L’EMSHI ja instal·la els panells fotovoltaics en el seu major depòsit d'aigua que permetran deixar d'alliberar l'atmosfera 74,4 tones de CO₂ a l’any

La presidenta de l'EMSHI, Elisa Valia, i l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo han pujat fins a la coberta de la instal·lació, capaç d'emmagatzemar 40.000 m³ d'aigua potable.

Guardar

Foto presa aquest matí (d'esquerra a dreta): Nuria Campos, tenienta d'alcalde de Paterna; Elisa Valía, presidenta de la EMSHI; i Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna.
Foto presa aquest matí (d'esquerra a dreta): Nuria Campos, tenienta d'alcalde de Paterna; Elisa Valía, presidenta de la EMSHI; i Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna.

L’Entidad Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) ja està instal·lant les plaques fotovoltaiques en la coberta del depòsit d'emmagatzematge d'aigua potable amb capacitat per a 40.000 m³, el més gran amb el qual compta l'entitat, situat en el terme municipal de Paterna i que permetrà deixar d'alliberar l'atmosfera 74,4 tones de CO₂ a l'any. La presidenta de l’EMSHI, Elisa Valía, ha visitat aquest mateix matí les obres, acompanyada per l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo; per la tinenta d'alcalde del municipi, Nuria Campos; i per part de l'equip tècnic responsable del projecte.

Elisa Valía ha posat en valor l'actuació, ja que “es tracta d'una aposta decidida per les energies renovables en aquesta transició verda a la qual necessàriament hem de respondre amb fets que fomenten la sobirania energètica”. La presidenta també ha recordat que “en l’EMSHI sempre imprimeix la mirada mediambiental en cada projecte que emprenem. Som una administració pública amb una important sensibilitat amb el planeta i mentre aconseguim ser neutres en carbonis, fem passos amb la mirada posada en el futur i que evidentment són beneficiosos per al medi ambient i, per tant, també ho són per a la ciutadania”.

“Dimarts passat el Govern va aprovar la major partida en beques de la nostra història: 2.500 milions d'euros, on s'inclouen 20.000 places vinculades a energies renovables en Formació Professional”, ha recordat la presidenta, qui ha posat l'accent en “la importància d'este sector que, a més de ser positiu per al planeta, també ho és en matèria d'ocupabilitat de qualitat”.

Per part seua, Sagredo ha explicat que “és fonamental que els nous serveis i infraestructures que es posen en marxa es materialitzen des de la perspectiva de la sostenibilitat. L'eficiència ja no és una opció, sinó un requisit imprescindible en la gestió publica”.

En concret, la instal·lació que s'està duent a terme sobre el depòsit d'aigua de l’EMSHI amb major capacitat d'emmagatzematge es tracta d'un sistema de generació elèctrica per a autoconsum connectat a xarxa, mitjançant 159 mòduls de plaques solars fotovoltaiques, amb una potència total de 87.45 kWp d'origen renovable. L'estimació és que l'energia procedent del sistema de generació elèctrica per a autoconsum cobrirà aproximadament el 85,36% del consum elèctric de la instal·lació. Aquesta instal·lació alimenta, entre altres, al bombament a San Antonio de Benagéber, doncs al depòsit de Montesano l'aigua no arriba per gravetat, sinó per impulsió.

Esta obra forma part d'una triple actuació, ja que els panells solars per a l'autoconsum també quedaran instal·lats en altres dos punts clau: sobre la coberta del depòsit d'aigua de 6.000 m³ situat al Parc Tecnològic; i sobre la coberta del depòsit situat en la Coma, amb una capacitat de 5.000 m³. Es tracta de tres enclavaments estratègics, des dels quals es proveeixen múltiples municipis de l'àrea metropolitana de València i que, en total, sumaran 472 panells sobre els tres depòsits amb una potència total de 180.000 watios, capaces de generar a l'any 293.104 kWh d'energia neta que alimentaran les estacions de bombament. La triple actuació permetrà deixar d'alliberar l'atmosfera 153 tones de diòxid de carboni a l'any.

La instal·lació de les plaques d'energia renovable en aquests tres punts estratègics té evidents beneficis per al medi ambient, però també econòmics, ja que suposarà un estalvi econòmic de prop de 30.000 euros anuals per a l'entitat metropolitana.

L'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE), adscrit al Ministeri de Transició Ecològica, ha concedit a l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) el 100% de les subvencions sol·licitades per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques sobre els tres depòsits d'aigua potable, la qual cosa suposa cobrir el cost del 50% de les tres actuacions en el seu conjunt, el pressupost total del qual és de 475.050 euros.

Destacats