El Consell defensa davant del Constitucional la norma valenciana que impedeix els macrodepòsits de combustibles a menys de 1.000 metres de zones habitades

Guardar

Palau de la Generalitat Valenciana
Palau de la Generalitat Valenciana

L’Advocacia de la Generalitat s’ha oposat al recurs d’inconstitucionalitat interposat pel Govern central enfront de la disposició valenciana que estableix que la distància mínima d’instal·lacions petrolíferes siga d’almenys 1.000 metres de distància entre el perímetre exterior de la instal·lació i la zona habitada més pròxima.

Així, el Consell ha especificat que la intenció del precepte impugnat no és incidir en l’ordenació dels ports d’interés general i que no es vulnera la competència exclusiva de l’Estat sobre aquests, ja que la norma es troba legitimada per l’article 12.5 de la Llei estatal d’indústria, que preveu que les comunitats autònomes puguen establir requisits addicionals de seguretat.

Segons l’Advocacia, es tracta d’una facultat exercida per la Generalitat, en establir la garantia per a les persones de mantindre a una distància de seguretat les grans instal·lacions d’emmagatzematge de productes petrolífers que, per la seua naturalesa, estan reconeguts com a perillosos.

En aquesta línia, la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha manifestat que “reduir la distància dels macrodepòsits de combustibles perillosos al port d’Alacant, a escassos metres de la població i sabent la greu afecció mediambiental que suposa per a la zona, és, com a mínim, un perill injust per a la ciutat, el seu veïnat i per a la seguretat ambiental”.

A més, en referència al projecte d’instal·lació d’una planta d’emmagatzematge de combustible a la terminal de mercaderies al port d’Alacant, la consellera ha reivindicat que “cal garantir un model de port més sostenible i amable que no genere aquestes inseguretats innecessàries”.

“Fa falta més protecció de la salut i la seguretat de les persones i el medi ambient, i que prevalga enfront del mer interés empresarial d’uns pocs”, hi ha afegit Navarro.

Destacados