València

2020, l'any en què la Senyera no recorrerà els carrers de València

L’Ajuntament de València cancel·la la processó cívica del 9 d’Octubre per la pandèmia de la Covid-19

2 minuts

procesion_civica

És la segona vegada que la pandèmia del coronavirus obliga a cancel·lar la celebració de les festes tradicionals de la ciutat de València. Primer van ser les Falles i, ara, el 9 d'Octubre. Si bé és cert que des del Consistori s'ha establit una programació alternativa amb l'objectiu de poder celebrar el dia de la Comunitat Valenciana, també ho és que la crisi sanitària ha obligat a cancel·lar actes assenyalats del 9 d'Octubre, com la processó cívica.

D'aquesta manera, 2020 serà l'any en què, per primera vegada, la Senyera no recorrerà els carrers de la ciutat sota l'atenta mirada de milers de valencians i turistes que es concentren al centre de la ciutat per a veure-la passar. Però també serà un any que es recordarà per celebrar un 9 d'Octubre atípic on tampoc tindrà lloc l'entrada de Moros i Cristians o la Gran Mascletà a la plaça de l'Ajuntament.

Els motius són ben clars: en plena segona onada de coronavirus és fonamental evitar aglomeracions. Per aquesta mateixa raó, tal com ha apuntat l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, "la celebració del 9 d'Octubre no pot donar-se en les mateixes condicions d'altres anys". Així i tot, ha afegit, "els valencians i valencianes sí que podran processionar per a veure la Senyera al Saló de Cristall, l'homenatge de l'Ajuntament i de tota la ciutat a un símbol que ens identifica com a poble, com un poble solidari, com un poble responsable, com un poble cooperatiu".

Així, a les 12.00 hores, la Senyera eixirà del Museu Històric i es traslladarà al Saló de Cristall, acompanyada d'una representació de la Corporació i els timbalers. A partir de les 12.30 hores, i fins a les 21.00 hores, la ciutadania podrà passar per a veure-la de prop complint, això sí, amb totes les mesures sanitàries i de seguretat.

Així mateix, s'estan estudiant alternatives als espectacles pirotècnics que emmarcaven la celebració del 9 d'Octubre. En aquest sentit, i per a evitar l''efecte crida', s'està estudiant la possibilitat de traslladar la mascletà de la plaça de l'Ajuntament a diferents pobles de València. A més, s'ha anunciat que es considera la possibilitat de dispersar el tret del castell de focs artificials de la nit del 8 d'octubre, així com avançar l'acte de lliurament dels Honors i Distincions al matí del 8.

Per part seua, la Generalitat Valenciana prefereix esperar i encara no ha confirmat quins actes se celebraran en el dia de la Comunitat Valenciana. No obstant això, sí que s'ha fixat eixe dia tan assenyalat en el calendari de valencians i valencianes per a retre homenatge tant a les persones que no han superat la Covid-19, com a totes aquelles que han estat treballant intensament per a frenar el virus i per a continuar garantint els serveis mínims a la població.

Etiquetes: