València

Policies i guàrdies civils clamen per la "vertadera" equiparació salarial en La Malva-rosa de València

2 minuts

manifestacion_policia_valencia

Justícia Salarial Policial (Jusapol), que aglutina a Policia Nacional i Guàrdia Civil, ha exigit aquest dissabte en un recorregut pel passeig marítim de la Malva-rosa (València) "la vertadera equiparació salarial" de tots dos cossos amb les policies autonòmiques, doncs "cobren una mitjana d'almenys 600 euros més al mes", segons denuncia l'associació en el manifest.

La protesta ha arrancat a l'altura de les estàtues dels dofins i ha finalitzat en la plaça situada entre el carrer Marina Real Juan Carlos I i l'Hotel Neptú. Durant el recorregut, els manifestants han portat pancartes amb el lema 'A igual treball, mateix sou'.

Des de Jusapol denuncien que "malgrat que les policies autonòmiques exerceixen les mateixes funcions que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, encara que amb menys competències i mobilitat geogràfica, cobren una mitjana d'almenys 600 euros més al mes".

Per a canviar aquesta situació, l'associació vol que es modifique l'acord signat al març entre l'anterior Govern, "assumit també per l'actual", i la majoria de sindicats i associacions professionals, on s'inclouen diverses partides.

Jusapol critica que l'acord, "compost per tan sols sis pàgines de les quals tres són signatures", inclou partides que "a més de no contribuir a la vertadera equiparació salarial, tampoc detallen ni desenvolupen com deurien".

En concret, una de les partides fa referència a la pujada salarial de tots els funcionaris de l'administració, "estimada en 300 milions d'euros". Per a la plataforma, "no fa més que agreujar la diferència entre policies autonòmiques i les de l'Estat: En cobrar les primeres bastant més, la pujada percentual aplicada a aquests cossos autonòmics serà major que la pujada que cobren les policies de l'estat".

Respecte a la destinada a la Policia i la Guàrdia Civil en segona activitat o reserva respectivament, de 100 milions d'euros cada exercici (2018, 2019, 2020), l'associació adverteix que és "únicament per als quals es reincorporen al servei actiu, mentre que a les policies locals i autonòmiques se'ls facilita la jubilació als 59 anys amb el 100%". A més, "no aclareix quan anirà destinat a cadascun d'ells ni a quin complement".

"FALSA EQUIPARACIÓ SALARIAL"

Respecte a la partida que figura en l'acord destinada a l'equiparació salarial, Jusapol la veu com a "falsa" per "no arribar a les quantitats necessàries per a la vertadera equiparació salarial" així com per "no anar destinada al Complement Específic General (CEG), sinó que ho destinen en un 90% al Complement Específic Singular (CES) i en un 10% a complements de productivitat". Per tant, els manifestants volen que "vaja tot al CEG".

Segons expliquen des de l'associació, aquesta petició es deu al fet que el CEG és d'on cobren les policies autonòmiques: "Mentre que un Policia Nacional o un Guàrdia Civil cobra entre el CEG i el CES una quantitat de poc més de 700 euros al mes aproximadament, un mosso d'esquadra cobra únicament el CEG i part d'un mínim de 1.500 euros al mes, sent aquesta la gran diferència salarial entre els uns i els altres", il·lustren.

JUDICIS I HORES EXTRAORDINÀRIES

També rebutgen l'"absència" en l'acord d'equiparació signat de "qüestions no menys importants", com el pagament d'una quantitat econòmica per l'assistència a judicis en hores lliures dels funcionaris "com sí que ocorre en les policies autonòmiques".

Una altra de les reivindicacions de Jusapol és sobre les hores extraordinàries: "Mentre que en Policia i Guàrdia Civil es paguen a deu euros bruts l'hora, sense tenir en compte festivitat o nocturnitat, a les policies autonòmiques i locals se'ls paga un mínim d'entre un 25 i un 50% més cada hora extraordinària que realitzen".