Les regles per a pactar de Bonig no les compleix cap partit de la dreta valenciana

La candidata popular pactarà amb aquells que “respecten la Constitució i l’Estatut”, però els tres partits de la dreta valenciana fer propostes i declaracions contràries a aquestes normes

2 minuts

Bonig debate TVE

Durant l'últim debat electoral de cara a les Eleccions Autonòmiques de la Comunitat Valenciana es va tractar, de nou, el tema dels pactes. Encara que amb menys intensitat que en l'anterior, tant des de PP com Ciutadans van reafirmar la seua intenció de pactar amb l'extrema dreta si fóra necessari. No obstant això, les condicions que va detallar la candidata popular Isabel Bonig per a pactar no les compleix ni Ciutadans, ni la ultradreta de Vox ni el seu propi partit.

"Per descomptat el PP té molt clar amb qui no pactarà. No pactarà amb aquells que no respecten la Constitució ni l'Estatut d'Autonomia", iniciava la seua intervenció Bonig. Aquesta primera qüestió és la que entra en contradicció amb els quals semblen ser els dos únics possibles aliats en cas que el bloc de la dreta valenciana sumara més que les forces progressistes.

Les tres forces, PP, Ciutadans i Vox, han declarat en diverses ocasions que el valencià i el català no són la mateixa llengua. Alguna cosa que, a més d'anar en contra dels criteris científics i històrics, és alguna cosa que ha reconegut el Tribunal Constitucional i, arran d'una sentència d'aquest, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Aquest últim fins i tot, després dels nombrosos recursos de l'anterior Generalitat governada pel PP -i en la qual Bonig era Consellera-, es va pronunciar de forma contundent: "Només l'entestament en la ignorància i rebuig dels criteris científics que avalen la unitat lingüística, es manifesta com a exclusiva raó del manteniment de la posició contrària per part de la Generalitat”.

Els ultradretans de Vox trenquen molts més consensos constitucionals i de l'Estatut; no obstant això, PP i Ciutadans parlen de repetir un "pacte a l'andalusa", el qual només va ser possible gràcies al suport dels ultres.

Valencianoparlants

Des del partit el candidat del qual és José María Llanos, que va cobrar 8 anys d'un dels "xiringuitos" de Blasco, detallen en el seu programa propostes que se situen contra la Constitució i l'Estatut. Des de la formació defensen la devolució d'algunes competències al govern central. Així, Vox aposta perquè es decideix des de Madrid sobre l'Educació, Sanitat i Justícia en la Comunitat. Els ultradretans també

En l'anterior debat electoral Bonig va ser una mica més explícita; va justificar el possible pacte amb Vox per defensar aquestes propostes "dins dels llits legals". També ha defensat aquest partit qüestions com eliminar la Llei de Violència de Gènere -i negar la violència masclista estructural contra les dones i persones LGTBI+-.

D'altra banda, l'Estatut d'Autonomia recull el dret dels valencians a ser atesos pels poders públics en qualsevol dels dos idiomes oficials. Aquest s'atén mitjançant el requisit de coneixement de valencià i assegurar la bona atenció al ciutadà. No obstant això, tant Bonig com Cantó advoquen per eliminar-ho i, per tant, desatendre aquest dret dels ciutadans i ciutadanes valencianoparlants.

Etiquetes: