València

Presentació del primer Pla Estratègic de la Universitat Popular

2 minuts

La Universitat Popular de València ha presentat hui el seu primer Pla Estratègic, un pla en el qual s'assumeix el repte de convertir-se en un referent de la participació social. L'organisme municipal, membre de la FEUP i que té com a marc programàtic l'impuls de la participació social mitjançant la formació no reglada i l'activitat cultural per estimular el pensament crític i l'activisme social, ha presentat el seu Pla Estratègic a la Junta Rectora de la Universitat Popular.

Isabel Lozano, regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada la Universitat Popular de València, ha dit que "el Govern de Joan Ribó té un projecte definit per a la Universitat Popular, no sols uns objectius sinó, també, i per primera vegada, un pla estratègic per aconseguir-los".

La importància del Pla, diu Lozano, "radica especialment en set punts que fins ara no s'havien donat: transparència, avaluació i fiscalització, coordinació, eficàcia i eficiència, creixement del projecte, identitat, creixement i pluralitat, modernització i actualització. Quan a transparència, la plasmació formal del projecte que tenim per a la Universitat Popular en un Pla públic, permet donar-lo a conéixer. I en coherència amb el nostre objectiu de transparència, volem que siga conegut per la ciutadania i vaja creixent i desenvolupant-se amb la participació col·lectiva".

La Universitat Popular és un organisme amb una plantilla de més de 100 persones, 30 centres o extensions i milers de participants. Això fa que per aconseguir major coordinació, eficàcia i eficiència siga imprescindible que les línies mestres del projecte estiguen traçades clarament i formalment, siguen conegudes per tot el personal i compten amb la seua implicació.

L'objectiu principal de la Universitat Popular és, com marca el seu marc programàtic, l'impuls de la participació social. És un objectiu estratègic, enormement necessari i que distingeix i singularitza la Universitat Popular de la resta d'activitats i iniciatives públiques i privades que es desenvolupen als barris.

El nou Pla Estratègic contempla que per a perseguir aquest objectiu cal treballar no necessàriament d'acord a demanda sinó d'acord amb necessitats objectives que conduïsquen a l'objectiu principal de l'organisme, és a dir a la participació social, des del pensament crític, la igualtat i la inclusió. I per aconseguir-ho, cal treballar de forma planificada i que permeta l'avaluació, l'anàlisi i si cal la rectificació.

"La planificació estratègica ens permetrà fer efectiva realment la intergeneracionalitat a la Universitat Popular i ampliar la capacitat d'acollida dels nostres centres perquè més persones -i de perfils més plurals- vinguen i puguen gaudir d'aquest servici públic", ha destacat Lozano.

"A més, ara estem introduint i aplicant en la Universitat Popular ferramentes de treball en el pla organitzatiu que tot i no ser tan noves, com un pla estratègic i processos d'avaluació, no s'havien implementat mai", ha explicat la regidora.

L'estudi i reflexió col·lectiva sobre el projecte, que es fa a través del pla estratègic, i el disseny d'un camí amb uns objectius i estratègies definides, permetrà disposar d'un projecte actualitzat i per tant més acord amb els temps.

"Es tracta d'una banda de transparència, participació ciutadana i fiscalització de la iniciativa municipal, però també d'eficàcia, d'un ús conegut i efectiu dels recursos públics, per a un servici modern i amb major abast quantitatiu i qualitatiu", hi ha conclòs la regidora Lozano.