València

El ple municipal dóna suport a la pacificació del trànsit de la CV-500

6 minuts

el saler

El Ple de l'Ajuntament ha manifestat aquest dijous el seu suport «a les actuacions que ha dut a terme la Generalitat Valenciana des de 2015, tendents a la pacificació del trànsit de la carretera CV-500 que travessa el Parc Natural de l'Albufera en el terme municipal de València». La Corporació ha destacat que aquestes mesures «han de ser dialogades i coordinades amb l'Ajuntament de València i el veïnat».

La moció, aprovada amb l'abstenció dels vots de l'oposició, s'ha plantejat com a alternativa a les quals havien plantejat els grups municipals Popular i Ciutadans, respectivament, en les quals demanaven la «paralització immediata de la tramitació administrativa del "Programa de paisatge en sòls de l'Albufera de València afectats pel Pla d'Acció Territorial de la infraestructura verda del litoral de la Comunitat Valenciana (PATIVEL)», per part de la Conselleria.

El vicealcalde i delegat d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha presentat la proposta alternativa de l'Equip de Govern, en la qual s'insta a la Conselleria «a continuar executant les millores necessàries per a pacificar el trànsit de la CV-500 i per a fer que aquesta carretera siga compatible amb la màxima seguretat viària per a les persones, per al transport públic, trànsit agrícola, per a la resta de vehicles i per als ciclistes, així com amb la protecció que es mereix el nostre parc natural més emblemàtic, l'Albufera. Especialment, la resolució del problema de seguretat per a les persones del Mirador del Pujol i l'accés del poble del Saler al seu port històric així com avançar en la resolució integral dels problemes d'accessibilitat des de la carretera a les diferents urbanitzacions del poble del Perellonet».

SUPORT AL TRANSPORT METROPOLITÀ

També s'ha aprovat «exigir al Govern Central «que incloga en el pròxim projecte de Pressupostos Generals de l'Estat una dotació del voltant de 50 milions d'euros per al transport metropolità de València, de manera anàloga al que ja tenen reconegudes les xarxes de transport de les àrees metropolitanes de Madrid i Barcelona, per a poder augmentar la freqüència de la línia 25 de l'EMT, que dóna servei als pobles del Sud, així com al Perelló i al terme municipal de Sueca, per a poder afavorir al màxim l'ús del transport públic de qualitat».

Finalment, el Consistori ha expressat el seu suport «a les taules de participació ciutadana que ha anunciat la Generalitat per a debatre el programa de paisatge amb els veïns i veïnes dels pobles, entitats socials, econòmiques... de manera que aquest programa tinga el major consens possible en les poblacions afectades».

En el debat generat sobre aquest tema, ha intervingut, des del públic i en nom de la Societat Civil Valenciana, Susana Estrada, qui ha sol·licitat al consistori «que s'escolte a la ciutadania per a millorar», i Cintia Sancanuto, que en representació de Tyrius, ha reclamat «servicis com els que tenen la resta de ciutadans de València».

Després de la intervenció del públic, la regidora del Partit Popular Paula Llobet ha defensat la proposta que ha presentat el seu grup al Ple «per a defensar que la CV500 és una via de comunicació vital que actualment es troba amenaçada, amb gran afecció per al veïnat de les Pobles del Sud». En la mateixa línia s'ha manifestat el regidor de Ciutadans Narcís Estellés, qui ha recordat «diferents polèmiques generades al voltant d'aquesta carretera» i ha denunciat «la falta de diàleg amb el veïnat de la zona». Per la seua part, el regidor de Vox, Vicente Montañez, ha assegurat «que a l'equip de govern municipal li és igual col·lapsar el trànsit de la zona, una de les principals eixides de València, en la qual s'augmenten els nivells de contaminació, malgrat els ideals progres i ecologistes que defensa el Govern del Rialto».

En la seua intervenció, el regidor Sergi Campillo, s'ha dirigit a les representants de les entitats que han intervingut des del públic per a recordar-los «les actuacions realitzades per a pacificar la zona», i aclarir-los que «el programa de paisatge es troba en període d'al·legacions per a facilitar el diàleg». «Entenc i respecte a la vostra preocupació, només demanem calma perquè estem en un moment de crisi climàtica». «Assegurarem la mobilitat, respectant el parc natural», ha afirmat.

