València

El PSPV demana traslladar al Banc d'Espanya i al Tribunal de Comptes el frau de l'EMT

Compromís rebutja la urgència d’aquesta moció i emplaça a debatre-la la setmana que ve per a consensuar-la

4 minuts

bus-EMT (1)

El Grup Socialista a l'Ajuntament de València ha presentat una moció urgent en la Junta de Govern Local en la qual insta al consistori a traslladar al Banc d'Espanya i al Tribunal de Comptes el frau dels quatre milions d'euros en l'Empresa Municipal de Transport, encara que no s'ha debatut en aquesta sessió, pel fet que els representants de Compromís no han votat a favor de la urgència de la moció, la qual cosa ha fet que no entrara en l'ordre del dia.

Així, aquesta proposta queda damunt de la taula per a ser inclosa en l'ordre del dia pròximes sessions de la Junta de Govern Local. El vicealcalde de Compromís, Sergi Campillo, ha explicat en atenció als mitjans que "no tenien coneixement" de la proposta fins que ho han llegit en premsa, per la qual cosa en la junta no han volgut "entrar en el fons" de la moció.

"Volíem una mica de temps i de marge per a estudiar-la i per a portar-la de manera consensuada a la junta de govern. La portarem a la pròxima comissió de coordinació del govern", ha explicat Campillo.

L'edil de Compromís ha agregat que la seua formació prefereix que "mocions que tenen implicacions jurídiques vagen a la junta amb informes jurídics darrere i no simplement signada per una regidora" per "seguretat jurídica".

Per contra, la vicealcaldessa socialista, Sandra Gómez, ha assegurat que Compromís "coneixia perfectament" que aquesta qüestió era "la voluntat" dels socialistes. "Tres mesos portem parlant d'aquest tema", ha asseverat Gómez, al mateix temps que ha remarcat que ella mateixa li ho havia advertit al vicealcalde Campillo "en més d'una ocasió".

Gómez, que ha comparegut davant els mitjans després de Campillo, ha explicat que els socialistes estan "cada vegada més preocupats per la possible responsabilitat jurídica dels consellers" de l'EMT --del qual formen part els edils socialistes Ramón Vilar i Elisa Valía, així com els de Compromís Giuseppe Grezzi i Lucía Beamud i l'exregidora Pilar Soriano--.

"Formen part d'un consell d'administració, i per això tenen una responsabilitat. Jo com a portaveu socialista no podia continuar exigint-los que arriscaren el seu futur jurídic i per tant personal per aquesta història", ha asseverat.

En aquesta línia, Valía --que ha comparegut al costat de Gómez-- ha assenyalat que aquesta petició la van realitzar els socialistes a l'octubre, durant les primeres sessions de la comissió d'investigació, i que van entendre que no es comunicara llavors "perquè és veritat que podia afectar l'estratègia judicial de l'EMT". La regidora ha incidit en què "el més important és recuperar els quatre milions d'euros".

"Acordem dilatar el moment de la decisió fins a poder tindre l'opinió de juristes i un altre tipus d'especialistes que han passat pel consell i la comissió. El dimecres es va produir l'última sessió, on va vindre algú extern amb experiència i criteri professional i el dijous es va promoure aquesta moció, que pretenia reafirmar el compromís del govern amb la transparència", ha detallat Valía.

Així, ha indicat que aquesta moció "pretenia que l'Ajuntament de València, com a propietari de l'EMT, prenguera una decisió de comunicar al Tribunal de Comptes i al Banc d'Espanya que hi ha hagut una pèrdua patrimonial en l'empresa i que s'està investigant", ha indicat.

"El que es busca és esclarir quines condicions han permés que això passe. El frau entenem com ha ocorregut: hi ha una persona amb un acció clara que ho ha iniciat, però també han pogut produir-se transferències durant 20 dies perquè ningú s'ha adonat, per la qual cosa cal esbrinar què passa que en 20 dies ningú s'adona que estan eixint milions d'euros sense control", ha manifestat.

DISCREPÀNCIES ENTRE ELS SOCIS

Aquesta qüestió no ha sigut l'única en la qual han discrepat els socis de l'Acord del Rialto, que sustenta el govern municipal a València, durant la Junta de Govern Local d'aquest divendres. En ella, s'ha aprovat una moció de Compromís amb l'abstenció del PSPV per a presentar les al·legacions a l'ampliació nord del Port. Els socialistes han presentat una moció alternativa i Gómez ha criticat que "no hi ha hagut una voluntat de consensuar un text" per a aquesta proposta.

També ha sigut motiu de desacord entre els socis la convocatòria que va realitzar aquest dijous el PSPV-PSOE d'una comissió de seguiment de l'Acord del Rialto a compte dels nomenaments dels alcaldes pedanis de la ciutat.

Els negociadors de Compromís no s'han presentat en la cita perquè, en paraules de Campillo, "amb tanta urgència no podien reunir-se". No obstant això, ha afirmat que tenen "tota la predisposició del món per a reunir-se".

Per part seua, Gómez ha assenyalat que van decidir convocar la reunió per a aquest divendres perquè en celebrar-se la Junta de Govern Local "sol ser més habitual" que estiguen tots en el consistori.

Referent als alcaldes pedanis, el PSPV ha criticat als seus socis per proposar que totes dues formacions compartisquen l'alcaldia de Benimàmet (dos anys cadascun). El PSPV va ser la força més votada en aquest poble de València, per la qual cosa consideren que l'alcalde pedani hauria de ser socialista d'acord amb "la voluntat democràtica del poble de Benimàmet".

Campillo, sobre aquest tema, ha assenyalat: "en 2015, Compromís va guanyar en Benimàmet i no vam tindre l'alcaldia". "Si ara estem incomplint la voluntat democràtica del poble de Benimàmet, també la incomplim en 2015", ha asseverat.

Gómez ha insistit que "el lògic i raonable és que en cadascun dels pobles de València es respecte la voluntat majoritària". "Fer una altra cosa a mi em recorda a altres èpoques, quan hi havia un governador civil que es decidia des d'altres estades, des de fora del territori", ha manifestat.

Per part seua, Campillo ha remarcat que el nomenament d'alcaldes pedanis és una facultat directa de l'alcalde, que no ha de passar per junta de govern. Així, ha assegurat que hi ha pobles on Compromís ha sigut la força més votada, i es proposa un alcalde del grup socialista perquè "s'entén que han treballat bé". "Si en 2015 es va repartir l'alcaldia de Benimàmet, per què ara no es pot?", s'ha preguntat.