Opinión

Alliberar l'AP7 per alliberar els nostres pobles i millorar les nostres vides

Guardar

El passat 26 d'abril la sessió plenària de l'Ajuntament de Pedreguer s'aprovava per unanimitat una moció que demanava que no es renovara cap vegada més la concessió dels peatges de l'AP7. Un xicotet granet d'arena més que pretén visibilitzar la problemàtica que des de fa uns mesos anem avisant els i les membres de la territorial de Joves pel Dret a Decidir a La Marina (JODaD). Ens congratulem que la pràctica totalitat dels partits en l'àmbit comarcal done suport a la fi de la concessió dels peatges a Albertis que acabarà el 2019. Alhora estem treballant per conscienciar a la major part de la població possible dels inconvenients que suposaria que a finals de 2019, després de la fi de la concessió, no s'alliberaren per complet els peatges a l'AP7.

La pedra està ara mateix al terrat del govern central que sembla tindre una opinió depén el dia que fa. Si en alguns casos ha comunicat que no hi haurà més peatges, en altres casos ha dit que l'alliberament total és inviable i pràcticament impossible. Davant açò cal fer-nos una pregunta:Entre les possibles solucions aportades per l'estat, És tot blanc o negre?

La resposta és no, l'estat té tot un ventall de possibilitats que en major o menor mesura que caldria detallar:Peatge a altra concessionària: Tot i que hi ha bastants possibilitats que no es renove la concessió a l'actual Albertis, l'estat pot treure a concurs una nova concessió a altra empresa privada.

Peatge a l'ombra: Un dels problemes derivat de la fi de la concessió és qui es farà càrrec del manteniment de la carretera. En aquest cas existeix una possibilitat de peatge a l'ombra, és a dir, una empresa privada s'encarregaria del manteniment de dita carretera i el govern central li pagaria amb certa periodicitat. El cost d'aquest model dependria del volum de trànsit.

Peatge públic: El model Austríac, consistent en la creació, per part del govern de torn, d'una empresa de titularitat pública que cobraria als usuaris de l'AP7.

Vinyeta: El model que vol aplicar el govern Català, titular de l'AP7 a Catalunya. Consisteix en una espècie de "tarifa plana" per circulació per l'AP7. En aquest cas el titular de la via paga el manteniment i les noves obres, a canvi, el pas per autopista tindrà un preu anual per vehicle (cada vehicle tindrà un adhesiu amb un codi de barres). Aquest sistema substitueix les famoses tanques per càmeres que controlaran el pas, aquells que no disposen de l'adhesiu.

L'Alliberament de l'AP7, l'única solució que salva les vides dels i les habitants de la Marina

Si parlem amb els veïns i les veïnes de Gata, Pedreguer, Ondara, El Verger o Benissa (entre altres), coneixerem de primera mà com estan fartes d'una massificació total de la N332 que afecta la qualitat de vida en aquests nuclis poblacionals fins al punt de patir fractures del seu poble en dos la major part del dia amb un pas constant de cotxes i vehicles pesats. Cosa que ha arribat a produir víctimes mortals.

Per no parlar-ne de l'abusiu cost dels peatges per als i les estudiants que han d'anar fins a les universitats de València o Alacant.Davant aquesta situació la societat civil de la Marina exigeix solucions. Aquestes solucions passen per la no renovació de l'actual concessió com a punt de partida seguit d'un alliberament total a partir de 2020.

Amb les nostres vides en joc, no ens valen vinyetes ni noves concessions ni nous peatges.

Cesc Ballester @cescballesterCoordinador de Joves pel Dret a Decidir @JODaD_PV

Destacados