València

València aconsegueix 28 milions de fons europeus per a 27 projectes diferents

Carlos Galiana:“La nostra ciutat és referent a Espanya en la recaptació de fons europeus”

4 minuts

Carlos Galiana Barómetro Carles Desfilis

El regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha fet balanç hui de les ajudes i subvencions que l'Ajuntament de València ha aconseguit comprometre de fons europeus. Així, Galiana ha anunciat que són ja 28 milions d'euros els diners recaptats per tot el consistori per a portar avant 27 projectes diferents. "Estem davant unes xifres molt positives i, per això, podem estar satisfets per ser una de les ciutats referents a Espanya en la recaptació de fons europeus".

Hi ha programes dels quals ja s'ha parlat en diverses ocasions, com l'EDUSI, al qual Europa aporta 15 milions d'euros, i que consta d'un ampli pla d'inversions en el Cabanyal, amb l'objectiu de regenerar el barri en l'àmbit urbà i social, centrant-se en la millora de la qualitat de vida dels seus habitants i de la situació econòmica, social i ambiental del barri. L'estratègia contempla un ampli i inclusiu procés de participació ciutadana. Actualment hi ha un 93% dels 43 projectes finançats per l'EDUSI en diferents punts de tramitació administrativa.

El lDAE és un altre programa del qual València ja ha rebut més de 2,3 milions d'euros per a finançar projectes de millora d'eficiència energètica en l'enllumenat públic, pèrgoles fotovoltaiques en diferents punts de València, la reurbanització de l'entorn del mercat de Sant Pere Nolasco i els carrils bici de General Avilés i del passeig de l'Albereda.

IMPULS VLCi, que té assignats ja 4,2 milions d'euros de fons europeus, té com a objectiu desenvolupar un conjunt de projectes de Ciutat Intel·ligent per a aconseguir una ciutat més sostenible, tecnològica, connectada, social i participativa, que millore la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania.

València també ha aconseguit al voltant de 800.000 euros per a desenvolupar un pla de 16 itineraris integrats de formació, per a 240 persones de col·lectius vulnerables. Amb això es fomenta la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, l'aprenentatge de noves tecnologies i d'anglés. Aquesta formació comprén també tutories i orientació laboral. El programa és gratuït per a les persones participants que a més perceben una ajuda econòmica mensual.

D'altra banda, València participa en una investigació multidisciplinària que combina antropologia, ciberpsicología, criminologia, neurobiología i psicologia per a detectar i explicar els factors responsables de la delinqüència en el ciberespai. Es tracta del programa europeu CC-DRIVER, que estudia els factors humans responsables de la ciberdelinqüència juvenil i la pirateria informàtica entre adolescents. Aquest programa ha portat a València 277.000 euros de fons europeus.

Les forces de seguretat han de respondre i prendre decisions en molt poc temps a l'hora de combatre la delinqüència. Tenint en compte això, l'objectiu del projecte DARLENE, del qual també participa la nostra ciutat, finançat amb fons europeus, és oferir a les forces de seguretat europees una tecnologia de seguretat proactiva que els permeta classificar grans quantitats de dades per a predir i prevenir activitats delictives. València té 243.125 euros per a aquest projecte. D'aquest estil hi ha diversos programes més en els quals està participant la Policia Local de València i per als quals Europa està concedint diferents subvencions.

En l'àmbit d'intervencions en barris també trobem el programa MatchUp, que desenvolupa diferents accions en els barris marítims de València per a actuacions concretes que tenen com a finalitat incrementar l'eficiència energètica, reduir les emissions de CO₂, millorar la qualitat de l'aire de la ciutat, fomentar la mobilitat sostenible i la integració de les TIC. València ha aconseguit 1.572.885,70 euros a través d'aquest programa que contempla la instal·lació d'una turbina mareomotriu en la Marina en 2021.

També està el programa Grow Green, que en aquest cas se centra en Benicalap i consisteix en la cerca i el desenvolupament de solucions basades en la naturalesa que puguen donar resposta als reptes i necessitats que plantegen les ciutats hui dia. Són accions relacionades amb els desafiaments del canvi climàtic i la sostenibilitat. El projecte té una duració de cinc anys i injecta una inversió de 3,8 milions d'euros en el barri de Benicalap.

La rehabilitació de l'Alqueria Albors per a destinar-la a centre cultural, les obres de remodelació del Museu Històric de la casa consistorial, l'adaptació de la nau 3 del Parc Central per a equipament cultural (Ribes Espai Cultural) i la rehabilitació de l'edifici del carrer la Reina per a equipament cultural són actuacions que també han aconseguit finançar-se a través d'aquests fons.

En tot això ha intervingut l'Oficina de Projectes Europeus, dependent del servei d'Innovació de l'Ajuntament de València, creada fa dos anys amb l'objectiu de millorar la coordinació a l'hora d'aconseguir fons europeus per part del consistori valencià. En alguns casos, com el IDAE o l'EDUSI, es fa la gestió des de l'oficina i, en uns altres, aquest departament realitza una labor de suport i informació a la resta de serveis perquè la sol·licitud de fons siga reeixida.

Finalment, Galiana ha afegit, "el treball conjunt de les diferents regidories i l'Oficina de Projectes Europeus ens posiciona davant Europa com una ciutat amb fiabilitat per a recaptar fons europeus i gestionar-los".

Etiquetes: