València

La Comunitat Valenciana 'innova' receptes contra la "soledat no desitjada"

València té una línia d'ajudes específica per a millorar l'autonomia de les persones majors i, amb això, lluitar contra la soledat

2 minuts

La soledat no desitjada és un malestar psicològic que, amb el pas dels anys, s'ha fet cada vegada més comú. Especialment entre persones majors; els seus fills i filles no poden o volen atendre'ls, normalment per falta de temps atribuït a les condicions laborals, la qual cosa repercuteix, a la llarga, en una major apatia i dificultat per a relacionar-se; és una clara deterioració de la qualitat de vida. Es tracta d'un problema estés també en el Cap i Casal i contra el que, des de l'entrada de la Nau i ara el Rialto, es lluita; des de potenciar l''envelliment actiu' a activitats d'oci i, fins i tot, 'receptar' visites a museus com a medicina.

En un punt de vista comú al voltant de la soledat no desitjada com a "malaltia" a erradicar, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València han arribat un nou acord. 'Recepta cultura, del centre de salut al museu', es diu el producte de l'última col·laboració. Des dels centres de salut del Cap i Casal es podrà, dins del programa pilot -de moment-, receptar visites guiades als museus de la ciutat.

Es tracta de visites grupals a centres de la ciutat, com a Bombes Gens o el Museu Faller. Grupals precisament perquè, com diu el nom de l'afecció, és necessari buscar i crear nous llaços que combaten la soledat. Es pretén, així, afavorir les relacions socials entre persones que pateixen aquest mateix problema. Si els resultats són positius, es traslladarà a altres ciutats.

No és, no obstant això, l'única activitat per a combatre aquesta soledat. La Vicepresidenta i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, va presentar el mes passat el projecte de l'"Estratègia Valenciana d'Envelliment Actiu". Un full de ruta que ajudarà, entre altres qüestions, a combatre i prevenir la soledat no desitjada entre les persones majors.

Aquesta nova Estratègia se centrarà en cinc eixos principals, que aborden des de l'acció des dels mateixos serveis públics, fins a la millora de l'autonomia personal. Una línia que, de nou, troba conformitat amb polítiques ja en marxa en el Cap i Casal. La Regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, va presentar la setmana passada la futura Ordenança de prestacions Econòmiques Individualitzades en Matèria de Serveis Socials, comunament conegut com a "ajudes d'emergència".

Dividides en dos grups, la lluita contra la soledat té gran presència en aquestes línies d'ajuda, perquè tractaran de ser un suport per a "la millora de l'autonomia de les persones majors". Des de la Conselleria esgrimeixen dades per a assenyalar la necessitat d'aprofundir en aquesta mena de polítiques: la població major de 65 anys augmenta cada any, fins a representar actualment un 19,5% de les persones de la Comunitat. Una realitat que, també, cal creuar-se amb una altra dada: el 40% de les persones majors d'aquesta edat es troben soles, la majoria dones. "Aquesta estratègia es durà a terme durant el període 2020-2025 com una eina dinàmica i eficaç, perquè continuen gaudint al màxim de la vida, acompanyades de tota la societat", va apuntar Oltra.

Etiquetes: