València

La Fira de Nadal de Comerç Just, aquest dissabte a València

2 minuts

fira-nada-comercio-justo

La Fira de Nadal de Comerç Just, organitzada per la Coordinadora Valenciana d'ONGD, s'instal·la aquest dissabte en el Passeig de Russafa de València amb punts d'informació, degustació i venda de productes d'aquest tipus, juntament amb activitats com a actuacions de circ i sortejos.

La fira -en la qual participen les ONGD Càritas, Ecosol, Petjades, La Tenda de Tot el Món- romandrà oberta al públic durant tot el dissabte 11.00 a 19.00 hores. Entre els productes de comerç just que estaran presents destaquen cistelles de nadal, pesebres i altres artesanies, joguets, literatura infantil, roba, complements, alimentació, cosmètica i articles per a la llar.

D'aquesta forma, les ONGD valencianes s'han unit a la crida que realitza el moviment internacional de comerç just per a "reduir els elevats nivells de consum aquest Nadal, per a disminuir així l'impacte ambiental i evitar la consolidació de situacions profundament injustes com l'explotació laboral o la mà d'obra infantil".

A més, el moviment del Comerç Just fa una crida a la societat perquè, en cas de realitzar compres, "opte per alternatives que respecten els Drets Humans dels qui produeixen els articles i garantisquen la protecció del medi ambient".

Segons la Coordinadora d'ONGD, "l'actual model consumista i de producció és insostenible" i apunta a dades de Nacions Unides que reflecteixen que la producció mundial d'aliments és la responsable d'una quarta part dels gasos d'efecte d'hivernacle. A més, la desforestació generada per l'agricultura de monocultius per a satisfer la demanda de productes com el café o el cacau "està accelerant el canvi climàtic".

En relació amb un altre sector, el tèxtil, Nacions Unides informa que és actualment "el segon major contaminador d'aigua potable després de l'agricultura". D'altra banda, l'alta demanda de consum generada en les societats occidentals "consolida situacions injustes i inhumanes com l'explotació laboral i precarització del treball, una problemàtica que viu quasi un terç de la classe treballadora (780 milions de persones) que viu amb ingressos per davall del llindar de la pobresa. O situacions pròximes a l'esclavitud que pateixen unes 25 milions de persones".

A Espanya el consum de Comerç Just en 2018 va superar els 77 milions d'euros. Pese a l'augment de les vendes, amb una mitjana de despesa en Comerç Just d'1,67 euros per persona en l'últim any, "segueix a la cua en relació amb la resta de països europeus".

NO ÉS "QÜESTIÓ DE CARITAT"

"El comerç just no és qüestió de caritat, sinó de justícia. És una eina de lluita contra la pobresa amb la qual es garanteix el pagament d'un preu just a les persones productores. Més de dos milions de persones es guanyen la vida dignament amb el Comerç Just en comunitats de 75 països", ha explicat Carles Xavier López, portaveu de Comerç Just de la Coordinadora Valenciana d'ONGD.

En països d'Àfrica Occidental com Mali, el Senegal i Camerun, les persones productores de cotó ecològic de comerç just reben preus fins a un 70% més alt que els del mercat convencional, la qual cosa serveix per a invertir en instal·lacions i personal sanitari, beques escolars i infraestructures agrícoles, entre altres. A més, la reducció en l'ús de pesticides ha millorat la salut i la sostenibilitat ambiental. En la Comunitat Valenciana existeixen una vintena de botigues i punts de venda de productes de comerç just.