València

Un robot amb llum ultraviolada desinfectarà des d'hospitals a mitjans de transport en 30 segons

Aquest robot de desinfecció, dissenyat per l’institut ai2, utilitzarà la llum ultraviolada per a mantenir els espais lliures de Covid-19

2 minuts

transplantes-hospital

41 projectes per a lluitar contra la Covid-19. La Generalitat Valenciana ha fet una crida a la innovació i investigació per a finançar projectes pioners que contribuïsquen a combatre aquesta pandèmia. Tipus de protecció, proves de detecció, higiene o intel·ligència artificial són alguns dels apartats en els quals es divideixen els projectes seleccionats. I és que, com assenyalava el president de la Generalitat, Ximo Puig, "hem realitzat una mobilització de recursos d'investigació que mai s'ha produït. Volem trobar mesures que ens donen seguretat".

I entre elles es troba la plantejada per l'Institut ai2 de la Universitat Politècnica de València (UPV): un robot de desinfecció amb llum ultraviolada, l'objectiu fonamental del qual serà assegurar espais lliures de Covid-19, especialment en aquells llocs de més afluència. València Extra ha parlat amb Paco Blanes, director d'ai2, que ens ha contat més detalls sobre aquest projecte.

"La proposta inicial és el desenvolupament d'un robot teleoperat que puga desinfectar edificis, com a hospitals o residències, de manera senzilla i eficient, i fent ús de la llum ultraviolada ja que, com ha quedat demostrat, la Covid es veu afectat per aquesta freqüència de llum". Aquest robot permet la desinfecció total de l'estada amb el 100% dels gèrmens eliminats en un radi de 2 metres i, a més, en temps rècord. De fet, tan sols es necessiten 30 segons per àrea de desinfecció, sense temps posteriors d'espera.

No obstant això, aquest projecte inicial ha anat evolucionant. D'aquesta manera, explica Paco Blanes, "volem avançar cap a un robot automatitzat, que reduïsca els recursos humans, i que a més permeta que diversos robots puguen, de manera autònoma, realitzar la desinfecció".

Així mateix, i tenint en compte que, en els pròxims mesos, es necessitarà una major efectivitat i rapidesa en la desinfecció d'espais públics, especialment quan arribe la nova normalitat, des de l'institut ai2 també estan treballant a modificar el robot de desinfecció per a poder utilitzar-lo en el transport. "La idea és que el robot tinga dos braços perquè puga circular pel corredor i anar desinfectant les files de seients al mateix temps. Aquest robot, que està pensat perquè funcione en avions, autobusos, trens, etc., permetrà una desinfecció diària".

Ja s'ha començat a treballar en el robot teleoperat, i s'espera que la primera versió estiga acabada abans d'estiu. "Després caldrà valorar la seua adaptació a l'entorn i, al setembre-octubre, començarem a millorar la seua autonomia".

Però no és l'únic. De fet, un altre dels projectes seleccionats que també ha cridat l'atenció és el proposat per 'BestAir'. Sota el nom de 'PurificAir', aquest dispositiu consisteix en una espècie de polvoritzador, endollable i portàtil, que purifica l'ambient d'espais tancats, eliminant virus i bacteris, però sent innocu per a l'ésser humà.

D'aquesta manera, com expliquen, "a través de la generació de radicals d'hidroxils, considerats el detergent natural de l'atmosfera, aquest dispositiu, provat a les Universitats de Barcelona i València, així com en laboratoris privats, pot arribar a eliminar fins al 99% de microorganismes ambientals tant en l'aire, com en les superfícies".

Dues propostes diferents, però que treballen en un objectiu comú: accelerar els processos de desinfecció d'espais, i convertir-se en una garantia per a mantenir la seguretat de la ciutadania en temps de coronavirus.

Etiquetes: