València

La Fe avança en el desenvolupament del banc públic de limfòcits contra infeccions virals dins d'un programa de teràpia cel·lular

2 minuts

171121_np_ds_la_fe__terapia_celular_a

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València avança en la creació d'un banc públic de limfòcits contra diferents virus que puguen patir pacients sotmesos a un trasplantament, siga de medul·la òssia o de qualsevol òrgan sòlid. El projecte s'emmarca dins de la futura Unitat de Teràpia Cel·lular de l'Hospital La Fe.

Els pacients que reben un trasplantament són sotmesos a tractaments immunopresors que redueixen les seues defenses davant agents infecciosos durant períodes de temps que poden allargar-se durant mesos o fins i tot anys. Açò fa que amb certa freqüència patisquen infeccions produïdes per virus que posen en perill la seua vida, o com a mínim, motiven llargs ingressos hospitalaris i l'ocupació de fàrmacs d'elevat cost.

Actualment, amb l'ajuda de cèl·lules molt concretes de donants voluntaris compatibles (limfòcits específics contra virus), els pacients trasplantats poden superar la seua infecció resistent als antivirals disponibles.

Miguel Ángel Sanz, director de l'Àrea Clínica d'Oncohematologia de l'Hospital La Fe, ha destacat que "la creació d'un registre de donants apropiats i un banc públic de cèl·lules obtingudes a partir dels seus limfòcits posaria a l'abast dels equips de trasplantament l'instrument per a tractar o prevenir les infeccions que posen en perill la vida de molts pacients".

La jornada ha reunit a oncòlegs i investigadors de primer nivell, com Miguel Ángel Perales, del Memorial Solan Kettering Cancer Center de Nova York, i ha servit per a debatre sobre com ha de ser aquest banc públic, el primer en tota Espanya, en el qual es produiran limfòcits mitjançant sistemes d'expansió exviu que s'emmagatzemaran congelats fins al seu ús. "Aquests limfòcits podrien proveir al 90% de la població espanyola amb infeccions víriques greus després d'un trasplantament", segons ha indicat Miguel Ángel Sanz.

Actualment, el projecte avança a través d'un consorci de centres sanitaris entre els quals es troba l'Hospital La Fe juntament amb el Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Jornades sobre immunoteràpia adoptiva en el IIS La

Fe Els avanços sobre el projecte s'han presentat en la segona edició de la 'Jornada sobre Immunoteràpia Adoptiva en el Trasplantament Al·logènic de Progenitors Hematopoètics', celebrada en l'Institut de Recerca Sanitària La Fe.

Durant la sessió informativa s'han abordat, a més, altres aspectes rellevants, com els productes cel·lulars derivats del cordó umbilical per a immunoteràpia en càncer, la resposta en el context d'un trasplantament al·logènic de progenitors o les implicacions en el trasplantament haploidèntic, entre altres.

En la mateixa línia científica, i en una segona jornada sobre 'Immunoteràpia Adoptiva en Malalties Hematològiques', es donarà a conéixer la importància de diverses formes d'immunoteràpia com els anticossos monoclonals, inhibidors de punts de control del sistema immune, tecnologia Bite i les noves teràpies cel·lulars com els Car-T per al tractament dels pacients amb neoplàsies hematològiques. al tractament dels pacients amb neoplàsies hematològiques i noves teràpies cel·lulars com Cart o Byte.

Etiquetes: