València

L'Ajuntament de València presenta "Porta Aphorta"

2 minuts

img_20171017_184351

Aquest dimarts ha sigut presentat en el Saló de Cristall de l'Ajuntament el València Observatori Local de la Sostenibilitat Alimentària (VOLS A VALÈNCIA) per l'Alcalde de València Joan Ribó i la resta de representants implicats. L'Observatori format per diverses delegacions de l'Ajuntament junt Mercavalència, CERAI, VSF-Justícia Alimentària Global, Unió de Consumidors de València i ADICADE CV és ja una realitat i es coordina treballant en projectes que tinguen en comú la sostenibilitat alimentària, de proximitat, de temporada i saludable.

El primer projecte abordat per VOLS A València és PORTA APHORTA, un distintiu que identifica els productes agrícoles de proximitat. En un inici està centrat en aquells productes procedents de la Tira de Comptar de Mercavalència però pretén identificar tots aquells productes agroalimentaris que es poden trobar en el comerç alimentari (mercats municipals i xicotet comerç alimentari de barri) que responguen a un origen proper.

La iniciativa PORTA APHORTA, en la primera fase, treballa els següents passos: La identificació dels productes de la Tira en mercats i tendes de barri, mitjançant la Mercaetiqueta característica on a més de contemplar el nom del producte, el preu i la varietat, també incorpora el DTPi (document de traçabilitat) més les sessions de treball amb persones productores i comerciants de la Tira de Comptar.

La campanya de difusió a la ciutadania començarà al novembre juntament amb el projecte d'innovació educativa en 14 centres d'educació primària. Aquests col·legis – que actuen com a pilot en una primera fase - de situació al voltant de 7 mercats de diferents districtes de València i rebran un àlbum de croms col·leccionables que pretén motivar a l'alumnat i a les seues famílies a comprar fruites i verdures de proximitat en els mercats. Mitjançant tallers educatius en les aules i la dinàmica de l'àlbum s'identifiquen els valors de sostenibilitat ambiental, econòmica i social dels productes agroalimentaris de proximitat creant un vincle entre els centres i els mercats del barri.

Fa aproximadament un any, diverses entitats públiques locals i altres representants de la societat civil juntament amb Mercavalència s'adonaren que estaven unides per un interés comú: l'alimentació sostenible (de proximitat, de temporada i saludable). En una conjuntura política i social favorable, sumat a la signatura de la ciutat de València al Pacte de Milà i al posterior nomenament de la ciutat com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2017, aquestes entitats decideixen crear VOLS A VALÈNCIA per a impulsar aquestes iniciatives comunes i potenciar les sinergies entre les diferents organitzacions i l'Administració Local en les seues diferents àrees competencials.