València

La Fe, primer hospital valencià amb un programa de rehabilitació de xiquets amb cardiopaties congènites

2 minuts

hospital-la-fe

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha engegat el primer programa d'atenció integral i rehabilitació cardiorespiratòria pediàtrica de la Comunitat Valenciana. Des del mes de març s'han realitzat més de 100 proves d'esforç, amb la inclusió de 13 pacients en el seguiment.

'Improve' selecciona mitjançant proves d'esforç cardiopulmonar a menors amb malalties cardíaques que pateixen majors limitacions físiques, detalla la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

El projecte, dissenyat i coordinat per Cardiologia Infantil de la Fe, es duu a terme al costat del servei de Medicina Física i Rehabilitació del mateix centre, l'associació Bategant Junts, el departament de Fisioteràpia de la Universitat CEU-Cardenal Herrera i el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes.

Aquesta iniciativa és pionera a la Comunitat Valenciana i va començar la seua marxa al març d'enguany. Des de llavors, ja s'han realitzat més d'un centenar de proves d'esforç i s'han inclòs en el programa a 13 pacients pediàtrics.

En concret, el programa inclou entrenament aeròbic de força i resistència muscular, rehabilitació respiratòria, assessorament nutricional, monitoratge de l'activitat física i seguiment psicològic.

A Espanya naixen cada any entre 2.000 i 4.000 xiquets amb una cardiopatia congènita. Els avanços en els procediments diagnòstics, el desenvolupament de la cirurgia i les cures post-operatoris han permés augmentar significativament la supervivència dels xiquets amb aquestes malalties, incrementant el nombre de pacients que viuen amb les seqüeles de les formes moderades i greus de les mateixes", ha desgranat Esteban Peiró, metge adjunt i responsable de 'Improve'.

La creació d'un programa d'avaluació de la resposta cardiopulmonar i rehabilitació cardiopulmonar basada en els seus resultats ha demostrat en estudis que millora la qualitat de vida dels pacients pediàtrics afectats per defectes cardíacs congènits, així com en el pronòstic i la planificació òptima del seu tractament a mitjà i llarg termini.

POSADA A PROVA PER A MILLORAR LA QUALITAT DE VIDA

Per això, el projecte selecciona mitjançant la realització de proves d'esforç cardiopulmonar a aquells menors amb malalties cardíaques que pateixen majors limitacions físiques. Després de la selecció, els inclou en un programa d'activitats que incideixen sobre les esferes biològica, psicològica i social, amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida.

La iniciativa ofereix així al pacient l'oportunitat de "posar-se a prova i conéixer les seues capacitats i els seus límits en un entorn controlat perquè puguen enfrontar-se a la vida real, sabent fins a on poden arribar, i millorar les seues limitacions mitjançant la força de voluntat i l'entrenament", ha ressaltat l'especialista.

Etiquetes: