Política

Les persones majors, al centre de la política social del Botànic

Amb el programa ‘CuideM’ es millorarà l’atenció domiciliària, els centres diürns i les residències sota el prisma d’un envelliment actiu i digne

2 minuts

mayores

El Govern del Botànic ja ha anunciat els objectius de treball per als pròxims mesos amb la voluntat de caminar cap a la recuperació de la Comunitat Valenciana davant els efectes que la pandèmia de la Covid-19 ha deixat. Uns objectius que s'han definit al Seminari de Govern de Tardor 2020, i que aborda aspectes que van des de la Sanitat o la promoció turística del territori valencià amb el llançament del Bono Viatge, fins a l'impuls a les polítiques socials, entre altres mesures.

En aquest sentit, en l'àrea de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, a més d'apostar per invertir en infraestructures destinades a serveis socials per a "donar resposta al dèficit estructural que arrossega la Comunitat Valenciana", també es llançarà el programa 'CuideM' que, en paraules de la vicepresidenta Mónica Oltra, "fomentarà l'atenció domiciliària, la xarxa de centres diürns i la millora de l'àmbit residencial", tenint en compte "tot l'aprenentatge adquirit durant la pandèmia".

L'objectiu d'aquest programa no és un altre que dissenyar i desenvolupar una nova política d'atenció integral a les persones majors "prioritzant el foment dels bons tractes, la promoció de l'envelliment actiu, la garantia de drets, la participació directa de les persones majors, la desinstitucionalització, l'acompanyament i l'atenció de proximitat".

I és que si bé és cert que, des que el Botànic va arribar al govern, l'aposta per la millora dels serveis socials i l'atenció de les persones dependents ha sigut ferma, posant aquestes polítiques com unes de les potes essencials per a l'estat del benestar, amb el programa 'CuideM' es fa un pas més enllà per a una atenció més personalitzada i, sobretot, més activa per a les persones majors.

D'aquesta manera, entre les mesures que conformen aquest programa es troba la creació d'un model d'atenció domiciliària que incloga servei d'autonomia personal i cures, servei d'acompanyament i de rehabilitació i intervenció social. Així mateix, es redefinirà el servei de teleassistència per a lluitar contra la soledat no desitjada.

D'altra banda, es promourà l'envelliment actiu amb la unificació dels diferents tipus de centres compartint eines per a fomentar l'organització d'activitats, vacances socials o l'associacionisme. A més, en l'àmbit residencial, s'implementarà un model d'atenció integral centrat en la persona, es millorarà la ràtio de professionals, s'humanitzaran els espais i es crearan unitats de convivència reduïdes i estables.

Finalment, des de la Conselleria que lidera Oltra s'aposta per enfortir la xarxa de centres diürns amb programes específics d'atenció a persones amb malalties neurodegeneratives, d'acció sociocultural i acompanyament social, teràpies rehabilitadores i una major coordinació sociosanitària. En definitiva, accions que situen a les persones majors al centre de la política social.

Etiquetes: