València

Aprovat el Pla Marc d'Igualtat entre Dones i Homes que preveu més de 140 accions

4 minuts

Pleno

El Ple Municipal ha aprovat hui el Pla Marc d'Igualtat entre Dones i Homes, una eina global de gestió, que implica totes les regidories de l'Ajuntament, i que preveu més de 140 accions de diferents tipus per al foment de la igualtat entre els sexes i la prevenció i la lluita contra la violència masclista. El Plenari ha aprovat també hui el Pla Municipal de Cooperació per al Desenvolupament i l'Estratègia d'Educació per a la Ciutadania Global en l'Àmbit No Formal de la ciutat de València.

La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha detallat els continguts del Pla d'Igualtat, i ha lamentat la falta de suport de tota la Corporació, ja que el Pla ha tirat endavant amb els vots de l'equip de Govern i Ciutadans, mentre que el Grup Popular s'ha abstingut en la votació.

El Pla pretén, en paraules de Lozano, ser un «referent clar per visibilitzar les polítiques d'igualtat i la prevenció de la violència de gènere». Lozano ha assegurat que s'ha elaborat «un pla molt ambiciós», articulat al voltant de huit grans àrees, que contemplen 142 accions i impliquen les 25 regidories de l'Ajuntament. «Això ja suposa en si un salt quantitatiu i qualitatiu respecte a l'anterior, que només implicava 10 regidories», ha assenyalat. A més, el Pla inclou altres 42 accions derivades directament del Pla Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista (de la Generalitat); i incorpora nous continguts, com ara la diversitat LGTBI, o la implicació directa dels homes en el treball per la igualtat.

Els dos grups d'oposició han criticat la falta d'informació pressupostària per a les accions descrites, i han lamentat la seua curta vigència temporal, atés que s'ha previst fins a finals de 2019. A més, la regidora Amparo Picó, de Ciutadans, ha introduït la possibilitat d'incloure la perspectiva dels pobles de València a l'hora d'abordar les polítiques d'igualtat. Per la seua part, el regidor Alfonso Novo, del PP, ha qualificat el Pla de «poc ambiciós» i ha criticat que «no comporta cap compromís pressupostari».

EL 0,7% DELS INGRESSOS PROPIS SERAN PER A COOPERACIÓ

Durant la sessió han sigut també aprovats el Pla Municipal de Cooperació per al Desenvolupament i l'Estratègia d'Educació per a la Ciutadania Global en l'Àmbit No Formal de la ciutat de València. Es tracta de dos documents, en paraules de la regidora de Cooperació al Desenvolupament, Neus Fàbregas Santana, «molt participatius», ja que la seua elaboració ha comptat amb les aportacions de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, l'equip tècnic propi del Pla, personal municipal i tots els grups polítics i agents socials.

«Hui –ha afirmat la delegada- fem un pas endavant des de la nostra responsabilitat amb el món, un món desigual del qual les ciutats formem part, i que volem més just i amb una major defensa dels drets de les persones: perquè altres formes de relacions econòmiques i socials són possibles», ha assegurat.

Per això, el Pla preveu destinar el 0,7% dels ingressos propis dels Pressupostos Municipals de 2019 a accions de cooperació. Durant la sessió plenària, ha pres la paraula un representant de la Coordinadora d'ONGD (entitat que acull més de 90 agrupacions de solidaritat i treball cooperatiu internacional), que ha valorat aquesta decisió pressupostària, i ha destacat l'increment de recursos d'aquest mandat.

No obstant això, els grups de l'oposició, PP i Ciutadans, s'han mostrat descontents amb les previsions del Pla. Amparo Picó, de Ciutadans, ha qualificat de «desencert que les diferents accions no vagen acompanyades de pressupostos concrets», i en semblants termes s'ha manifestat el popular Cristóbal Grau, qui ha definit el Pla com «una mera declaració d'intencions». La regidora ha explicat que les assignacions s'han detallat en termes percentuals, atés que encara no es disposa de la xifra exacta d'ingressos del pròxim Pressupost Municipal. Finalment, el PP s'ha abstingut en la votació de tots dos documents, i Ciutadans només ha donat suport al Pla, no a l'Estratègia. Les dues eines han sigut aprovades amb els vots de l'Equip de Govern.

OBRES D'URGÈNCIA A LES ESCOLES

Durant la sessió del Ple de hui també s'ha aprovat sol·licitar a la Generalitat la delegació de competències de la segona fase del Pla Edificant, l'eina de la Generalitat impulsada per agilitar i facilitar la construcció, reforma i millora de centres educatius que, en el cas de la ciutat de València, beneficia nou centres escolars. Per això, l'Ajuntament s'encarrega de portar endavant les obres de millora, i en aquest cas es tracta d'una partida de 600.000 euros per a obres menors de reformes en sis centres, que se suma als més de 4 milions d'euros ja dedicats a obres de major importància en altres col·legis.

De nou aquesta proposta del Govern ha comptat únicament amb el suport de Ciutadans, mentre que el PP s'ha abstingut. Però tots dos grups han expressat el seu malestar al regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, pels «retards» en les actuacions: «paralització», segons el popular Cristóbal Grau, i «pas de tortuga» en paraules de Fernando Giner, portaveu de Ciutadans.

El regidor Campillo ha lamentat les crítiques «després de dècades d'abandó de l'educació pública en esta ciutat i en tot l'Estat per part dels governs anteriors», i ha recordat que la normativa vigent atorga les competències d'actuació als governs autonòmics. «Per això, els ajuntaments hem de sol·licitar delegació de competències i complir el procés de tramitació», ha explicat.

Campillo ha defensat la «dignificació de l'escola pública», i ha recriminat al regidor popular les seues paraules «després de 20 anys de deixar-ho caure tot a trossos». De fet, les competències que se sol·liciten amb aquesta decisió del Ple són per realitzar obres «urgents, reparacions d'emergència fruit de dècades d'abandó».