València

Museuteràpia per a persones amb Alzheimer a través de les Falles

La setmana passada va ser la primera visita amb deu dels pacients al Museu Faller amb la iniciativa "Museus per la Salut - Records de Festa"

2 minuts

falla-cap-de-suro

Ja està en marxa el projecte "Museus per la Salut - Records de Festa" amb la intenció d'estimular la memòria a llarg termini de persones amb Alzheimer, a partir de records de les Falles. Aquesta iniciativa ja té organitzades tres visites més en grups de 10 a 15 persones, el pròxim 30 de gener, i les següents els dies 13 i 27 de febrer.

En la primera experiència del 16 de gener, van participar 10 persones, quatre dones i sis homes d'edats compreses entre els 60 i 75 anys, que es troben en les primeres fases d'Alzheimer o demència senil. Se'ls van mostrar nou ninots, un esbós i diversos cartells antics, mentre escoltaven anècdotes per tal de suscitar la memòria dels pacients.

Els visitants podran veure els ninots de les dècades dels 40, 50 i 60 principalment, coincidents amb la seua infantesa i joventut. Durant l'hora i mitja aproximadament que dura la visita, van acompanyats de guies del museu, persones cuidadores i psicòlogues, a més d'artistes fallers jubilats, que poden aportar els seus records i anècdotes de les festes per a avivar la memòria. Es pretén unir cultura i salut per a millorar la qualitat de vida de valencianes i valencians.

Aquesta teràpia en els museus està especialment dirigida a persones amb Alzheimer en les primeres fases o demència senil

Impulsada per la Regidoria de Cultura Festiva, Pere Fuset assegura que és un projecte molt important per a l'Ajuntament: «Desitgem posar, a través de la iniciativa, el nostre granet d'arena per a retardar l'evolució de la malaltia i mantenir durant més temps la qualitat de vida de les persones afectades i dels pacients que participen». La Regidoria col·labora amb el Museu Faller de València, el Gremi Artesà d'Artistes Fallers, Les Naus de l'Ajuntament, l'AFAV (Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València) i la Universitat de València per a posar en marxa les visites.

El projecte té com a referència algunes iniciatives ja posades en marxa en altres parts del món, especialment "Meet Me at MoMa" del Museu d'Art Modern de Nova York que va tindre lloc entre 2007 i 2014, provant un gran èxit amb els pacients amb Alzheimer en les primeres fases i demència senil. També s'ha fet en altres llocs, com en el Projecte d'art per als pacients d'Alzheimer a Nàpols o l'experiència a Milà amb Teràpies complementàries per a persones amb Parkinson. La ciència darrere d'aquestes teràpies es troba en l'estimulació cognitiva i la reminiscència que s'aconsegueix amb les visites al museu i l'observació d'obres d'art. La percepció a través d'estímuls ambientals i sensorials poden ser molt útils per a pacients amb malalties específiques, no solament Alzheimer, o d'edat avançada, però també per a qualsevol classe de públic.

Etiquetes: