Societat

Naix la xarxa valenciana contra les faules

'Rumrum' és una eina que pretén dotar a la ciutadania d'habilitats comunicatives per a fer front als rumors

1 minut

Gent passejant pel carrer. Imatge de Jason Wong

El vertiginós accés a la informació que ens proporcionen les noves tecnologies, el ràpid transcórrer dels esdeveniments i la necessitat del clic fàcil han fet augmentar exponencialment, en els últims temps, les conegudes com a 'fake news'. O cosa que és el mateix, les faules.

Una desinformació que, en el nostre àmbit més quotidià, pot afectar-nos més del que pensem, construint perjudicis que ens dificulten la convivència. I és que els rumors són elements que es troben en la base de la piràmide de l'odi i que afecten especialment els col·lectius històricament discriminats.

Per a combatre aquests rumors naix 'Rumrum', una eina autonòmica impulsada per Vicepresidència i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives al costat d'entitats socials i entitats locals, dins de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi 2019-2024 per a promoure una societat inclusiva que reconega la diversitat com un bé col·lectiu.

Accions de prevenció i sensibilització

L'objectiu d'aquesta iniciativa és dotar a la ciutadania, mitjançant accions de prevenció i sensibilització, d'"eines i habilitats comunicatives que els permeten respondre davant els rumors i els estereotips que circulen en el nostre entorn més pròxim i que afecten les persones i als col·lectius de la diversitat", afirma Rubén Sancho, secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat.

L'eina es presenta en una pàgina web que ofereix un ampli catàleg de guies, materials i recursos relacionats amb la generació de noves narratives enfront dels discursos d'odi que afecten els diferents col·lectius.

Així mateix, des de Rumrum es treballa amb IgualaT, un servei públic de la Conselleria que ofereix informació, primer assessorament i orientació a les víctimes o persones relacionades amb situacions discriminatòries i delictes d'odi, així com qualsevol situació que puga implicar la vulneració del principi d'igualtat de tracte.

La xarxa busca la incorporació a aquesta iniciativa de totes aquelles entitats, tant públiques com privades, de la Comunitat Valenciana que estiguen interessades, i els convida a treballar conjuntament per la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d'odi.

Etiquetes: