Societat

El nou Pla Obert de la Diputació de València premiarà els projectes que aposten per un urbanisme feminista

3 minuts

Natàlia Enguix

El Pla Obert d’Inversions de la Diputació de València és molt més que un programa d'impuls econòmic per a les comarques valencianes. A més de facilitar el procés als ajuntaments perquè els projectes presentats pels alcaldes i alcaldesses s'acaben executant, el pla té molt en compte valors com la responsabilitat, a l'hora de prioritzar obres necessàries, i la igualtat entre homes i dones en el disseny urbà dels municipis. “Incentivarem la creació d'espais públics més justos i igualitaris als nostres pobles i ciutats, iniciatives transformadores que milloren la mobilitat i la seguretat de les dones enfront del concepte tradicional de nuclis dissenyats per homes i per a homes”, explica la vicepresidenta primera de la Diputació, Natàlia Enguix.

La responsable de Cooperació Municipal i Igualtat en l'ens provincial destaca “la importància d'introduir la perspectiva de gènere en el disseny dels nostres pobles i ciutats, començant per la participació de la dona i la seua visió d'un urbanisme inclusiu que tinga en compte les necessitats de les principals usuàries dels espais públics”. En opinió d'Enguix, “parlem dels problemes que té la dona a l'hora de conciliar el treball remunerat i les cures, amb aspectes molt millorables com les freqüències del transport públic o la deficient accessibilitat d'elements urbans, però també de la seua seguretat, amb l'eliminació de zones degradades i insegures, que poden acabar relacionant-se amb la violència exercida contra les dones”.

La inclusió d'este urbanisme amb visió feminista, que “no és exclusivament per a dones, sinó que té en compte els rols de dones i homes en la societat actual, des de la infància fins a la vellea”, té una base normativa tant en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, que defensen “ciutats i assentaments humans inclusius, segurs, resilients i sostenibles, particularment accessibles per a dones i xiquets, persones d'edat i persones amb discapacitat”; i en la guia de la Generalitat per a introduir la perspectiva de gènere en el procés urbà.

Actuacions concretes

La vicepresidenta de la Diputació, Natàlia Enguix, insistix que molts municipis “continuen sent hostils a les dones, i hem d'utilitzar el feminisme, com a motor de canvi en la gestió pública, per a donar resposta a eixes necessitats no ateses de les principals usuàries de molts espais públics deficients en seguretat i accessibilitat”. Enguix assenyala que la Diputació “vol anar més enllà de la fonamentació teòrica i el suport normatiu, animant als alcaldes i alcaldesses a impulsar actuacions concretes, projectes urbanístics amb eixa visió de gènere que des de l'àrea de Cooperació reconeixerem com a exemples de bones pràctiques”.

Entre les actuacions concretes, es planteja un sistema de transport i espais públics segurs i de qualitat, en el cas del transport amb majors freqüències i parades a demanda per a acurtar distàncies; reutilitzar sòl urbà en desús o degradat i acabar en punts negres en els quals poden donar-se agressions sexuals; millorar l'enllumenat públic i detectar i actuar en llocs perillosos en els quals les dones se senten insegures; incrementar els punts violeta; i millorar l'accessibilitat tant dels carrers i voreres per a cadires de rodes i carros de bebé i de la compra, com en les parades d'accés al transport públic.

Esta visió amb perspectiva de gènere no és nova per a alguns ajuntaments, que han sigut reconeguts per estes pràctiques. Bugarra i Villar del Arzobispo, en Los Serranos; Paterna i Meliana, a l'Horta Nord; Xirivella i Mislata, a l'Horta Sud; Cullera a la Ribera Baixa; Cheste en l’Hoya de Buñol; Vallada, a la Costera; i la ciutat de València han implementat actuacions d'este tipus, que el Pla Obert d’Inversions fomentarà en el marc del major programa inversor de la Diputació, amb 350 milions d'euros a la disposició dels municipis per a millorar la vida de les seues veïnes i veïns en els pròxims quatre anys.