de vida, l'estalvi en el sistema de benestar social i la generació d'innovació local.

Destacados