‘L'Estratègia de València per a ser una ciutat climàticament neutra en 2030’, segundo Fòrum de Proximitat entre València Extra i À Punt

Opinión

El valencianisme, qüestió de tots

Director de València Extra

Guardar

Som un territori amb una història pròpia, amb unes tradicions singulars i per descomptat, amb una llengua pròpia. Això a vegades s'oblida a casa nostra quan altres regions ho viuen amb plena normalitat: Catalunya, País Basc o Galícia, una regió que on per cert governa la dreta del PP.

És moment de deixar d'utilitzar la llengua per a usos partidistes. El valencià no és d'esquerra o de dretes però malgrat això ací els partits més escorats a la dreta o al "centre" obliden cuidar una part del nostre ADN, el valencià. M'agradaria poder viure plenament en valencià i que tots férem autèntica pinya. L'any passat ja vàrem viure una situació pareguda: la manifestació d'un finançament just per al País Valencià.

En aquesta macroconvocatòria que per cert va ser tot un èxit, no vàrem estar tots els partits polítics. Per què? M'agradaria saber-ho. Una situació pareguda li passa a la nostra llengua. Si parles en valencià, et poden posar l'etiqueta d'esquerres perquè la "dreta" no parla en valencià, no defensa el valencià i així ens va. Hui recorde una de les entrevistes amb el regidor de Cultura Festiva Pere Fuset en el nostre espai de "Converses Amb". En ella, recorde que Pere Fuset desitjava que per una vegada tots els partits defensaren el valencianisme i hui més que mai, ho desitjaria.

La societat valenciana és molt singular i per això, hem de protegir i defensar els nostres valors. Hem d'estimar-los, hem de cuidar-los perquè així ens fem més grans. Com altres regions, la nostra ha de començar a valorar-se perquè estem en una situació d'inferioritat respecte a Espanya. L'exemple més clar ho tenim al finançament. Altres regions històriques sempre han rebut millors condicions perquè reconeixien els seus valors singulars.

Per això, el valencianisme ha de formar part de l'essència de tots els partits polítics de tota la nostra societat, de totes les entitats. Reconéixer la nostra història i els fets singulars del valencianisme ens farà a tots més forts i ens ajudarà a no oblidar mai les nostres arrels.

Destacados