Opinión

Un patrimoni viu

Guardar

Un dels primers passos donats des de la regidoria de Sergi Campillo quan vam accedir al govern de l'Ajuntament de València, al juny de 2015, va ser mantenir una reunió amb les prefectures dels servicis depenents de la seua delegació. Conèixer el treball que estaven desenvolupant, la seua estructura i organització i projectes pendents, per a dissenyar l'acció de govern dels quatre anys de mandat.

Els tècnics municipals, que coneixen l'estat de les infraestructures i les seues necessitats, van posar damunt de la taula diferents propostes. Possiblement, la que millor reflectia la inacció i la desídia de l'anterior govern municipal, era la d'atallar la degradació que patien una sèrie d'edificis amb valor patrimonial adscrits al Servici d'Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics i que el govern del PP havia mantingut en l'oblit malgrat les recomanacions del personal tècnic d'arquitectura i les demandes dels veïns i veïnes de la ciutat. Entre els seus interessos no estava salvaguardar la memòria dels nostres avantpassats.

Actuar amb celeritat era clau per assegurar l'estructura de tots ells, per la qual cosa es va impulsar un Pla d'Intervenció en alqueries i edificis municipals de valor patrimonial i social amb l'objectiu inicial de frenar el seua deteriorament, poder abordar amb tranquil•litat els projectes de rehabilitació i donar-los un ús públic en un futur. Amb una inversió inicial superior al mig milió d'euros, es va poder intervenir d'urgència en un total de 15 alqueries o edificis, com és el cas de l’Alqueria de la Torre, el Casino de l'Americà, l'antiga fàbrica de la Ceramo o el Xalet de Sancho… edificis lligats al patrimoni de l’horta que conserven l'essència de la nostra historia plena de sèquies, tarongers i cucs de seda.

A més, a l'agost i amb un pressupost que supera el milió i mig d'euros, s'ha iniciat la restauració i rehabilitació de la Casa del Senyor, una de les cases del conjunt de l’alqueria del Moro, catalogada com Bé d'Interès Cultural des de 2004 i l'única de propietat municipal. L’alqueria del Moro, una de les més rellevants de la ciutat, és un edifici residencial compendi de l'arquitectura senyorial i rural de l'horta valenciana dels segles XIV, XVI i XVIII que gràcies a la seua rehabilitació podrà mostrar la dilatada història continguda entre els seus murs i forjats. Albergarà el Centre d'Interpretació de l'Horta, donant servici a les persones que dia a dia mantenen el nostre territori productiu i podrá convertir-se en un punt de referència per als agricultors de la nostra ciutat.

En pocs mesos també vorem l’inici de les obres de rehabilitació i condicionament del xalet Aben al-Abbar, atenent així una demanda històrica de les seues veïnes i veïns i que l’alcalde Joan Ribó va demanar al llavors govern local del PP sense cap resposta. Serà el Govern de la Nau qui dotarà al barri d’Albors d’un espai municipal després de que l’anterior govern els deixara sense cap infraestructura ni servici públic durant anys.

Les institucions públiques amb la complicitat de la ciutadania, tenim el deure de protegir, cuidar i preservar el patrimoni arquitectònic i cultural vinculats a la nostra identitat i cultura com a part del nostre llegat comú. Posar en valor este patrimoni suposa la recuperació de la història i la dignitat del nostre territori, així com la sensibilització de la societat del potencial patrimonial que defineix i configura els seus barris. La seua preservació ha de ser un estímul comú que necessita d'una implicació col•lectiva i activa per a deixar a les pròximes generacions un llegat de gran valor i únic.

En el Govern de la Nau ho tenim clar, les nostres accions ho demostren.

Luisa Notario, assessora del Grup Municipal Compromís en l’Ajuntament de València

Destacados