València

El Port vol 'reciclar' una DIA de la qual no aplica les "mesures correctores"

L'Autoritat Portuària no ha efectuat obres per a corregir la reculada de les platges al sud de la ciutat, assenyalades en la Declaració de 2007

3 minuts

Ampliación norte Puerto

L'Autoritat Portuària de València, entitat que gestiona el port del Cap i Casal, dependent de l'Estat, no compleix amb diverses directrius assenyalades en la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) de 2007. Una DIA que el port cree fonamentada per a 'cobrir' l'ampliació nord que ara volen escometre, malgrat els canvis previstos en la reforma: la destrucció d'un dic, allargar un altre 500 metres i un 300% més de dragatges-fonamentació.

Segons la Declaració aprovada en 2007 per a l'ampliació del Port de València, tal com va assenyalar el vicealcalde de València, Sergi Campillo, l'APV ha d'atendre les seues possibles afeccions a l'entorn. Segons el document, disponible a través del Boletín Oficial del Estado, s'havia d'iniciar un programa de vigilància ambiental que porta implicades unes "mesures correctores": "es proposaran les mesures correctores pertinents per a evitar la regressió o l'excés del basculament de les platges situades tant al nord com al sud de l'actuació".

Fins al moment, el Port no ha realitzat aqueixes mesures correctores, malgrat que l'afecció a les platges del sud és evident. Segons un estudi de la Universitat Politècnica de València, l'"efecte ombra" o 'barrera' de la infraestructura portuària és el principal responsable de la regressió d'aquestes platges; des de 'només' nou metres fins al cas més extrem, els 65 de la platja de l'Arbre del Gos, res més travessar el nou llit del Túria.

L'afecció a aquestes va començar en 1965, però va anar a partir dels 90 -després d'enterrar la platja de Natzaret sota ciment- quan va ser més notori, al que se suma una altra ampliació posterior relativa a aquesta DIA, de 2007. Ja llavors, en 2006, el Director d'Infraestructures del Port de València, Manuel Guerra, va minimitzar els possibles danys a les platges del sud alhora que ressaltava els beneficis econòmics i per a la ciutat de l'ampliació.

"Assenyat i aconsellable"

De manera semblant, el director de l'APV en l'actualitat, Aurelio Martínez, assegura que "el primer" que van fer, amb vista a iniciar el projecte, va ser "demanar un informe realitzat per tècnics de la casa i ratificat per Ports de l'Estat" a mitjan 2018, que concloïa que no era necessària una DIA. No hi ha necessitat, asseguren, perquè no es donen cap dels supòsits que obligarien a repetir-la, com a "increment d'emissions a l'atmosfera, increment d'abocaments o afecció a Espais Red Natura". Al seu torn, va assenyalar la importància d'aquesta inversió per al futur del Port i l'economia de la ciutat.

Una opinió que contrasta amb l'esgrimida per la Comissió Ciutat-Port, que assegura "assenyat i aconsellable" parar el procés d'adjudicació. Creuen que l'APV "ha fet un salt mortal cap avant", amb la projecció d'"ampliar, ampliar i ampliar". Assenyalen que el nou pla de l'APV preveu 21.392.820 metres cúbics en “volums de dragatges i rases de fonamentació”, la qual cosa “supera àmpliament” les previsions del projecte inicial. També la destrucció del dic o ampliació de l'altre... I la "previsible" afecció a les costes sud, la 'línia de defensa' de l'Albufera, que formen part de la Red Natura i ja pateixen les conseqüències de l'efecte 'barrera'.

Replantejar la política

Dijous passat, des del Tribunal de Comptes -dependent del Govern Central-, s'assenyalava que l'ampliació nord del port de València "obligarà a replantejar-se la política financera de l'APV". Segons recull, el Port executarà, amb els seus fons, la major part de les obres -diners públics-. Una inversió estimada de 466 milions inicialment no contemplades que es reflectirà en els comptes del Port com a "saldo negatiu".

Es tracta d'alguna cosa que ja van assenyalar els col·lectius socials; "Calculem una inversió d'entorn dels 3.000 milions -obra completa més túnel submarí d'accés nord-, que no posarà l'empresa".