València

Metges del Món exigeix la derogació de les ordenances que afavoreixen l'explotació sexual i mesures per a les víctimes

4 minuts

prostitucion

Voluntàries i voluntaris de Metges del Món Comunitat Valenciana, amb motiu aquest dilluns del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual, han reclamat aquest dilluns "la derogació de les ordenances municipals que afavoreixen el negoci de l'explotació sexual, que només beneficia a proxenetes, tractants i puters" i han exigit així mateix la posada en marxa de les mesures necessàries per a acabar amb el tràfic d'accions concretes en favor de les dones víctimes.

Per a això, aquesta ONG, que porta 20 anys treballant en la defensa de la salut de milers de dones en situació de prostitució, ha posat en marxa una campanya de conscienciació en la qual mitjançant vídeos, gravats per ells mateixos, escenifiquen els testimoniatges recollits en les intervencions del programa de Persones en Situació de Prostitució i Tràfic de València i Alacant, però fent un canvi de rols. D'aquesta manera, homes representen a persones prostituïdes i les dones són puteres.

Amb aquesta acció Metges del Món vol visibilitzar la situació de les persones en situació d'explotació sexual i anteposar la perspectiva de drets humans en la lluita contra el tràfic de persones.

Això significa aplicar tots els protocols signats per les institucions per a, d'aquesta manera, garantir la protecció dels drets de les víctimes d'aquest delicte, que pateixen greus violacions als seus drets humans.

Així mateix, han recordat a l'Ajuntament de València i a la Generalitat Valenciana "la seua obligació de defensar i garantir la salut i seguretat de tota la ciutadania, especialment d'aquells col·lectius en situació d'extrema vulnerabilitat com són les persones que es troben en situació d'explotació sexual".

El tràfic amb finalitats d'explotació sexual implica l'explotació sexual mitjançant engany, força, qualsevol coacció o aprofitant situacions de vulnerabilitat i la submissió de les dones a prostituir-se en contra del seu consentiment i obtindre beneficis a costa d'aquesta explotació, independentment que siguen traficades o no; és a dir, que es traspassen o no les fronteres dels països.

Espanya és un dels principals països de destinació i trànsit del tràfic, principalment de dones amb finalitats d'explotació sexual, segons l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte.

El tràfic de persones és "una gravíssima violació de drets humans". Segons Nacions Unides, és "la nova cara de l'esclavitud en el món i el tercer negoci il·lícit més lucratiu, després del tràfic d'armes i de drogues il·legals".

Així, han constatat que "si existeix oferta és perquè hi ha demanda i aquesta demanda provinent d'homes que consumeixen sexe de pagament que alimenta una situació injusta, violenta i amb greus riscos al dret a la salut d'aquestes dones, en un Estat de Dret és perfectament aplicable una sanció, un càstig punitiu als puters que promouen aquesta situació".

SUPORT I EIXIDES, NO PERSECUCIÓ

No obstant això, la dificultat per a aplicar les mesures de protecció radica que les autoritats continuen abordant el tema del tràfic de persones des d'un enfocament de persecució del delicte i control migratori, la qual cosa suposa investigació i persecució de les xarxes, màfies, i "utilització" de la víctima com a testimoni; i l'aplicació de les normes migratòries a tota persona que es trobe en situació administrativa irregular com és l'expulsió.

Així, han advertit que si la policia fa una batuda i, a vegades, detecten a una dona en situació administrativa irregular, la traslladen al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) per aquesta falta administrativa, malgrat que "la dona estiga en situació de tràfic i tinga por a represàlies cap a ella o la seua família i no sàpia o puga verbalitzar la seua situació".

Sobre aquest tema, han advertit que la policia identifica a víctimes de tràfic "si aquesta parla i li dóna informació sobre els seus tractants" i que "aquesta dona acabarà sent deportada al seu país d'origen, on estan els seus tractants, amb el deute adquirit pendent de pagar i on tornarà a ser tractada".

En aquesta línia, han apuntat que es produeixen situacions similars amb l'aplicació de l''Ordenança Municipal sobre l'exercici de la prostitució en la via pública', aprovada per acord de Plenari el 26 de juliol de 2013 de la ciutat de València, ja que existeix casos en els quals les persones en situació d'explotació sexual són "multades o amenaçades en lloc de ser ateses com a víctimes d'aquesta situació".

CONSEQÜÈNCIES DE LA PROSTITUCIÓ

Metges del Món ha assenyalat que la seua experiència aquests 20 anys amb aquest col·lectiu a la ciutat a València i Alacant els ha permés identificar les conseqüències per a la salut física, psíquica i social del que suposa l'exercici de la prostitució.

Així, han advertit que les conseqüències per a la salut mental, constatades pels professionals que les atenen, són les mateixes que pateixen les persones sotmeses a tortures, tractes cruels, inhumans o degradants.

Per tot això, exigim que les mesures envers les dones en situació d'explotació sexual "deixen de ser coercitives" i per contra que les autoritats "desenvolupen accions concretes per a donar-los sostre, formació i una eixida laboral i al mateix temps intensifiquen la persecució a les màfies, garantint que el bé jurídic a protegir són les dones, les víctimes".