València

Grezzi: "Mentre Madrid i Barcelona han rebut, en les últimes dècades, 1.300 milions per al transport públic, València només ha rebut 80"

”Amb els ingressos dels PGE de 2021, l’EMT podrà tapar els forats que té en aquests moments a causa de la pandèmia”

2 minuts

0904 EMT. inici curs escolar

El Govern d'Espanya presentava, la setmana passada, els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021, uns comptes que han descrit com a "històrics" i que, en cas d'aprovar-se, suposaria un increment en la inversió a les comunitats autònomes. En el cas de la Comunitat Valenciana, malgrat no ser dels territoris major finançats, sí que augmenta l'aportació de l'Estat fins al 9,6% i, a més, com apuntava l'alcalde de València, Joan Ribó, recull algunes de les "reivindicacions històriques que hem exigit tant des del mateix Ajuntament, com des de Compromís".

Sens dubte, deixant a un costat la condonació del deute de La Marina, una de les inversions que més ha destacat ha sigut els 38 milions d'euros que es destinarien a l'Autoritat del Transport Metropolità de València per al finançament del transport públic. En aquest punt, Ribó explicava que "el Govern d'Espanya s'ha fet eco d'una petició que jo mateix com a alcalde he encapçalat des de 2015". "Almenys rebrem 38 milions d'euros", apuntava. I és que aquesta aportació es continua quedant una mica curta si es té en compte la petició de Ribó: 50 milions.

Siga com siga, d'eixos 38 milions, una part es destinarà a finançar l'EMT, que s'ha vist durament colpejada per la pandèmia de la Covid-19 quant a pèrdua d'usuaris. El regidor de Mobilitat i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, a falta de concretar les xifres exactes que es derivaran a l'EMT, ha valorat aquesta aportació com "un pas endavant important, encara que insuficient perquè en proporció és encara inferior a les quantitats que rebran Barcelona i Madrid" – els PGE reflecteixen 109,3 milions per al transport públic de Catalunya i 126,894 milions per a l'Autoritat de Transport de Madrid –.

A més, continua Grezzi "els ingressos reals per a l'EMT són inferiors perquè d'aquesta transferència es descompten les quantitats per dèficit d'explotació, que ja rebia l'EMT, i que ara són incompatibles i, per tant, deixem d'ingressar". D'aquesta manera, i encara que l'Autoritat de Transport Metropolità de València rebria, si s'aprovaren els PGE, 28 milions d'euros més que en 2020, el transport públic valencià seguiria infrafinançat respecte a altres grans capitals.

"Tenim deutes acumulats. En les últimes dècades, Madrid i Barcelona han rebut més de 1.300 milions d'euros, mentre que València només ha rebut 80 milions. Un escàndol! Això ha provocat que no puguem escometre les mesures necessàries per a millorar, encara més, el servei de transport públic al qual té dret la ciutadania valenciana". Per això, explica Grezzi, "confiem que la tramitació del projecte de Llei de Finançament, que a proposta de Compromís s'ha aprovat al Senat, i que ara ha d'aprovar definitivament al Congrés, establisca un criteri objectiu i rigorós de finançament per a, així, fixar per llei els fons a les empreses de transport públic".

Preguntat pel que es podria fer amb aquesta inversió, Grezzi explica que, donada la situació d'emergència a causa de la pandèmia, "amb eixos ingressos, l'EMT podrà tapar els forats que té en aquests moments, ja que va tancar l'any 2020 amb un dèficit de quasi 27 milions d'euros i, a més, les previsions per a 2021 és que el dèficit siga de 17 milions per la baixada de viatgers en un 30% respecte a 2019".

Etiquetes: