València prepara l'Ordenança d'Ajudes d'Emergència "més ambiciosa de l'Estat"

Les subvencions poden atorgar-se per nombrosos criteris, des de problemes de lloguer o adaptabilitat de l'habitatge, fins a higiene o oci

Guardar

Isabel Lozano vlcextrafoto carles desfilis
Isabel Lozano vlcextrafoto carles desfilis

"És la primera normativa que es fa a la ciutat de València sobre aquesta mena de prestacions, i també podem dir que és la més ambiciosa de l'Estat per la tipologia tan àmplia". Així ha resumit la Regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, la nova Ordenança de Prestacions Econòmiques Individualitzades en Matèria de Serveis Socials, normalment conegut com a "Ajudes d'Emergència". Demà s'aprova en Junta de Govern, per a passar a un mes d'exposició i així, al febrer, aprovar-la definitivament en el Ple.

Lozano ha qualificat d'"important" la creació i implantació d'aquesta nova Ordenança, perquè permet una major "eficiència en el lliurament d'ajudes" amb "uns criteris molt clars". Unes ajudes per a persones i unitats familiars amb diferents necessitats, des de pobresa energètica a problemes de lloguer, però també per a ajudar a la millora de l'autonomia de les persones majors. Els pressupostos de València contemplen 5,2 milions per a 2020 per a aquestes ajudes que, en 2015, van resultar en quasi 15.000 concessions.

La regidora creu que el principal avanç aparellat a aquesta normativa és, concretament, l'especificació de criteris que ajuden a alleugerar el treball i l'ambigüitat a l'hora de concedir les ajudes. La nova Ordenança inclou múltiples suposats, com el risc de desnonament per hipoteca o lloguer, pobresa energètica, alimentació, higiene, desplaçaments, mobiliari bàsic de l'habitatge... "També despeses farmacèutiques, productes ortoprotètics no coberts per la Seguretat Social, i activitats d'oci i temps lliure, la qual cosa és un concepte molt avançat", ha repassat Lozano.

Es tracta d'unes ajudes que, al contrari de l'habitual, no tenen un calendari concret per a aplicar i sol·licitar-les. Pel seu caràcter d'emergència, qualsevol persona pot acudir a algun dels 12 centres de Serveis Socials repartits per la ciutat, i sol·licitar o preguntar sobre les possibles ajudes. Algunes d'aquestes, com els deutes de lloguer, permeten accedir a una subvenció de màxim 5.400 euros. En el cas de desnonament, l'Ajuntament podrà destinar fins a 6.400 euros, sempre que aquesta suma el paralitze.

Compatibles amb qualsevol altra prestació

Les ajudes concentrades en l'Ordenança es distribueixen en dues grans categories; Benestar Social, que comprén tot l'anterior, i Ajuda a l'Autonomia de les Persones Majors. En aquest segon apartat es pretén, mitjançant subvencions "tècniques" -com audiòfons- o obres i mobiliari per a l'adaptabilitat de l'habitatge, augmentar la qualitat de vida de les persones majors de 60 anys. Aquestes hauran d'acreditar algun grau de discapacitat, motora o sensorial, que afecten l'accessibilitat o comunicació.

En el cas que la persona sol·licitant puga acreditar ser víctima de violència masclista, "les quanties màximes s'incrementen un 10%", ha afegit Lozano. Es tracta d'unes ajudes, a més, que són compatibles amb una altra de qualsevol administració. Per exemple, en cas que les famílies ja siguen receptores de la Renda Valenciana d'Inclusió, les ajudes municipals tindran una concessió directa.

Amb l'arribada de la nova Ordenança també hi ha canvis per als funcionaris dels centres de Serveis Socials. Tots els criteris que abans s'agrupaven, d'una forma ambigua, sota el criteri de "varis", ara estarà correctament categoritzat. Així, els funcionaris o funcionàries tindran més fàcil la resolució. A més, s'incorporarà nou personal per a aquesta funció i s'habilitarà un call center que descarregue treball d'atenció telefònica en els centres.

Arxivat a:

Destacats