València

L'Ajuntament canvia la planificació dels ecoparcs mòbils: estaran un dia sencer al mes en cada barri

3 minuts

ECOPARC

La Regidoria d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de València modificarà a partir d'aquest dilluns, 1 de febrer, el calendari i la planificació dels ecoparcs mòbils municipals, que estaran, com a mínim, un dia al mes en cada barri.

A més, els barris de Sant Isidre i la Punta disposaran també per primera vegada d'aquest servei, ha indicat el consistori en un comunicat. Aquesta modificació busca augmentar les freqüències, els serveis i el ventall horari d'aquests punts verds per a "afavorir el reciclatge per part de veïns i veïnes".

El vicealcalde de València i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha avançat que cada ecoparc estarà onze hores seguides en cada ubicació un dia cada mes i, d'aquesta manera, els veïns i veïnes que treballen "es poden adaptar dependent del seu horari laboral".

Així, els tres ecoparcs mòbils municipals se situaran en 58 ubicacions diferents de la ciutat, com a mínim un dia en cada barri. En algunes zones, com a Sant Marcel·lí, Russafa, El Saler, Morvedre, Benimàmet, Benimaclet, Benicalap, Campanar, Beteró i Malilla, estaran dues vegades en el mes, mentre que en el Cabanyal-*Canyamelar hi haurà servei d'ecoparc tres vegades al mes.

Per primera vegada, Sant Isidre i La Punta disposaran també d'aquest servei. En La Punta, el punt verd se situarà una vegada cada mes en l'avinguda Jesús Morante Borràs 176, davant la seu de l'alcaldia d'aquest barri. A Sant Isidre, l'ecoparc mòbil s'instal·larà en l'encreuament dels carrers José Andreu Alabarta i Mariano de Cavia.

"És una de les novetats d'enguany", ha ressaltat Campillo, qui ha destacat que l'Ajuntament "ha inclòs una petició del veïnat d'aquestes zones". "És una reivindicació històrica de dos barris que havien demanat reiteradament tenir servei d'ecoparc mòbil. En el cas de la Punta, a més, era una reivindicació que ens havia fet també l'alcalde pedani", ha afegit.

Els tres ecoparcs mòbils municipals tenen un horari ininterromput de 8.00 a 19.00 hores de dilluns a divendres i de 9.00 a 14.00 hores els dissabtes.

El vicealcalde i president de l'EMTRE ha destacat que "ens aproximem al model de funcionament dels ecoparcs de l'Entitat Metropolitana de Tractament de Residus". "Fins ara, els ecoparcs estaven una hora en la setmana en cada ubicació i això dificultava molt que els veïns i veïnes que treballaven pogueren anar si els coincidia amb el seu horari de treball", ha precisat.

Segons Campillo, a partir d'ara, el veïnat "té un ample marge d'hores i, per tant, es poden adaptar dependent del seu horari de treball". Així, ha destacat que per a ampliar l'oferta de reciclatge, el pressupost municipal destinat a ecoparcs mòbils passa dels 209.000 euros de 2020 a 270.000 euros en 2021.

L'ECOPARC DE L'EMTRE

El servei municipal d'ecoparcs es complementarà amb la planificació que ja manté l'Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE), que també disposa d'un ecoparc mòbil destinat íntegrament a recórrer els barris i els pobles de la ciutat de València en jornades completes.

Així, durant el 2021, l'ecoparc mòbil de l'EMTRE se situarà en Massarrojos, Benifaraig, Carpesa, Marxalenes, Sant Llorenç, Tabacalera, la plaça de l'Ajuntament, Nou Moles, Patraix, la Fonteta de Sant Lluís, La Torre, Forn d'Alcedo, el Palmar i El Perellonet. L'horari de l'ecoparc de l'EMTRE és de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores, de dilluns a divendres. Els dissabtes només està operatiu en horari matinal.

A més, la ciutat de València disposa d'un ecoparc fix en el Polígon Vara de Quart, que es troba operatiu ininterrompudament de 9.00 a 21.00 hores de dilluns a dissabte, mentre que els diumenges tanca a les 14.00 hores.

En els ecoparcs mòbils es poden dipositar, en principi, els utensilis i productes que no poden anar a cap contenidor. En els ecoparcs mòbils municipals es poden dipositar olis de cuina i de motor, aerosols, bateries, telèfons mòbils, petits electrodomèstics, cartutxos de tinta, fluorescents, piles alcalines i de botó, radiografies i envasos plàstics contaminats, entre altres.

Per als residus de major grandària, com a mobles, matalassos o electrodomèstics grans, cal acudir a l'ecoparc fix de Vara de Quart o telefonar al 010 per a sol·licitar el servei gratuït de recollida de mobles i electrodomèstics.