INVERSIONS ESTATALS A LA CIUTAT

Durant la reunió del Ple també s'ha aprovat, amb l'abstenció dels grups de l'Oposició, «instar al Consell de la Generalitat a continuar incrementant i impulsant les inversions destinades a la ciutat de València». El portaveu del Grup Municipal Compromís, Pere Fuset, i la portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, han defensat aquesta moció, plantejada com a alternativa a una proposta inicial presentada per la portaveu del Grup Popular, María José Catalá.

La moció aprovada pel Ple assenyala, entre les inversions importants i necessàries per a la ciutat, que han de tindre el seu reflex en el projecte pressupostari, «la construcció del nou Col·lector Nord i l'ampliació i millora del rendiment de la Depuradora de Pinedo, amb la finalitat d'evitar possibles abocaments a les platges de la nostra ciutat; la finalització de la L-10, completant el tram comprés entre l'estació del carrer Alacant i Natzaret; els estudis que dictaminen el possible dragatge d'aquelles parts de l'Albufera que el necessiten d'acord amb els estudis realitzats per la UPV; els centres sanitaris de Campanar (Centre d'especialitats i Centre de Salut), així com al Centre de Salut de Malilla, Tres Forques i el Centre Auxiliar del carrer Xile; les obres del Pavelló Esportiu de Nou Moles, les inversions pressupostàries, destinades als Centres educatius com el CEIP Malilla, IES núm. 41 de Patraix i CEIP Sant Angel de la Guarda, CEIP Sant Josep de Calasanz, CEIP Lluís Vives, CEIP Carles Salvador, CEIP Salvador Tuset, CEIP Raquel Payá i CEIP Teodoro Llorente; l'execució de les obres de regeneració de l'entorn de Sant Miquel dels Reis; i la inversió en els Centres d'Atenció a la dona, Centres d'Atenció a Menors, Centres de Tercera Edat i dels Centres destinats a les Persones amb Diversitat Funcional, entre altres aspectes necessaris per a la ciutat».

Així mateix, s'insta al Govern d'Espanya «a reiterar i actualitzar la inclusió en els Pressupostos Generals de l'Estat de les inversions justes d'un 11% per a la Comunitat Valenciana, concorde al nostre pes poblacional i que aquestes estiguen en la mitjana estatal d'inversió per càpita». Entre aquestes, se sol·licita la inclusió d'aspectes importants per a la ciutat de València «com ara les obres del canal d'accés i de l'Estació Central de trens de València; una partida pressupostaria concreta per al contracte-programa per al transport metropolità de València, tal com tenen altres grans àrees com Madrid o Barcelona; l'assumpció del deute relatiu a la celebració de l'America's Cup, avalat pel Tresor Públic; la liberalització de l'AP-7; i el desenvolupament del Pla d'1 rodalia de València, entre altres aspectes necessaris per a la ciutat».

Finalment, se sol·licita «als diferents grups parlamentaris estatals l'impuls i suport als Pressupostos, que recullen de manera efectiva aquestes reivindicacions d'inversió per a la ciutat».

Per la seua part, la portaveu popular María José Catalá havia sol·licitat «que s'inste al Consell de la Generalitat perquè, abans de l'aprovació definitiva dels seus pressuposts per al 2002, incremente les inversions destinades a la ciutat de València, almenys en la quantia suficient per a aconseguir la mitjana d'inversió per habitant de la Comunitat».

APROVADA MOCIÓ COMPRA PÚBLICA INNOVADORA (CPI)

La moció subscrita per la portaveu i regidora del Grup Popular, María José Catalá, per a garantir l'ús de l'instrument de Compra Pública Innovadora (CPI) en producte, servicis i inversions realitzats des de l'Ajuntament de València, s'ha aprovat per unanimitat en el Ple celebrat hui.

En ella, s'han compromés a "aconseguir els tres pròxims anys de manera progressiva" que la Compra Pública Innovadora supose "el 3 per 100 de les compres realitzades des de l'Ajuntament de València"; així com a involucrar mitjançant formació en la CPI "a l'Equip de Govern en totes les seues delegacions, i personal funcionari vinculat amb contractació, així com a ciutadans receptors d'aquests servicis".

A més, es responsabilitzen d'"establir col·laboració amb Universitats, Parcs Científics i l'Agència Valenciana d'Innovació en la proposta de nous productes i servicis públics innovadors"; i d'iniciar com més prompte millor "un Mapa de Demanda primerenca així com jornades de sensibilització amb participació del sector públic i empresarial, on es puguen detectar les necessitats municipals susceptibles d'aplicar la CPI, de manera que es puguen traslladar com a millores a curt termini a la ciutat de València".