Opinión

Una Bústia Violeta contra la discriminació laboral

Guardar

Segurament, més d’alguna persona que está llegint aquest article haurà patit o coneix una situació de discriminació per raó de sexe i s’haurá preguntat què fer davant esta situació. Doncs, ja podem respondre que té a la seua disposició un servei per fer arribar a l’administració la seua denuncia.

Desde València Activa i amb la col·laboració de la Direcció General de Treball i Benestar Laboral hem posat en marxa una nova eian de llutia contra nova eina de lluita contra la discriminació laboral per raó de sexe que permetrà tindre un control exhaustiu i un seguiment de les denúncies per qüestions com la qualitat de l’ocupació femenina, la no-discriminació en el treball i la conciliació laboral d’homes i dones.

El funcionament de la Bústia Violesta és senzill. La persona afectada concerta una cita amb les agents d’igualtat, les quals, sempre respectant l’anonimat de la persona denunciant, preparen un escrit amb les dades de l’empresa afectada i el fet en si. Este escrit es remet a l’autoritat laboral, que tramita la denúncia, i que dona pas a un fet fins ara no contemplat: fer el seguiment de la denúncia i mantindre al mateix temps l’anonimat de la persona denunciant. A més, de forma paral·lela, es pot començar a quantificar les denúncies per raó de sexe.

Des de València Activa es garantix que totes les denúncies seran tramitades i objecte de seguiment per part de l’autoritat laboral, a través de la Inspecció de Treball. La Bústia Violeta s’emmarca dins dels objectius de la plataforma #TreballemIguals, i afavorirà tindre un control més exhaustiu de les denúncies que es realitzen, amb especial importància d’aspectes com ara la qualitat de l’ocupació femenina, la no-discriminació en l’entorn del treball o la conciliació laboral, tant d’homes com de dones.

L’objectiu és contribuir a trencar la bretxa de gènere i discriminació, tant en l’accés a l’ocupació, com la que es produïx en el lloc de treball mateix, com, per exemple, diferències salarials, discriminació en les categories laborals, en l’horari entre d’altres. Volem facilitar que es puguen denunciar estos casos i, sobretot, que la denúncia arribe a bon port.

La Bústia Violeta funcionarà gràcies a la posada en marxa la Unitat d’Igualtat de València Activa, en les dependències de l’avinguda de la Plata i també en les seus de Barris per l’Ocupació, de manera itinerant, atés per sis agents de la Unitat d’Igualtat. Amb esta iniciativa volem fomentar la igualtat laboral a la ciutat de València i ser un referent per a altres ciutats i municipis, amb l’objectiu d’habilitar eines que ajuden a identificar i corregir qualsevol situació de discriminació que les dones patixen pel mer fet de ser-ho, tant en entrevistes de treball com en el mateix lloc de treball.

El repte més gran que té l'economia mundial en el segle XXI és que les dones aconseguisquen la plenitud de drets i des de València Activa continuarem treballant per a igualar el que mai degué ser desigual, per a fer justícia davant diferències injustificades. Continuarem posant els recursos per a fer polítiques en positiu que situen a les dones a l'altura dels seus companys en el treball i en la vida.

Continuarem treballant perquè els límits dels èxits de les dones depenguen exclusivament d'elles mateixes. Eleanor Roosevelt va dir, en una inspiradora frase, que “El futur pertany als qui creen en la bellesa dels seus somnis”.Tothom, però molt especialment les dones, han de dissenyar les seues metes i construir el seu propi futur sobre la base dels seus somnis. És una labor conjunta de l'administració i de les empresa aconseguir que València siga una ciutat que no pose límits als somnis de les dones.

Mar MarínSubdirectora València Activa

Destacados