Política

Toni Cantó acusa Sánchez de "plagiar-les" amb l'Oficina de l'Espanyol

2 minuts

El director de l'Oficina de l'Espanyol, Toni Cantó

El director de l'Oficina de l'Espanyol, Toni Cantó, ha assegurat aquest dimecres que se sent "honrat" d'estar en aquest càrrec i ha acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, de plagiar a la Comunitat de Madrid amb el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmic (PERTE) lligat a la llengua espanyola, que s'aprovarà en el pròxim Consell de Ministres i que busca que la "intel·ligència artificial pense en espanyol".

Així ho ha traslladat Cantó durant la seua compareixença aquest dimecres en la Comissió de Cultura en l'Assemblea de Madrid, a petició del PSOE, per a donar compte sobre la seua gestió en l'Oficina que dirigeix. S'ha mostrat "honrat" d'haver sigut triat per a aquesta labor i ha donat les gràcies a les "dues dones" sota les quals està al comandament, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la consellera de Cultura, Marta Rivera.

Cantó ha indicat que vol posicionar a la Comunitat de Madrid com a centre "inqüestionable" de l'ensenyament de l'espanyol i ser "una referència internacional per a eixos sectors culturals que tenen com a eix l'espanyol, afavorint la riquesa i l'ocupació".

En aquest punt, ha desgranat que les últimes dades d'estudiants d'espanyol en 2019 eren 17.936. A causa de la pandèmia ha indicat que en 2020 es va perdre el 90% d'eixos estudiants i que enguany la idea és que es recupere el 40% i el que ve el 80%.

Per això, el 80-90% del treball de l'Oficina anirà encaminat a atraure a estudiants d'espanyol i en espanyol a la Comunitat, alguna cosa que ha dit celebren des del sector educatiu, sindicats artístics i culturals. "No tenim a veure amb la promoció de l'espanyol fora de les fronteres, no pretenem dir-li als espanyols com han de parlar, són lliures per a anar corejant la nostra llengua dia a dia sense que ningú de fora intente fer una política de disseny", ha sostingut.

Així, ha demanat a tots els grups parlamentaris al fet que li facen propostes de treball per a aquesta oficina i els ha convidat que vagen a conéixer-la perquè els presenten les seues idees.

Durant la seua intervenció, ha recordat que la Comunitat va proposar primer aquesta oficina abans que Sánchez plantejara el PERTE lligat a la llengua espanyola. "No tenim cap problema amb què ens plagie. Sánchez copia a Ayuso, però ens agrada que ens copien, no ens queixem i tant de bo puguem treballar conjuntament", ha indicat, al mateix temps que ha traslladat que no entén per què vol descentralitzar algunes administracions de Madrid.

En aquest punt, ha suggerit a Sánchez que porte la seua oficina de l'Espanyol a Barcelona, València, Balears o País Basc, perquè "ací fa falta que es defense l'espanyol amb el qual s'estan vulnerant drets i llibertats".

Finalment, s'ha mostrat "orgullós" d'aquesta Comunitat perquè li està ajudant "molt" aquesta Oficina a entendre i sorprendre's de la diversitat que té la regió.

Etiquetes: