Premios Sambori 2018: el elogio de la palabra

Vora 500 persones assisteixen al lliurament de guardons del Concurs de Literatura en Valencià Sambori

Guardar

Hui, l’Aula Magna de la Universitat Miguel Hernández d’Elx s’ha vestit de literatura. La Fundació Sambori ha atorgat en aquest escenari els guardons del XXé Premi Sambori de Literatura en Valencià i el XVé Concurs Sambori Universitari de Narrativa Curta, que ha comptat amb més de 500 assistents de tot el País Valencià. Marian Villaescusa, del grup Sistema del Solar, ha conduït l’acte, i les actuacions del cantacançons Dani Miquel, acompanyat pels Ma·Me·Mi·Mo·Músics, han fet ballar tot l’auditori. A més, durant la gala, els assistents han pogut gaudir de la representació d’un fragment del Misteri d’Elx.

Enguany, els dos certàmens del Premi Sambori han aconseguit una participació que acarona els 88.722 estudiantes i estudiants procedents de 700 centres i la implicació de 3988 docents de tots els nivells d’ensenyament, des del primer cicle d’infantil fins a la universitat, a més de les escoles oficials d’idiomes i els centres de formació professional. Amb aquestes xifres tan sucoses, el Premi Sambori assaboreix dolçament l’èxit: l’actual edició és la més participativa i compromesa amb la creació de literatura en valencià en els 20 anys d’existència del concurs i, ara com ara, és el major premi de literatura de tota Europa. La participació de centres educatius de pobles històricament castellanoparlants ha sigut molt significativa.

El Premi Sambori és l’elogi de la Paraula. Atresora la imaginació d’alumnes de totes les edats. Els encoratja a escriure els seus mons i compartir-los. Les seues obres ens fan viatjar. Ens endinsen en l’univers màgic dels contes. Vet ací on la delicada tasca de recrear la bellesa dels somnis pren forma de lletres.

Així ho ha fet constar el vicepresident de la Fundació Sambori, Àngel Martí, durant el seu parlament: «Per a Joan Fuster “la lectura és un moviment del pensar” i quina millor lectura que la que ens ofereixen les vostres històries plenes d’imaginació i de paraules màgiques? Per a nosaltres, vosaltres sou el premi».

A més, Àngel Martí ha remarcat la importància de l’escriptura per a transformar la societat: «Estimem els vostres contes perquè sabem que sense literatura en la nostra llengua, no tenim futur. Vosaltres sou el futur i per això sou vosaltres qui heu d’escriure línia per línia com voleu que siga la societat. Hem de posar nom a les coses importants, hem de donar valor a paraules com solidaritat, sostenibilitat, pau, justícia, acolliment… Així, creem el futur. Creem llengua. Creem literatura. Gràcies als valors que impregnen els llibres i que els mestres i les mestres ensenyen a l’aula, creem un món més just».

Abans de finalitzar la seua intervenció, el portaveu de la Fundació Sambori ha agraït el suport de tota la comunitat educativa i ha reivindicat: «El valencià és la clau per assolir el plurilingüisme i calen més iniciatives per a continuar en la normalització del valencià, com per exemple, aprovar la capacitació lingüística en la nova llei de la funció pública abans d'acabar aquest any».

De forma semblant, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha expressat la seua satisfacció en l’acte de culminació dels Premis Sambori 2018: «Podem dir que el Sambori i les Trobades són espais de convivència i també de reflexió. A l’igual que Joan Fuster, desperten consciències. L’escriptor suecà a qui hem dedicat enguany les festes pel valencià, sabia que “explicar” era una invitació a “transformar”. Des d’Escola Valenciana som conscients que la transformació de la societat comença en l’escola».

El president de l’entitat cívica ha emfatitzat la tasca que desenvolupen els professionals del món de l’educació: «Vosaltres, l’equip docent, planteu la llavor de la solidaritat, el respecte, la cooperació, la pau i l’estima cap al valencià en el vostre alumnat. Vosaltres contribuïu al canvi social» i ha afegit: «Educar pel valencià és estar a favor del plurilingüisme, la cultura, l’educació participativa, el coneixement científic, el benestar emocional de l’alumnat».

La presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, i el vicepresident Àngel Martí han atorgat el Premi Vicent Marçà a l’Associació Cívica per la Normalització del Valencià de l’Alacantí per «la seua trajectòria, participació i implicació incondicional». Amb aquest reconeixement, l’organització ha fet valdre els 30 anys de dedicació a la defensa de l’ensenyament en valencià d’aquesta entitat referent al sud del País Valencià. El president de La Cívica, Abraham Esteve, ha recollit el guardó.

Per la seua banda, el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, ha felicitat les guanyadores i els guanyadors del Premi Sambori i ha al·ludit a alguns dels objectius pels quals es va crear el certamen de literatura en valencià: «Va nàixer amb el desig de fer llegir i escriure en valencià com a font de plaer, retrobament i estima per la nostra llengua. Esdevé l’ocasió per expressar-se, fabular, crear altres mirades des de l’escola amb el suport dels mestres; és un centre de creativitat i d’emocions. No hi ha un espectacle més bonic que la mirada d’un xiquet llegint. No hi ha un espectacle més bonic que un xiquet escrivint».

Fullada ha finalitzat la seua intervenció amb una cita d’Emili Teixidor: «Llegir i escriure no ompli el nostre temps. Ompli les nostres vides». L’acte ha comptat amb les paraules de benvinguda i agraïment del vicerector adjunt per la Promoció del Valencià a la Universitat Miguel Hernández, Francisco Javier Toledo Melero: «Agraesc a la Fundació Sambori i a la Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana la vostra tasca en la protecció i promoció del valencià des de diferents àmbits però, sobretot, des de l’àmbit educatiu».

Toledo ha declarat que «no podríem entendre les singularitats del País Valencià sense aquestes dues entitats que contribueixen a la millora de la salut de la nostra llengua i fan possible iniciatives tan boniques i engrescadores com el Premi Sambori, les Trobades d’Escoles en Valencià, els concerts de música de la Gira, el cinema en valencià, les parelles lingüístiques del Voluntariat pel Valencià, la Lliga de Debat... Totes aquestes activitats tenen una clara finalitat pedagògica i un denominador comú: el valencià com a eina de cohesió social».

Com a cloenda, l’Agrupació Musical Colla de Dolçaina i Tabal El Cascabot d’Elx ha interpretat ‘La muixeranga’. Entre les personalitats que han acudit al lliurament de premis, cal esmentar el director general de Política Educativa, Jaume Fullana; el subdirector del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, Roberto Escolano López, i la regidora de Política Lingüística de l’Ajuntament de Burjassot, Maria Viu.

GUARDONADES I GUADONATS EN ELS PREMIS SAMBORI 2018

PREMIS DEL XVé CONCURS SAMBORI UNIVERSITARI

El primer premi ha sigut per a Nuria Nicolau López, de la Universitat Politècnica de València, per l’obra Caviar sols apte per a óssos rentadors. El segon premi se l’ha emportat Carme Alegre Beltran, de la Universitat de València, amb el treball Tragèdia CXXXVIII: la pèrdua d’una arracada barata però ben apreciada. Xavier Andrés Cortell, estudiant de la Universitat Jaume I de Castelló, s’ha fet amb el tercer premi pel conte Tècnica mixta. En aquesta modalitat, el jurat ha cregut convenient atorgar dos accèssits: un per a Elena Picazo Millán, estudianta de la Universitat d’Alacant, per l’obra A casa i, l’altre, ha sigut per a Antonio Sánchez Verdú, alumne també de la Universitat d’Alacant, gràcies a la narració El poble que s’enfila.

PREMIS DEL XXé CONCURS SAMBORI DE LITERATURA EN VALENCIÀ

FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES i ESCOLES OFICIALS D’IDIOMES

L’obra El silenci del dolor, de David Vallés Guerrero (CFPA d’Oriola, el Baix Segura), ha obtingut el primer premi. El segon, ha sigut per a M. Carmen Antich Brocal (CFPA de Silla, l’Horta Sud) per On dormen els records. Eva Garcia Salvador (CFPA Sant Carles d’Ontinyent, la Vall d’Albaida) ha guanyat el tercer guardó per l’obra La vida al mas.

PREMIS DEL XXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE BATXILLERATS I CICLES FORMATIUS

Laia Berenguer Tinaut, de l’IES Tirant lo Blanc de Torrent (l’Horta Sud), ha sigut guardonada amb el primer premi pel treball Els monstres. El segon guardó se l’ha emportat Camila Sanfulgencio Martínez, de l’IES Clot del Moro de Sagunt (el Camp de Morvedre), per Sense por. Marina Lis Valero, de l’ IES Camp de Túria de Llíria (el Camp del Túria) ha sigut reconeguda amb el tercer premi per l’obra Diferent. El jurat ha cregut convenient atorgar una menció especial a Lucy Li Parra, estudianta a l’IES Sivera Font de Canals (la Costera), per la creació literària Ets com una poesia inacabada.

PREMIS DEL XXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE SEGON CICLE DE SECUNDÀRIA

El primer premi ha sigut per a Carmen Carrasco Persiva, de l’IES El Cabanyal de València (l’Horta), amb l’obra que porta per títol El soroll del mar. Fabio Galiana Martínez, de l’IES José Marhuenda Prats del Pinós (les Valls del Vinalopó), s’ha fet amb el segon premi per la creació I per això el llop plorava. El tercer guardó ha sigut per a Minerva Molins Jurado, estudianta en la Fundació Divina Providència de Vinaròs (la Plana), amb l’obra Sakura. El jurat ha cregut convenient atorgar una menció especial a Júlia Grande Díaz, de l’IES La Foia d’Ibi (l’Alcoià i el Comtat), pel seu conte Vençuda.

PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE PRIMER CICLE DE SECUNDÀRIA

Maria Yue Casas Galán, de l’IES Alcalans de Montserrat (la Ribera), ha obtingut el primer premi pel treball que porta per títol Estic farta. El segon premi ha sigut per a Juan José Berdejo Sarmiento, estudiant de l’IES Thader d’Oriola (el Baix Segura), per l’obra Quercus Silva. Enrique Heredia Lidón, alumne de l’IES Benejússer de Benejússer (el Baix Segura), s’ha fet amb el tercer reconeixement gràcies al conte El plor.

PREMIS EN LA MODALITAT DE NECESSITATS EDUCATIVES

Individual

El premi de la modalitat individual de Necessitats Educatives Especials ha sigut per a l’autor Paco Tornero Delgado de Molina CEE Pla de la Mesquita de Xàtiva (la Costera), pel treball Les històries de Pep.

Col·lectiu

Quant a la modalitat col·lectiva, el premi ha recaigut en l’alumnat de la mestra Mariola Llorens Vidal del CPEE Tomàs Llàcer d’Alcoi (l’Alcoià i el Comtat), per l’obra De Nador a la fi del món.

PREMIS DEL XXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE TERCER CICLE DE PRIMÀRIA

Pel que fa al tercer cicle de Primària, Gemma González, del CEIP Mare Nostrum de la Vila Joiosa (la Marina Baixa), ha obtingut el primer premi per l’obra Somie amb campanes. El segon guardó ha sigut per a Laura Juan Vila, alumna del CEIP Sant Jaume d’Onil (l’Alcoià i el Comtat), gràcies al conte L’ordinador refredat. Mar Arazola Ferriol, del CEIP Sant Joan de la Ribera de Burjassot (l’Horta Nord) ha sigut guardonada amb el tercer premi per l’obra Simplement... diferents. En aquesta modalitat, els membres del jurat han atorgat una menció especial a l’obra Ulls de xiquet de l’autor Adrián Periñán Thibaut, que estudia al CEIP Ausiàs March de Paterna (l’Horta Nord).

PREMIS DEL XXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE SEGON CICLE DE PRIMÀRIA

El primer premi del segon cicle de Primària ha sigut per a Andreu Llopis Pérez, estudiant del CEIP Martínez Bellver de Xàtiva (la Costera), pel treball que porta per títol El rellotge màgic. Anna Vicedo Ferrando, alumna del CEIP Cervantes d’Algemesí (la Ribera) s’ha fet amb el segon guardó gràcies al conte La muixeranguera. El tercer premi se l’ha emportat Inés Moltó Jiménez, alumna del CEIP Evaristo Calatayud de Montserrat (la Ribera), amb l’obra El globus groc.

XXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE PRIMER CICLE DE PRIMÀRIA

Quant al primer cicle de Primària, Carla Santacreu Garcia del CEIP Ausiàs March d’Albalat dels Sorells (l’Horta Nord) ha guanyat el primer guardó pel treball La princesa boja. Joan García Verdú del CEIP La Roman de la Romana (Valls del Vinalopó) ha obtingut el segon premi gràcies a l’obra Lluís i la lluna. Marina Rodado Fernández, estudianta al CEIP El Murtal de Benidorm (la Marina Baixa), ha sigut reconeguda amb el tercer guardó pel treball Marina i els guants màgics.

Modalitat d’aula

Quant al primer cicle de Primària de la modalitat d’aula, els xiquets i les xiquetes del CEIP Sant Rafael de la Nucia (la Marina Baixa), que fan classe amb la mestra Anna Timoner Ivorra, han guanyat el primer guardó pel treball El llop i la llengua de 50 metres. L’alumnat de Magda Lucas Gómez del CEIP Alfonso X el Sabio de Novelda (les Valls del Vinalopó), han obtingut la menció especial gràcies a l’obra col·lectiva Nosaltres i les palmeres.

PREMI EMPAR GRANELL A LA MILLOR PROPOSTA PEDAGÒGICA

Les mestres Sheila Simao i Rebeca Leonisa, del CEIP Jaume I de Castelló (la Plana), han obtingut el Premi Empar Granell a la millor proposta pedagògica pel treball El drac i el volcà.

PREMIS DEL XXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA D’INFANTIL EN LA MODALITAT D’AULA

L’alumnat d’Educació Infantil de 0 a 3 anys de l’escola La Lluna Grau del Grau de Gandia (la Safor-Valldigna), que fa classe amb Eva Pellicer Morant, ha guanyat el premi d’infantil en la modalitat d’aula pel treball Foc a la selva.

Pel que fa al premi d’Educació Infantil de 3 anys, l’alumnat guardonat fa classe amb el mestre Vicent Gràcia del CEIP Verge dels Desemparats d’Oliva (la Safor-Valldigna), i ha obtingut aquest reconeixement gràcies al treball d’aula L’aventura de les botes.El premi en la modalitat d’Educació Infantil de 4 anys ha sigut per a la classe de la mestra M. José Zanón, del CEIP El Barranquet de Godella (l’Horta Nord), per l’obra La nit i el dia.

El treball Missió illa de l’Escola La Masia Coop. Valenciana de Museros (l’Horta Nord) amb les mestres Maria Gambín Lerma i Mar Moreno ha sigut guardonat en la modalitat d’Educació Infantil de 5 anys.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Archivado en:

Destacados