València

L'Arnau de Vilanova introdueix un test d'ADN en pacients amb càncers avançats per a aplicar tractament personalitzat

2 minuts

hospital-arnau

L'Hospital Arnau de Vilanova de València ha incorporat en rutina clínica la tècnica denominada biòpsia líquida per a monitorar la situació dels tumors avançats. Es tracta d'una estratègia poc invasiva i dinàmica per a identificar els tumors, segons informa la Generalitat.

Aquesta nova tecnologia denominada comunament biòpsia líquida permet detectar amb una mostra de sang del pacient xicotets traços d'informació dels tumors, des de cèl·lules circulants fins a mostres significatives del seu ADN o ARN. Amb aquest mètode es poden identificar mutacions en 77 gens enfront dels quals existeixen teràpies aprovades o en fase experimental.

Segons ha assenyalat el cap del servei d'Oncologia, Antonio Llombart, aquesta tècnica comporta dos avantatges principalment, "ja que evita biòpsies i es pot extraure una informació més precisa quant al comportament del tumor". L'ADN -ARN permet identificar alteracions o mutacions genètiques de manera generalitzada i aplicar un tractament personalitzat i adaptat a aqueixes alteracions del pacient.

La tècnica d'anàlisi de biòpsia líquida suposa una eina "clau" per a millorar el maneig clínic dels pacients i entendre millor els mecanismes moleculars que intervenen en la disseminació i progressió tumoral.

El facultatiu responsable de biologia molecular del laboratori d'anàlisis clíniques, José Vidal, ha explicat que "és una pràctica nova respecte a la biòpsia en teixits, ja que aporta dos grans avantatges: d'una banda, és una tècnica mínimament invasiva i, per tant, còmoda per al pacient i, d'altra banda, proporciona informació en temps real sobre la situació de la malaltia".

Així mateix, Llombart ha apuntat que "cal ser encara cauts amb algunes de les troballes; en la part assistencial complementa l'estudi de determinades mutacions que ja es realitzen de rutina en la biòpsia tumoral, alhora que permet determinar alteracions menys comunes, algunes encara no establides de rutina i el valor clínic de la qual és encara incert o en investigació".

No obstant això, ha assenyalat que "amb aquesta pràctica es pot permetre l'accés dels pacients a assajos clínics específics tant a l'Hospital Arnau com en altres centres on puga existir un estudi específic del seu cas".

El projecte ja s'ha iniciat en pacients amb adenocarcinoma de pulmó avançat. Durant el primer any, es farà extensiu a pacients amb altres sis escenaris de càncer avançat: càncer de mama, ovari, colorectal, pàncrees, pròstata i primari d'origen desconegut.

COMITÉ D'ONCOLOGIA

Una vegada extreta i analitzada la mostra, els resultats seran interpretats per un comité d'oncologia molecular del departament, guiat per experts. Aquest comité estarà format per especialistes en patologia responsables del diagnòstic, persones expertes en biologia, altres especialistes mèdics i membres del comité de bioètica, que validaran la informació de rellevància clínica enfront de la qual encara ha de romandre en l'àmbit d'investigació.

Vidal ha puntualitzat que "com a valor afegit, les mostres dels pacients es guardaran per a la realització de futures investigacions, previ consentiment del propi interessat".

La biòpsia líquida, per tant, tindrà un paper "cada vegada més rellevant" en el maneig clínic. Segons ha manifestat Llombart "ara parlem de la seua utilitat en pacients amb malaltia avançada, però en un futur molt pròxim permetrà el monitoratge molt més precís de pacients amb càncer", ha subratllat.