València

Ciutat Educadora valora el potencial dels menjadors escolars per a promoure l'alimentació sostenible

4 minuts

menjadors-que-eduquen

L'alcalde de València, Joan Ribó, i les regidores d'Educació, María Oliver; Agricultura i Horta, Consol Castillo, i Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas, han intervingut aquest matí al costat de José Joaquín Carrión, director general de Centres i Personal de la Conselleria d'Educació , en la taula institucional amb la qual ha arrancat en el centre municipal de Joventut del carrer Campoamor la jornada "Menjadors que eduquen", organitzada dins de la commemoració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Es tracta d'una proposta que posa en primer pla la relació entre l'educació, la sobirania alimentària i la promoció d'hàbits saludables, productes de proximitat i ecològics i aposta per una alimentació sostenible en els menjadors escolars amb propostes com "La sostenibilitat al plat", que ja s'han desenvolupat durant el curs 2017-2018 en alguns centres.

"Aquesta jornada és una continuació d'un treball que va tindre el seu punt àlgid amb la cimera d'Alcaldes impulsada per FAO i organitzada a València, però que no és una tasca que s'acabara allí, sinó que seguim treballant per una alimentació sostenible des de diferents regidories, les que hui estan representades ací i també altres com la de Mercats, amb un pla en el qual entra la solidaritat, o l'agricultura. L'alimentació és molt important, tant que no podem deixar-la en mans de les multinacionals", ha afirmat Joan Ribó en relació amb aquesta iniciativa per a millorar el sistema alimentari global des dels menjadors escolars.

"El fet que els xiquets prenguen consciència que cal alimentar-se de manera sostenible no és cap broma. És molt important perquè moltes de les causes de mort estan produïdes per problemes d'alimentació que són determinants en moltes malalties com ara el càncer, diabetis, malalties cardiovasculars, i açò no podem obviar-ho quan parlem d'educació", ha continuat Ribó. "L'alimentació és un assumpte en el qual continuarem treballant a tots els nivells i de forma molt multidisciplinària, des dels llauradors de l'horta, passant pels mercats, l'educació o la seguretat alimentària".

"LA SOSTENIBILITAT Al PLAT"

Per la seua banda María Oliver, regidora d'Educació i promotora de Menjadors que eduquen, ha destacat que "dins d'aquesta setmana de la Ciutat Educadora hem dedicat un apartat específic als menjadors escolars després que la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible haja sigut una gran oportunitat per a desenvolupar un projecte,"La sostenibilitat al plat" en col·laboració amb el Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI) que ha durat tot el curs". Ha destacat el caràcter transversal de la iniciativa. "Ens hem coordinat diverses regidories i hem treballat en els col·legis municipals per a desenvolupar un projecte pilot que converteix el menjador en una tasca fonamental educativa on aprens quin és l'entorn que envolta la ciutat de València: un entorn d'horta que és una gran oportunitat i un gran tresor que tenim ací per als nostres xiquets i xiquetes, però que requereix una tasca educativa perquè ells entenguen el que és un producte de proximitat, un producte lliure de tractament fitosanitari i altres aspectes que afecten l'alimentació."

Ha destacat la necessitat d'una aposta escolar i educativa per una alimentació, sostenible, equilibrada i saludable. "El que fem és explicar i reforçar aquests conceptes i que siga el menjador escolar la principal eina de democratització de l'alimentació sostenible com a dret". María Oliver ha assenyalat que en la contractació de serveis de menjador s'introduiran, en uns casos com a obligació i en uns altres com a millora, "millores que garantisquen que l'alimentació en els centres municipals siga de qualitat i s'utilitzen productes de proximitat, certificats amb denominació d'origen i altres aspectes que no tinguen una repercussió en el preu que paguen les famílies i siguen assumits en el futur per a la contractació del servici de menjador".

IGUALTAT I EQUITAT

La regidora Neus Fábregas, per la seua banda, ha destacat en la seua intervenció la importància del projecte desenvolupat a través de "La sostenibilitat al plat" en la seua dimensió solidària i de cooperació en matèria d'educació i alimentació, per a afegir que "altres pobles i altres ciutats també han de tindre eixa sobirania alimentària que volem per a València i podem ajudar-los a aconseguir-la amb les nostres propostes". Igualment s'ha referit a aspectes com el comerç just, i especialment el comerç just en alimentació, com una de les eines dins d'eixa dimensió de Ciutat Educadora. "Darrere dels productes que es consumeixen ha d'haver-hi un comerç just, una dimensió ètica, transversal i transparent."

Consol Castillo s'ha referit a la necessitat d'un canvi de mentalitat en relació a la forma d'alimentar-nos que s'ha d'introduir en les persones ja des de l'etapa escolar "promovent intervencions de futur i molt significatives com "La sostenibilitat al plat." Ha afegit que "les administracions públiques hem d'apostar per un nou model, implementar els valors d'alimentació i el consum sostenibles, un nou concepte que assumisquen els xiquets, en les famílies, en les empreses que presten el servei en els menjadors, en els cuiners i cuineres perquè tots vagen en la mateixa direcció". Ha dit que "els menjadors escolars són una realitat del dia a dia en el nostre model social, i cal explicar i reflexionar sobre els nous conceptes alimentaris en l'àmbit de l'escola, i no convencerem a ningú del que nosaltres no ens creiem."

També el director general de Centres de la Conselleria d'Educació, José Joaquín Carrión, ha destacat la importància de la condició de Ciutat Educadora i la dimensió del menjador escolar "com a espai educatiu que cal valorar." Ha advocat per un treball coordinat "per a promoure la seguretat alimentària, la salut alimentària, la higiene alimentària, l'alimentació ecològica... El menjador escolar és un servei complementari cada vegada més important en el món de l'educació". Igualment ha assenyalat que el menjador escolar "és un espai educatiu que afavoreix la igualtat i l'equitat de l'escola pública valenciana, on dels 150.000 xiquets i xiquetes que utilitzen els menjadors 120.000 reben algun tipus d'ajuda i açò garanteix l'equitat en l'accés a una alimentació saludable a tot l'alumnat".