València

València prepara una transformació radical cap a la “Gran Via Ausiàs March”

L'objectiu de l'ajuntament és “renaturalitzar” l'avinguda actual i eliminant sis carrils per zones verdes

4 minuts

Plànols de la nova Avinguda Ausiàs March

L'Ajuntament de València continua en la senda de la renaturalització i transformació de les seues grans avingudes. El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, en representació de la regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, va anunciar ahir un projecte, batejat com a “Gran Via Ausiàs March, la redacció de la qual s'està preparant per a la futura licitació. Si tot avança segons el que es preveu, tindrà lloc en l'actual avinguda Ausiàs March, i de ser aprovada la iniciativa, es veurien reduïts a la meitat els carrils destinats a vehicles és a dir, a sis, perquè serien substituïts per zones verdes, de jocs, i un carril bici bidireccional.

Aquesta proposta del consistori ve donada de la seua aprovació en els pressupostos participatius Decidim Vlc, que apuntava a la necessitat de transformar aquesta via de gran capacitat en un bulevard amb zones verdes, per als vianants i de jocs que eliminen l'efecte barrera que suposa actualment l'espai reservat al trànsit motoritzat entre barris consolidats com Malilla o Na Rovella. La inversió per a la licitació del projecte ronda els 600.000 euros, i la posterior execució de les obres al voltant dels 14 milions.

En paraules del regidor Borja Sanjuán: “Aquesta actuació entronca amb una estratègia de generar grans itineraris per a vianants, places per a vianants i corredors verds que es duu a terme des de la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana”. Amb la renaturalització de l'avinguda Ausiàs March es generarà un corredor de biodiversitat, un eix entre el Parc Central i els espais verds perifèrics mitigant els efectes del canvi climàtic a la ciutat. El model segueix les directrius per les quals està apostant l'Ajuntament en les últimes reurbanitzacions, com per exemple en l'avinguda del Port o en el Bulevard Cultural de Xàtiva/Guillem de Castro.

L'àrea total d'actuació en l'avinguda Ausiàs March és de 81.900 m², i la longitud total és de 1.250 m. En total, es recuperarà 37.000 m² d'espai per a vianants que juntament amb l'actual formen un total de 54.500 m². Els percentatges d'espai per a vianants i espai per al trànsit rodat canvien. Ara un 78% es per al trànsit rodat i un 22% per a vianants, “El nou eix verd d'Ausiàs March transforma, invertint el percentatge i multiplicant per tres l'espai per a vianants amb un 66% i un 34% per al trànsit rodat”, assenyalava Sanjuán.

Les estratègies i els criteris mediambientals se centren en: selecció d'espècies vegetals de fulla caduca o perenne segons la necessitat de control solar, maximització de la superfície vegetal, superfícies permeables amb el terreny i materials i textures que redueixen l'efecte illa de calor. “L'objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en aquests entorns, reduint la contaminació i contaminació acústica i guanyant un espai de trobada i elements de connexió amb el barri”, apuntava ahir Sanjuán.

Principals elements de la reconversió

Pel que respecta a la gestió de l'aigua, s'aplicaran superfícies permeables al terreny excepte en calçada i voreres sobre instal·lacions soterrades, sistema de recollida directa d'aigües de la calçada en la xarxa de sanejament, drenatge directe de les superfícies verdes al terreny per a la recàrrega d'aqüífers naturals i jardins de pluja i altres sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS).

Per a mitigar la pol·lució s'utilitzarà la barrera acústica vegetal, les espècies vegetals que optimitzen la retenció de partícules en suspensió tot l'any i la maximització de la massa verda com a filtre de gasos contaminants, segons mostra un document aportat pel consistori.

Quant a la biodiversitat, el nou eix verd de l'avinguda Ausiàs March aporta la selecció d'espècies adaptades a les condicions ambientals, espècies autòctones de baix manteniment, espais per a mascotes, espècies de flora variada (base alimentària de microfauna i foment de l'activitat pol·linitzadora), superfícies permeables i acabats que generen diferents hàbitats de microfauna (herba/grava/terra/fulles/aigua), foment de la nidificació, presència d'aigua i densitat de vegetació variable.

Els criteris utilitzats per al disseny són els d'accessibilitat universal, perspectiva de gènere i d'edat i vida activa. L'accessibilitat, aporta passos de vianants a nivell, reducció de la longitud dels passos per a vianants, mobiliari adaptat i distribució adaptada a persones amb discapacitat visual i auditiva. En paraules del regidor Sanjuán, aquests criteris són “necessaris per a adaptar la ciutat a la seua nova estructura poblacional i sociològica”. Dins dels criteris de perspectiva de gènere, edat i vida activa aquest espai serà un "entorn fàcil i segur per als vianants, accessible, jugable amb condicions d'il·luminació i visibilitat de l'entorn òptimes, amb millor visibilitat del comerç i activitat ciutadana". A més serà un entorn separat del trànsit amb zones de jocs i espais de joc lliure, zones d'exercici saludable i àrees de descans.

Aquesta actuació recuperarà espai per a vianants i al costat del “corredor Verd València Sud” i el parc central, cus i dinamitza els barris del sud aquest de València, en un eix verd paisatgístic i de biodiversitat que ajuda al canvi climàtic i s'emmarca dins de la línia amb els objectius de desenvolupament sostenible ODS I L'Estratègia 2030. “El corredor verd vlc-sud ja presentat, arriba fins al parc central on també arribaria a Ausiàs March, formant un triangle verd en els barris del sud de la ciutat que vindrien a envoltar també el parc de Malilla, com a gran parc de barri” comentava Sanjuán.