València

València aborda el valor de l'aigua des de la sostenibilitat i eficiència

S'inicia la Setmana de l'Aigua amb diferents propostes per a visibilitzar la importància d'aquest bé i els seus reptes de futur

3 minuts

Un doll d'aigua sobre les mans d'una dona

València inicia hui la celebració de la Setmana de l'Aigua, una iniciativa que, per segon any consecutiu, busca consolidar i abordar des d'administracions empreses, societat civil, el valor immens de l'aigua, especialment des d'un prisma de sostenibilitat i eficiència.

Per això, durant aquests dies està previst que s'òbriguen totes les infraestructures de l'aigua a la ciutadania per a fer visible l'invisible (que a més és el lema de l'ONU del Dia Mundial de l'Aigua 2022); la participació en fòrums de debat per a reflexionar sobre l'aigua de la mà d'expertes i experts; la realització de tallers infantils, concert solidari, tastos d'aigües, visites de col·legis i organitzacions a diferents plantes potabilitzadores; una exposició en el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València i l'exposició dels Premis EMSHI en Les Naus, que estarà fins al 22 d'abril.

La gestió de l'aigua és un dels grans reptes que tenim al davant les societats del segle XXI. Tant és així que, malgrat que a València, com en tots els països occidentals, està normalitzat l'accés a aigua neta i potable i un sistema de sanejament digne, això no ocorre en una gran part del planeta. Concretament, 3 de cada 10 persones en el món manquen d'accés a serveis d'aigua potable segurs, 6 de cada 10 manquen d'accés a instal·lacions de sanejament gestionades de manera segura i més del 80% de les aigües residuals resultants d'activitats humanes s'aboquen en els rius o la mar sense cap mena de tractament, la qual cosa provoca la seua contaminació.

Durant aquesta setmana es posarà el focus a valorar i cuidar l'aigua, tant les administracions públiques amb inversions que dignifiquen i facen més eficient el servei, com la ciutadania a través d'un consum responsable i un bon ús de les infraestructures.

Elisa Valía visita la nueva sala de bombas de la EMSHI

València, a l'avantguarda del sector

La història de València no s'entén sense l'aigua. La capital del riu Túria sempre ha tingut una relació especial amb aquest bé. De fet, encara conserva grans aportacions de l'època musulmana en la qual es va impulsar el regadiu (com la Séquia Reial del Xúquer) que vertebren aquesta terra.

A més, disposa d'una institució mil·lenària fonamentada en l'equitat i la pau: el Tribunal de les Aigües, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2009, que demostra la rellevància que han tingut sempre els drets d'ús i aprofitament de l'aigua de reg en una terra tan fèrtil com la nostra, així com la necessitat de dirimir els conflictes derivats d'aquests drets.

Així mateix, un dels primers sistemes de proveïment d'Europa va ser precisament el de València, que es va començar a construir entre 1845 i 1850 en l'assut de l'actual potabilitzadora de La Presa, situada a Manises. L'aigua neta arribava a ciutat des d'aquesta planta fins al carrer Quart gràcies a un aqüeducte. Des que La Presa va començar a tractar l'aigua que recollia del Túria no ha deixat de funcionar. Té l'honor de ser la infraestructura hídrica més antiga d'Europa que ha prestat servei de manera ininterrompuda des de la seua construcció.

Aquesta relació tan especial de València amb l'aigua ha impulsat a la ciutat a estar a l'avantguarda del sector, disposant d'una xarxa de subministrament de les més eficients del món, sent l'única gran ciutat europea amb el 100% de la xarxa en telelectura que permet saber, en temps real, la qual cosa ocorre en la xarxa, desenvolupant un bessó digital pioner en el món.

Elisa Valía rep la Brusa de Síndica d'Honor del Tribal de les Aigües

L'aigua: la seua reutilització i l'economia circular

València Extra, juntament amb À Punt, inicia una sèrie de desdejunis informatius en els quals es reflexionarà al voltant de diferents temes d'actualitat amb veus expertes en la matèria tractada. Coincidint amb la Setmana de l'Aigua, aquest dimecres, 23 de març, a partir de les 10.00 hores, l'Hotel Valencia Palace acollirà la primera trobada (“L'aigua: la seua reutilització i l'economia circular”) en la qual participaran Elisa Valía, regidora del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València i presidenta de l'EMSHI; Samira Khodayar, representant del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM); Amparo López, directora del Departament d'Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València; i Sara Perales, consellera delegada de Green Blue Management, especialitzada en Sistemes Urbans de Drenatge Sostenibles (SUDS).

Durant l'acte, moderat per Álex Ladrón de Guevara, director de València Extra, s'abordaran qüestions com per què és necessari commemorar aquest dia?, és la gestió de l'aigua de manera sostenible és un dels grans reptes que tenim al davant les societats del segle XXI? o com està contribuint l'administració pública a optimitzar i a fer més eficient els serveis fonamentals?