Política

Ximo Puig destaca l'aposta per la sanitat pública amb una inversió de 100 milions d'euros en renovació tecnològica i el lideratge de la Comunitat Valenciana en la història clínica europea

La inversió permetrà renovar i comprar 78 equips d'alta tecnologia "per a millorar l'atenció sanitària" i la construcció de les instal·lacions que albergaran l'equip de protonterapia en La Fe

5 minuts

Ximo Puig i Carolina Darias

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat l'aposta per la sanitat pública mitjançant una inversió superior a 100 milions d'euros per a la renovació de tecnologia sanitària en la Comunitat Valenciana, així com amb la implementació de la Història Clínica Electrònica Europea, projecte que lidera a Espanya l'Hospital Clínic Universitari de València.

El president ha fet aquestes manifestacions durant la seua visita al punt de vacunació massiva de la Ciutat de les Arts i les Ciències acompanyat de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública. Prèviament, el president i la ministra també han visitat l'Hospital Clínic Universitari de València i les instal·lacions de l'Hospital Universitari La Fe de València.

Durant la seua intervenció, Ximo Puig ha assegurat que posar en marxa el projecte per a disposar d'una història clínica que puga ser consultada en tota Europa significa "un avanç substancial" i un "actiu per als ciutadans que vulguen viatjar per Europa amb major seguretat, atés que els professionals sanitaris podran conéixer la seua història clínica i actuar amb major rapidesa i eficàcia", ha explicat.

D'altra banda, el cap del Consell s'ha referit als 100 milions d'inversió que rebrà la Comunitat Valenciana en matèria de renovació tecnològica. En concret, el Ministeri de Sanitat, amb el suport dels fons europeus, destinarà 81,17 milions d'euros del Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia (INVEAT), dels 740 milions que distribuirà a tota Espanya.

A través d'aquesta inversió la conselleria de Sanitat procedirà a la renovació i ampliació de 78 equips d'alta tecnologia per a la sanitat valenciana, que permetran "millorar l'atenció als pacients i oferir la major qualitat en un àmbit tan important com és la salut".

Es preveu renovar d'aquesta manera 11 equips per a la província de Castelló, amb un cost de 12 milions d'euros; 47 equips a València, la qual cosa suposarà una inversió de 48 milions d'euros; i 20 equips a la província d'Alacant, amb 21 milions d'euros.

En concret, es tracta de 18 equips de tomografia axial informatitzada (TAC); 29 equips de ressonància magnètica; 13 acceleradors lineals de partícules; 6 gamma cambra; 2 equips de braquiteràpia digital; 2 equips de tomografia axial informatitzada de planificació; 5 equips d'angiografía vascular; un equip d'angiografía neuroradiologia i dos equips d'hemodinàmica.

Equip de protonteràpia en La Fe

D'altra banda, durant la visita a l'Hospital La Fe de València, el president ha assegurat que la Generalitat invertirà 20 milions d'euros en la construcció d'un búnquer, allotjat en els voltants de l'hospital, que permetrà la instal·lació de l'equip de protonteràpia donat per la Fundació Amancio Ortega Gaona.

Es tracta d'un dels 10 equips de protonteràpia per a tractar a pacients oncològics que aquesta fundació ha donat al Ministeri de Sanitat. Aquest equip d'alta precisió i última generació, amb un cost de 28 milions d'euros, ofereix la tecnologia més avançada per al tractament del càncer i s'instal·larà a l'hospital La Fe de València per a donar servei als pacients de la xarxa pública de tota la Comunitat Valenciana, així com d'altres territoris limítrofs.

El dispositiu de la Fe serà el primer equip de protonteràpia de la xarxa pública valenciana, ja que actualment a Espanya només existeixen dues en la sanitat privada. Aquesta modalitat de radioteràpia per a pacients oncològics permet un tractament més localitzat i està especialment indicada, entre altres casos, per a població pediàtrica.

Història Clínica Europea

A més, el president i la ministra també han visitat les instal·lacions de l'Hospital Clínic Universitari de València, on han presenciat una demostració del funcionament de la Història Clínica Electrònica Europea (HCEE) que actualment s'està implementant en el departament de salut Clínic-Malva-rosa, i en breu s'anirà estenent a la resta de les àrees sanitàries.

La Comunitat Valenciana és la primera comunitat autònoma a desenvolupar i posar a punt els aspectes tècnics i organitzatius per a integrar-se en aquest projecte, que permet al sistema sanitari accedir a un resum de la història clínica dels ciutadans i ciutadanes de qualsevol país europeu que requerisquen atenció no programada.

La HCEE recull informació sobre els tractaments, vacunes, al·lèrgies, diagnòstics i implants, la qual cosa permet millorar l'eficàcia i qualitat de l'assistència sanitària, disminuir la repetició de proves i exploracions i evitar errors de diagnòstic o de prescripció de tractaments.

A més de la consulta per professionals, el projecte d'Història Clínica Europea permet que cada persona puga descarregar-se el Resum del Pacient Europeu (una versió estandarditzada en anglés de la història clínica) i portar-ho amb si tenen pensat viatjar per a presentar-ho en el cas que necessite assistència sanitària. En la Comunitat Valenciana també està operatiu aquest servei, de manera que des de maig de 2021 ja s'han descarregat 16.546 informes.

Dades de vacunació

Durant la visita al punt de vacunació massiva de la Ciutat de les Arts i les Ciències, el president ha destacat les dades de vacunació en la Comunitat Valenciana, on s'han administrat 9.584.321 dosis de la vacuna contra la COVID-19, i 2,94 milions de dosis de reforç.

Aquestes dades situen a la Comunitat Valenciana per damunt de la mitjana espanyola en taxa de població major de 12 anys amb pauta completa, així com en taxa de població total vacunada.

Quant a la vacunació de la població pediàtrica, també se supera la mitjana espanyola que se situa en el 55%, ja que en la Comunitat Valenciana el 63% dels menors d'entre 5 i 11 anys ja han rebut la primera dosi.

A més, en l'administració de les dosis de record, la Comunitat Valenciana també supera la mitjana en els grups de més de 50 anys i en les persones vacunades amb Janssen i Astrazeneca, atés que s'ha prioritzat la protecció als més vulnerables i s'ha respectat l'ordre d'edat, de major a menor.

Punts de vacunació massiva

El punt de vacunació massiva situat a la Ciutat de les Arts i les Ciències ha reobert les seues portes aquest dilluns, atés per 112 professionals sanitaris procedents dels departaments de salut Doctor Peset, La Fe, General i Clínic.

En aquest centre s'administra la dosi de reforç de Moderna al grup de població d'entre 18 i 49 anys i actualment s'està vacunant la franja de 30-39 anys. En concret, durant els dos primers dies de treball s'han administrat 12.992 dosis i es preveu la vacunació de 7.000 persones al dia.

Cal recordar que a més del situat a la Ciutat de les Arts, la Conselleria de Sanitat ha habilitat altres 49 punts de vacunació estables. Es tracta de punts instal·lats en centres no sanitaris on se cita per SMS a persones de més d'un municipi. Paral·lelament, cada departament administra la vacuna en centres de salut o altres espais annexos, amb l'objectiu d'acostar al màxim la vacuna als ciutadans.

Etiquetes: