Política

Montón destaca la defensa dels drets sanitaris de les persones LGTBI

La consellera assegura que els drets dels col·lectius més discriminats han sigut objecte d’especial atenció en aquesta legislatura

2 minuts

180412_NP_MONTON_LGTB-UGT

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha assegurat que els drets del col·lectiu de persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuales i Intersexuales (LGTBI) han sigut objecte d'especial atenció en aquesta legislatura.

Així, l'avantprojecte de llei per a la igualtat de les persones LGTBI, aprovat recentment pel Consell, inclou l'atenció a la seua salut sexual i reproductiva i garanteix l'accés a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública a totes les persones amb capacitat gestant o les seues parelles, en condicions d'igualtat.

Montón, que ha inaugurat en l'hospital La Fe de València la jornada 'Visibilitzar en els serveis públics', organitzada per la FSP-UGT, ha recordat que una de les primeres mesures que va adoptar aquest govern va ser l'eliminació del veto que patien les parelles lesbianes en l'accés a les tècniques de reproducció humana.

Les prestacions específiques dirigides al col·lectiu LGTBI des de l'àmbit sanitari s'engloben principalment en l'Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva, que "evita les distincions entre els éssers humans i diu no a la desigualtat i un no també rotund a l'estigmatització social".

La consellera ha defensat lluitar "per a eliminar qualsevol tipus de discriminació" i acabar amb les bromes ofensives que suporten algunes d'aquestes persones "que no tenen gràcia alguna".

Carmen Montón, consellera de Sanitat en les Corts | P. PLAZA

Segons les dades de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Bisexuales i Transexuales, el 30% de les persones d'aquest col·lectiu han patit a Espanya situacions de discriminació en l'àmbit laboral, un 20% es va trobar traves en la promoció professional o l'accés al treball, i quasi el 24% ha patit assetjament laboral.

"La garantia dels drets és una cosa molt seriosa que no ha de ser motiu de burla", ha dit Montón, per a qui el camí cap a la igualtat plena, en el cas del col·lectiu dels transexuales, "revesteix encara més dificultat", com ho demostra el fet que el 85-90% està en atur.

Per això, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s'ha arbitrat un pla concret per a l'atenció d'aquestes persones que contempla assistència psicoterapéutica, teràpia hormonal i farmacològica i serveis d'atenció quirúrgica.

Finalment, la consellera ha recordat que l'avantprojecte de llei valenciana garantirà a les persones amb variacions intersexuales o amb diferències del desenvolupament sexual, una atenció psicosocial integral i adequada a les necessitats mèdiques, psicològiques, jurídiques, socials, laborals i culturals d'aquestes persones. Existiran unitats de referència específica, i s'elaborarà un itinerari individual d'atenció sanitària integral.