Foios, Albalat dels Sorells i Meliana presenten de nou l’estratègia europea ViuHo

Guardar

Els ajuntaments de Foios, Albalat dels Sorells i Meliana han presentat la seua estratègia europea ViuHo, de desenrotllament urbà, sostenible i integrat (DUSI), a la tercera convocatòria del programa operatiu FEDER convocada pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

Com explica l’alcalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, “els tres pobles constituïm una conurbació de 21.700 habitants i hem plantejat una estratègia que permeta el desenrotllament urbà dins de la realitat del nostre entorn singular que és l’horta, precisament un espai que ara és actualitat per la seua planificació territorial i per la seua regulació normativa. Per tant, estem davant d’una oportunitat immillorable d’avançar plegats”. En este sentit, l’estratègia recull aspectes per al canvi en el model de mobilitat; la millora de l’accessibilitat; l’eficiència energètica i l’ús d’energies verdes; la cohesió, la igualtat i la inclusió social; la recuperació del patrimoni; o la dinamització econòmica de l’àmbit, especialment els aspectes vinculats a l’horta.

Per a esta convocatòria, i com a mostra dels objectius plantejats en el document presentat, els ajuntaments han elaborat un vídeo, realitzat per l’Estudi Sorells, que es va llançar fa pocs dies i que està tenint una acollida molt bona entre la ciutadania, amb prop de 4.000 visualitzacions. Vídeo que es pot vore en el perfil de Facebook ‘ViuHo – Edusi’ i en la web www.viuho.euD’altra banda, el primer edil de Foios, Sergi Ruiz, destaca el fet que, “independentment que l’estratègia no fou seleccionada en la segona convocatòria del 2016, les línies d’actuació plantejades ja estan servint perquè durant tot este temps hàgem estat realitzant plegats diferents accions ”. En este sentit, s’ha posat en marxa l’oficina d’atenció al consumidor; s’ha gestionat amb la Generalitat l’adequació del tram de carril bici de la Via Xurra Albalat-Foios-Meliana; s’està treballant el projecte de camins escolars segurs; s’estan coordinant diferents aplicacions de participació ciutadana i de transparència, entre elles el Ban 2.0 per WhatsApp o l’aplicació Línia Verda per a la comunicació d’incidències en la via pública; s’estan executant diferents actuacions urbanístiques en els tres municipis incloses en l’estratègia; i s’estan gestionant amb la Generalitat infraestructures i servicis per a l’àrea social, especialment per a la gent major.

Cal recordar que l’estratègia ViuHo fou ben valorada en la segona convocatòria, però no va arribar al tall de selecció. De fet, de 35 estratègies presentades a la Comunitat Valenciana, només se’n van seleccionar cinc. Ara, s’ha reformulat el document on l’objectiu temàtic social té més rellevància. Alhora, s’aprofundix en els aspectes econòmics, especialment els vinculats al turisme i es destaca el suport social que té ViuHo.

Finalment, el màxim responsable de Meliana, Josep Riera, incidix en altres projectes europeus complementaris a l’estratègia. “L’esforç i el compromís realitzat en el repte d’este treball d’anàlisi i de coordinació entre els tres municipis ha fet que ara tinguem un document estratègic marc que ens permet plantejar-nos accedir a altres programes amb garanties”. Com ara els programes amb fons europeus de la Generalitat per a la recuperació del patrimoni o la millora de la mobilitat, presentat recentment des de Presidència; les línies de subvenció de l’IVACE per a l’impuls dels vehicles elèctrics o la mobilitat en bicicleta; o les ajudes de l’IDAE, del Ministeri d’Indústria, per a l’eficiència energètica.

El ben cert és que els tres ajuntaments han iniciat ja un treball de col·laboració i de planificació conjunta dins d’una nova realitat que és la conurbació que conformen els tres nuclis urbans en l’eix de l’antiga carretera de Barcelona (CV-300).

Destacados