Societat

Ajuntament i Generalitat s'uneixen perquè l'Albufera de València siga declarada Reserva de la Biosfera

Aquest reconeixement implicaria un compromís amb la conservació de la biodiversitat i l'ús sostenible dels recursos naturals

3 minuts

L'Albufera de València

L'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana aniran "de la mà" perquè l'Albufera siga declarada Reserva de la Biosfera de la UNESCO. Així ho assegurava aquest dimarts la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, sumant-se a la intenció mostrada aquest mateix dilluns per l'alcaldessa de València, María José Catalá, que s'atorgue a l'aiguamoll aquest reconeixement.

I és que convertir a l'Albufera en Reserva de la Biosfera de la UNESCO serà un dels objectius de València com a Capital Verda Europea 2024, un títol per al qual és necessari la implicació del govern autonòmic.

Imatge de l'Albufera de València. Foto: Turisme Comunitat Valenciana

Preservació del patrimoni natural

Aquest reconeixement implicaria un compromís amb la conservació de la biodiversitat i l'ús sostenible dels recursos naturals. Concretament, les Reserves de la Biosfera serveixen com a laboratoris vius per a l'estudi de la interacció entre els éssers humans i la naturalesa, fomentant la investigació científica i la implementació de pràctiques de gestió ambiental. A més, aquest reconeixement atrau l'atenció internacional, estimulant el turisme sostenible i generant consciència sobre la importància de preservar ecosistemes únics.

En última instància, ser designat com a Reserva de la Biosfera representa un compromís global amb la preservació del patrimoni natural i cultural, contribuint a la lluita contra el canvi climàtic i promovent un equilibri harmònic entre el desenvolupament humà i la conservació del medi ambient.

L'alcaldessa de València María José Catalá

Pla conjunt

L'Ajuntament de València, la Generalitat i els 13 municipis de la ribera del parc posaran en marxa un pla junt per a aconseguir aquest objectiu. Això anirà unit a la recuperació del parc natural, començant amb una major aportació d'aigua com l'aprovada aquesta setmana pel Govern, ja que la falta de pluja i el ponent han posat en perill la supervivència del llac.

"Convertir a l'Albufera en Reserva de la Biosfera és un dels reptes i, per a això, a més dels recursos, treballarem en clau institucional per a aconseguir el suport que es requereix dels 13 municipis de l'Horta i La Ribera que tenen el privilegi d'estar al costat d'aquest enclavament natural únic a escala internacional", anunciava Catalá aquesta setmana.

"He sol·licitat una reunió amb la ministra Teresa Ribera per a abordar la situació de l'Albufera. Hem comprovat que s'està produint un incompliment normatiu al no garantir-se'ls necessitats de l'aiguamoll (24 i 46 hm³/any) recollides en la planificació hidrològica. Amb els 14,51 hm³/any autoritzats per la Confederació, no s'evita la degradació dels sistemes naturals de l'aiguamoll i de la seua biodiversitat, així com tampoc les afeccions a les activitats tradicionals, com són la pesca i l'agricultura", afirmava l'alcaldessa.

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas

Generalitat i Ajuntament "de la mà"

Per part seua, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, reconeixia aquest dimarts anar "de la mà" amb Catalá en aquest projecte. "Anem en aquesta línia. Parlem molt d'aquest tema i vam iniciar el projecte fa nou anys, però es va parar perquè no teníem unanimitat de tots els municipis. Era una idea que portàvem en marxa i ara la reprenem", reconeixent que la intenció és "aconseguir el major consens entre tots els municipis de l'Albufera".

La implicació de la Generalitat és necessària per a avançar en els Plans d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), i els Plans Rectors d'Ús i Gestió (PRUG) que es requereixen perquè l'aiguamoll aconseguisca aquesta declaració, uns tràmits que s'han reactivat després de paralitzar-se en els últims anys.